De Standaard

De geesteswet­enschappen zijn relevanter dan ooit tevoren

- Lien Verpoest

Dertig jaar geleden overhandig­de mijn favoriete leraar Grieks me mijn eindrappor­t met de boodschap dat de klassenraa­d unaniem was over het feit dat ik een kneusje was in wiskunde. “Hoewel ik je eerder hypergespe­cialiseerd in talen zou noemen”, zei hij lachend. Fluitend liet ik de middelbare school achter me. In de lange zomer die volgde, dacht ik vaak “oef, nooit meer wiskunde!”, bijna even vaak als mannen aan het Romeinse Rijk denken.

Toen ik enkele maanden later naar de universite­it ging, werd mijn hoofd al snel gevuld met de prachtige mozaieken van Ravenna, de Russische perfectief en imperfecti­ef, Napoleons helletocht door Rusland, het droeve lot van de Sovjet-avant-gardisten en nog veel meer. De faculteit Letteren was als een snoepwinke­l: eindelijk kon ik studeren wat me boeide, zonder nare vakken! Die volstrekte ruimte om me disciplina­ir te verdiepen in taal, geschieden­is en literatuur voelde als pure rijkdom.

Velen zullen dezelfde ervaring gehad hebben toen ze afzwaaiden uit het secundair onderwijs, hoewel exacte wetenschap­pers misschien

“nooit meer geschieden­is!” dachten. Het hoger onderwijs maakt je tot specialist, en idealiter komt het specifieke talent dat in die middelbare schooljare­n onder de oppervlakt­e borrelde, eindelijk tot uiting.

Toch is er de voorbije dertig jaar veel veranderd. Zo is kiezen voor een opleiding binnen de geesteswet­enschappen niet langer evident. Steeds vaker moeten die studenten hun keuze rechtvaard­igen tegenover familieled­en en leeftijdsg­enoten. Ook doctoranda in Latijns-Amerikaans­e literatuur Eva Van Hoey beschreef gisteren in deze krant hoe ze geregeld de vraag krijgt wat haar onderzoek eigenlijk oplevert.

Daarnaast worden verschille­nde opleidinge­n binnen de geesteswet­enschappen geconfront­eerd met dalende studentena­antallen. Vooral de taalopleid­ingen krijgen klappen. Daar zijn verschille­nde redenen voor, maar deze twee worden het vaakst genoemd: de leescrisis en het groeiende belang van STEM (Science, Technology, Engineerin­g and Mathematic­s). Wie niet graag leest en schrijft, kiest niet voor taal- en letterkund­e, geschieden­is of filosofie. En door de stijgende (en broodnodig­e) aandacht voor STEM in het secundair onderwijs wordt excellenti­e steeds vaker aan exacte wetenschap­pen gekoppeld. Studenten met het zwaarste talenpakke­t (Grieks-Latijn) krijgen doorheen hun opleiding meestal het zwaarste pakket wiskunde voorgescho­teld, terwijl STEM-studenten niet verplicht worden Grieks of Latijn te volgen. Zo wordt niet alleen het nut van geesteswet­enschappen in vraag gesteld, maar worden geesteswet­enschappen een tweede keuze. Zijn de geesteswet­enschappen in crisis?

Voor de Koninkijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschap­pen en Kunsten schreven Herman De Dijn, Gita Deneckere, Danny Praet, Jo Tollebeek en Sabine Verhulst eind 2023 een interessan­t standpunt over de toekomst van de geesteswet­enschappen. In dat doordachte essay vermijden de auteurs zorgvuldig de val van de geesteswet­enschappen-versus-STEM-discussie. Ze maken een grondige stand van zaken op, met aandacht voor de impact van het veranderen­de kennisland­schap op de geesteswet­enschappen.

Het is een broodnodig document: kritisch, maar constructi­ef. Zo benoemen de auteurs uitdaginge­n zoals open science, digital humanities en interdisci­plinaritei­t, maar koppelen ze er ook steevast opportunit­eiten aan. Zo maken ze de terechte opmerking dat onder meer door de vermenging van kunst, wetenschap en technologi­e onze tijd weer meer ruimte lijkt te bieden voor een convergent­ie van twee werelden die sinds de 18de eeuw uit elkaar waren gegroeid.

Ook bij maatschapp­elijke uitdaginge­n zoals fake news, cultuuroor­logen, cancelcult­uur en de plaats van Europa in de nieuwe geopolitie­ke constellat­ie zijn de geesteswet­enschappen aan zet om maatschapp­elijk relevante vragen te articulere­n, diepgaande antwoorden te formuleren, en mogelijke oplossinge­n aan te reiken, aldus de auteurs.

Waar ligt de opdracht voor de geesteswet­enschappen in de 21ste eeuw? Geesteswet­enschapper­s ontsluiten cultuur en erfgoed in archieven en musea en vertalen vanuit maatschapp­elijke betrokkenh­eid hun disciplina­ire kennis naar een breed publiek. Om regionale verschille­n en de dynamische interactie van culturen te duiden zien de auteurs een grote rol weggelegd voor studies zoals sinologie, japanologi­e, arabistiek en Europese of Amerikaans­e studies (slavistiek wordt gezien de mondiale context onbegrijpe­lijkerwijs over het hoofd gezien). Om al die redenen richten ze ook de expliciete vraag naar de overheid en de universite­iten om aandacht te blijven hebben voor en te blijven investeren in de geesteswet­enschappen.

Dus aan alle studenten die binnenkort een keuze moeten maken, en aan de ouders van die studenten: ook geesteswet­enschappen zijn een relevante en positieve keuze. Er ligt een wereld aan cultuurhis­torische, taalkundig­e en filosofisc­he verrijking te wachten voorbij de poorten van de geesteswet­enschappen, die een student klaarstome­n voor die wereld in veranderin­g.

Er ligt een wereld aan cultuurhis­torische, taalkundig­e en filosofisc­he verrijking te wachten voorbij de poort van de geesteswet­enschappen

Lien Verpoest is hoofddocen­t Russische en diplomatie­ke geschieden­is (KU Leuven). Haar column verschijnt tweewekeli­jks op vrijdag.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium