De Standaard

In de Emiraten mag je (een beetje) meer drinken

In de VAE worden de regels rond alcohol steeds soepeler. Voor toeristen, inwoners en ondernemer­s geeft dat nieuwe mogelijkhe­den, zoals een eerste brouwerij.

- Ines Van Elderen

Er mag wat meer worden gedronken in de Verenigde Arabische Emiraten. Het land versoepeld­e de laatste jaren de regels rond alcohol, al kiest elk emiraat hoe streng de eigen wetgeving is.

Die versoepeli­ng schept meer mogelijkhe­den. Zo kunnen toeristen en inwoners gemakkelij­ker alcoholisc­he dranken bestellen en consumeren. En ook het produceren ervan wordt mogelijk, zoals blijkt uit het verhaal achter de eerste brouwerij van Abu Dhabi, Side Hustle Brews and Spirits.

Side Hustle bestaat al sinds 2018. Maar hun bieren mochten niet gebrouwen worden in de Verenigde Arabische Emiraten zelf. Het was er namelijk verboden om alcohol te brouwen, omdat de islam dat niet toestaat. Daarom brouwde de brouwerij haar bieren in de Verenigde Staten, om ze daarna te exporteren naar de Emiraten.

Maar sinds de regels rond de productie van alcohol werden versoepeld, is het bedrijf ook in Abu Dhabi aanwezig. Op die manier sprong het land mee op de kar van de craft-brouwerije­n en wist het ook toeristen aan te trekken.

Dat verliep niet zonder problemen. “De overheid had een regeling rond fermentati­e opgesteld, maar de stappen om een vergunning te krijgen, stonden nog niet op papier”, vertelde oprichter Chad McGehee aan het persburau AP.

Zomerbars

Ook het kopen en drinken van alcohol versoepeld­e. Terwijl je vroeger een vergunning nodig had om alcohol te kopen, is dat nu niet langer het geval. Wel gaat het er niet ineens zeer losbandig aan toe. Het land heeft nog steeds een nultoleran­tie voor rijden onder invloed en er wordt flink neergekeke­n op het consumeren van alcohol door moslims. Ook is het adverteren van alcohol sterk gereguleer­d.

“Je merkt op straat eigenlijk niets”, zegt Sudheer Suhail, een inwoner van de Verenigde Arabische Emiraten. “Er zijn geen flyers, mensen delen geen proevertje­s uit en de ramen van de winkels zijn met zwarte stickers bedekt, om mensen niet te verleiden.”

Toch merkt hij dat er meer evenemente­n plaatsvind­en: “Ik hoor meer over optredens of zomerbarre­tjes met privé-dj’s.” Zelf is hij al naar de brouwerij geweest. “In het begin was ik geschrokke­n dat zo’n soort etablissem­ent er zou komen. Maar het is vooral een interessan­te plek, wel een aanrader.”

Lucratief

Voor de staat zelf is de versoepeli­ng van de wetgeving rond alcohol vooral een lucratieve zaak. Bestemming­en zoals Dubai, bekend om de luxe en het uitgaansle­ven, worden populairde­r bij toeristen als ze makkelijke­r een drankje kunnen bestellen. Ook blijken de belastinge­n die op alcohol worden geheven, extra inkomsten op te leveren.

“Er zijn geen flyers op straat en mensen delen geen proevertje­s uit” Sudheer Suhail

Inwoner Emiraten

 ?? © Malak Harb/ap ?? Een fris Side Hustle-pintje getapt in Abu Dhabi.
© Malak Harb/ap Een fris Side Hustle-pintje getapt in Abu Dhabi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium