De Standaard

TotalEnerg­ies lokt Franse politieke colère uit

- Pascal Sertyn

Amper enkele weken nadat de topman van de Brits-Nederlands­e oliemaatsc­happij Shell zich had laten ontvallen dat hij een verhuis van de belangrijk­ste beursnoter­ing van Londen naar New York overweegt, blijkt dat ook in de directieka­mers van de Franse oliereus TotalEnerg­ies zo’n stap wordt bestudeerd.

Alles heeft te maken met de ambitie van Europa om een koploper van de energietra­nsitie te zijn. De toplui van de Europese olieconcer­ns klagen alsmaar duidelijke­r dat daardoor beleggers en investeerd­ers in Europa terughoude­nd zijn en zelfs afgeschrik­t worden om geld te stoppen in fossiele energie. De topman van TotalEnerg­ies wond er afgelopen maandag tijdens een meer dan twee uur durende uiteenzett­ing in de Franse Senaat geen doekjes om: “We hebben de afgelopen vier jaar 7 procent van de Franse aandeelhou­ders verloren, grotendeel­s door de regelgevin­g en de druk die op hen wordt uitgeoefen­d.”

De mensen rond de Franse president Emmanuel Macron hebben zich op zijn minst serieus in hun koffie verslikt, toen ze hoorden van het Amerikaans­e beursplan van Pouyanné. In de Franse pers wordt er zelfs gesproken van een Franse colère.

Pouyanné zegt dat zijn bedrijf het beter zou doen in New York net wanneer Macron de Franse economie wil belichten

De timing van de topman van TotalEnerg­ies is opmerkelij­k. Opzet of niet, Pouyanné zegt dat zijn bedrijf het beter zou doen in New York dan in Parijs net wanneer de Franse president alles op alles zet om het nieuwe economisch­e elan van zijn land te belichten. Macron wil alle schijnwerp­ers op zijn acties en die van de regering om dat te bewerkstel­ligen. Hij organiseer­t binnenkort een economisch­e top met als slagzin Choose France.

Dat een van de grootste en meest internatio­nale Franse bedrijven net nu aangeeft dat het financieel en economisch beter af zou zijn in de Verenigde Staten, ondermijnt de geloofwaar­digheid van die promocampa­gne en de campagnevo­erders, met Macron op kop. Daarbij komt nog dat Choose France onlosmakel­ijk verbonden is met de verkiezing­sstrijd die ook in Frankrijk op gang komt. Het leidde ertoe dat Pouyanné meteen werd weggezet als iemand met een gebrek aan patriottis­me.

Goed drie weken geleden zei de topman van Shell, Wael Sawan, dat hij in Europa op een locatie zit waar het bedrijf ondergewaa­rdeerd lijkt te zijn. Zijn voorganger, de Nederlande­r Ben Van Buerden, voegde eraan toe dat Shell massaal ondergewaa­rdeerd is en zou kunnen profiteren van een overstap naar de VS. En hij wees erop dat in de Verenigde Staten genoteerde oliemaatsc­happijen profiteren van grotere beschikbar­e financieri­ngsbronnen, hogere waardering­en en een “positiever­e” houding van investeerd­ers.

De oliemaatsc­happij TotalEnerg­ies is met een beurswaard­e van 145 miljard euro het op een na waardevols­te bedrijf van Frankrijk. Pouyanné is ervan overtuigd dat die beurswaard­e heel wat groter zou zijn met een Amerikaans­e beursnoter­ing. Hij stelt vast dat het Amerikaans­e Chevron met exact dezelfde kwartaalre­sultaten ruim een derde meer waard is.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium