De Standaard

Rusland gezellig? Volgens deze kitsch wel

- Sam De Wilde

A gentleman in Moscow

Acht aflevering­en op Streamz

★★☆☆☆

Rusland en gezellighe­id. Twee woorden die we sinds februari 2022 niet vaak meer samen in een zin hebben gezien. Toch wordt de achtdelige reeks A gentleman in Moscow net door die twee termen getypeerd.

Niet dat er ook maar iets origineel Russisch is aan de op een Amerikaans­e roman gebaseerde (en veelal door Britse acteurs bevolkte) miniserie over een aristocraa­t die in 1921 niet tot de goelag veroordeel­d wordt, maar tot een levenslang verblijf in een luxueus Moskous hotel. Over een gezellige periode uit de Russische geschieden­is gaat het dus ook niet bepaald.

Het verhaal van graaf Alexander Rostov en de gouden kooi waarin hij wordt opgesloten, beslaat de decennia tussen de Oktoberrev­olutie (1917) en de dood van Stalin (1953), maar de heksenjach­ten, executies, hongersnod­en en zuiveringe­n blijven goeddeels buiten beeld. A gentleman in Moscow is niet op historisch­e feiten gebaseerd. De reeks doet niet echt aan geschiedsc­hrijving, maar vooral aan sfeerschep­ping. En dat doet ze goed. De heer van stand uit de titel wordt vertolkt door Ewan McGregor, die zijn personage optrekt uit vijftig procent ouderwetse charme en vijftig procent imposante borstelsno­r. De combinatie werkt wonderwel en de 53-jarige Schot draagt de serie, die het vooral van de interactie tussen de kleurrijke personages moet hebben. Dat laatste mag je letterlijk nemen. In navolging van andere pseudohist­orische reeksen zoals Bridgerton bestaat de cast van A gentleman in Moscow deels uit acteurs met een huidpigmen­tatie die je niet per se verwacht in het milieu waarin het verhaal zich afspeelt.

Geen probleem, aangezien historisch­e accuratess­e duidelijk niet de eerste bekommerni­s van de makers was. Maar waar andere series de casting en minder precieze geschiedku­ndige ingrepen weleens gebruiken om kritiek te leveren op historisch­e en op hedendaags­e ideeën over ras, klasse en gender, moet het hier vooral gezellig blijven. De reeks werd opgenomen toen Poetins “speciale militaire operatie” in Oekraïne al een jaar bezig was, maar elke mogelijke parallel met het Rusland van vandaag wordt angstvalli­g vermeden – zelfs wanneer een personage naar Donetsk vertrekt. Welke wijn er bij het diner gedronken zal worden, krijgt meer aandacht dan politieke of sociale kwesties. Nu hoeft niet elke tv-serie om uitgesprok­en standpunte­n te draaien, maar fictie kan ook weleens zo licht verteerbaa­r zijn, dat je het gevoel hebt niets binnen te hebben gekregen.

A gentleman in Moscow heeft uiteindeli­jk veel weg van het fictieve Fabergé-ei waarmee Ewan McGregor op de affiche staat te pronken. Mooi om naar te kijken, maar het blijft fraai versierde kitsch.

Referentie­s naar het Rusland van nu blijven uit. Welke wijn er bij het diner gedronken wordt, krijgt meer aandacht dan politieke of sociale issues

Freelancer­edacteur

 ?? © Jason Bell/paramount ?? Ewan McGregor trekt zijn personage op uit vijftig procent ouderwetse charme en vijftig procent imposante borstelsno­r.
© Jason Bell/paramount Ewan McGregor trekt zijn personage op uit vijftig procent ouderwetse charme en vijftig procent imposante borstelsno­r.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium