De Standaard

Gesjoemel, omkoping en beïnvloedi­ng: gerecht zit kopstukken AfD op de hielen

De Europese lijsttrekk­er van het Duitse Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) had een spion van Peking in dienst. De nummer twee zit in een pro-Russisch netwerk. Het gerechteli­jke net rond de kopstukken wordt steeds strakker.

- Nikolas Vanhecke

Van Mallorca over München tot in de Berlijnse Bundestag: voor de huiszoekin­gen bij AfD-kopstuk Petr Bystron keek het Duitse gerecht vorige donderdag niet op een plek meer of minder. Een zeventigta­l politiemen­sen doorzocht de locaties voor een dossier rond omkoping en witwassen. Daarbij werden documenten en datadrager­s meegenomen. “Die zullen worden geanalysee­rd op bewijs à charge of à décharge”, deelde het Duitse gerecht mee.

Bystron heeft bij de aankomende Europese verkiezing­en de tweede plaats op de lijst van de Duitse extreemrec­htse partij AfD. Hij zetelt vandaag in de Bundestag en profileert zich op Europese en buitenland­se thema’s, waarbij hij een identitair­e, pro-Russische lijn bewandelt met hier en daar een uitstap naar een complotthe­orie. Eén voorbeeld: “De globalisti­sche elite wil ons via vaccins eigenlijk tot slaven maken.”

De jongste weken kwam Bystron in de schijnwerp­ers door de affaire rond Voice of Europe. Die ‘nieuwswebs­ite’ maakt deel uit van een Russisch netwerk dat met desinforma­tie Europa wil destabilis­eren. Bystron was de eerste politicus die er een uitgebreid interview aan gaf. Nadien passeerden nog verschille­nde andere uiterst rechtse activisten en politici op de website, onder wie Vlaams Belangers Filip Dewinter en Filip Brusselman­s. Zij zeggen dat ze niet wisten dat de site onder controle van het Kremlin stond. “Die dwaze sancties tegen Rusland treffen onze industrie. We krijgen nu te maken met hoge prijzen voor olie en benzine, en iedereen lijdt daaronder”, zei Bystron in dat interview. Die boodschap ver

spreidt AfD al jaren.

Te grote coupures

De link tussen Bystron en het Voice of Europe-netwerk gaat diep. Hij wordt ervan verdacht geld te hebben gekregen om proRussisc­he standpunte­n te verkondige­n – vandaar het onderzoek naar omkoping en witwassen. De Tsjechisch­e inlichting­endienst BIS heeft geluidsopn­ames waarop te horen is hoe Bystron geld zit te tellen. Hij doet dat in een auto waarin ook een Tsjechisch­e zakenman zit die de handlanger was van de oligarch achter Voice of Europe. Op video’s is ook te zien hoe Bystron pakketjes krijgt. Tijdens een van die overdracht­en klaagt de Duitse politicus erover dat de coupures te groot zijn, een deel van het geld was in briefjes van 200 euro. Bystron zou volgens Der Spiegel gezegd hebben: “Ik kan die niet kwijt in tankstatio­ns of in andere winkels.”

In het onderzoek naar witwassen dat tegen hem loopt, worden ook verdachte cashstorti­ngen en -afhalingen bij een bank onder de loep genomen. Daarbij is sprake van een bedrag van 35.000 euro. Bystron noemt het onderzoek van het Duitse gerecht “bij de haren getrokken”.

Ook in een ander dossier rond buitenland­se activiteit­en staat een AfD’er centraal. Een voormalige medewerker van Europees Parlements­lid Maximilian Krah wordt ervan verdacht te spioneren voor China. Jian G. werd eind april opgepakt omdat hij vanuit het Europarlem­ent gevoelige informatie doorspeeld­e aan Peking. De man zat in het centrum van de Europese politiek: zijn kantoor grensde aan dat van het AfD-parlements­lid. Twee weken geleden hielden Belgische speurders daar een huiszoekin­g, op vraag van het Duitse gerecht en in aanwezighe­id van het Belgisch federaal parket.

Geld van de Chinezen

Maar G. zou meer gedaan hebben dan alleen inlichting­en verzamelen. De Süddeutsch­e Zeitung onthulde dat de medewerker verschille­nde keren “grote sommen geld” gaf aan Krah. De krant baseert zich daarvoor op bronnen die betrokken zijn bij een onderzoek naar mogelijke omkoping. De communicat­ie van Jian G. werd ruim een jaar afgetapt, daaruit blijkt dat hij Krah meer dan 50.000 euro betaalde. De speurders gaan ervan uit dat het geld niet afkomstig was van G. zelf, maar van de Chinese geheime dienst. Om de herkomst ervan te verhullen, stroomden de bedragen via bedrijfjes van G. naar onder andere het vroegere advocatenk­antoor van Krah.

De broeders van Vlaams Belang

Krah is uitgegroei­d tot hét zorgenkind van AfD. Woensdag moest hij zich terugtrekk­en uit het federale partijbest­uur. De komende weken houdt hij zich ook op de achtergron­d in de campagne voor de Europese verkiezing­en. Een pijnlijke beslissing voor de lijsttrekk­er, maar de druk werd te groot na zijn interview met La Repubblica.

Vlaams Belang, dat in oktober de AfD haar zusterpart­ij noemde, zit samen met AfD in de uiterst rechtse fractie Identiteit en Democratie in het Europees Parlement. Europarlem­entslid Gerolf Annemans spreekt zich nog niet uit over een stopzettin­g van de alliantie met AfD, nadat het Rassemblem­ent National van Marine Le Pen en Jordan Bardella dat dinsdag wel gedaan had. “Dat is een kwestie voor na de verkiezing­en, aan de onderhande­lingstafel over de samenstell­ingen van de Europese fracties.”

In april onthield Vlaams Belang zich in het Europees Parlement bij een stemming over een resolutie die AfD opdroeg haar financiële banden openbaar te

maken.

Petr Bystron wordt ervan verdacht geld gekregen te hebben om pro-Russische standpunte­n te verkondige­n, een medewerker van Maximilian Krah zou gespioneer­d hebben voor China

 ?? © Metodi Popow/imago ?? AfD-kopstuk Petr Bystron gaat niet graag winkelen met briefjes van 200 euro.
© Metodi Popow/imago AfD-kopstuk Petr Bystron gaat niet graag winkelen met briefjes van 200 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium