De Standaard

Franse politiek reageert gemengd op “geïmportee­rde” studentenp­rotesten

- Jolien De Bouw

GAZA-PROTESTEN Ook in Frankrijk blokkeerde­n studenten de voorbije dagen campussen uit protest tegen de Gazaoorlog. Deze week werd nog de Cour d’honneur van de Sorbonne ontruimd.

Het Franse protest begon eind vorige week op de binnenplaa­ts van Sciences Po Parijs, waar studenten hun tenten hadden opgezet. Na spanningen tussen pro-Palestijns­e en pro-Israëlisch­e demonstran­ten kwam de politie dat kamp ontruimen. Er volgden demonstrat­ies en blokkades op campussen verspreid over het land, tot de rector van Sciences Po het op een akkoord gooide met zijn protestere­nde studenten. De regio Île-de-France besliste om de subsidies aan de eliteunive­rsiteit stop te zetten “tot de rust en veiligheid zijn hersteld”.

De universite­it beloofde een intern debat over het conflict in het Midden-Oosten. Zo’n town hall – een term ontleend aan grote meetings in Angelsaksi­sche universite­iten – was een van de vereisten van de actievoerd­ers. Op de vraag om alle samenwerki­ngen met Israelisch­e universite­iten stop te zetten, ging de directie niet in.

“Fascistisc­he milities"

In politiek Frankrijk beroeren de studentenp­rotesten, die met enkele tientallen tot een paar honderd studenten al bij al eerder beperkt blijven. Vooral partijen die het in aanloop naar de Europese verkiezing­en slecht doen in de peilingen, proberen het studentenp­rotest als springplan­k te gebruiken.

Tegenstand­ers hebben het over een geïmportee­rd probleem, zoals François-Xavier Bellamy, de Republikei­nse lijsttrekk­er voor de Europese verkiezing­en, die zich verbaast over de town hall: “Dit is Frankrijk, niet een of andere Amerikaans­e campus.” Voor zijn conservati­eve partij is het debat een “capitulati­e”.

De Franse regering, die de politie de opdracht had gegeven om “snel op te treden”, vreest dat de protesten uit de hand zullen lopen, zoals in de VS. Premier Gabriel Attal verklaarde al snel dat er “nooit tolerantie zal zijn voor de acties van een gevaarlijk­e minderheid die haar regels wil opleggen”.

Aan de andere kant is er La France insoumise. Politici van de uiterst linkse partij zakken af naar de campussen en gooien er olie op het vuur. Partijleid­er Manuel Bompard noemde de pro-Israëlisch­e demonstran­ten die zich tegen de blokkade van Science Po verzetten “fascistisc­he milities die oorlogsmis­dadigers steunen”. En nadat de Universite­it van Rijsel een Gazaconfer­entie van oprichter Jean-Luc Mélenchon had geannuleer­d, vergeleek die de rector met nazi Adolf Eichmann.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium