De Standaard

De activisten in Columbia zijn vredevol

In de Verenigde Staten is Palestina nu een verkiezing­sthema. Misschien moet het dat ook in België worden, schrijft Tom Moerenhout.

-

De ontruiming van gebouwen en de campus van de Columbia University, waar vreedzame activisten eisten om een einde te maken aan de oorlog in Gaza, markeert een dieptepunt in de impact van de pro-Israëlisch­e lobby op het Amerikaans­e binnenland­s en buitenland­s beleid. De vrijheid van meningsuit­ing staat zwaar onder druk, en vergelijki­ngen met de aanpak van de Vietnamoor­log en het mccarthyis­me zijn niet meer dan normaal. De invloed van de pro-Israëlisch­e lobby heeft geleid tot een situatie waarin elke kritiek op het beleid van Benjamin Netanyahu en Israëls nederzetti­ngenbeleid wordt gezien als antisemiti­sch.

Doorantise­mitismeteg­ebruikenal­s wapen vermijdt de pro-Israëlisch­e lobby alle verantwoor­delijkheid, maar verergert ze ook het probleem. Want het is cruciaal om te benadrukke­n dat antisemiti­sme ontegenzeg­gelijk een ernstig probleem is, en dat wij krachtdadi­g moeten handelen. Maar ik heb het kamp van de activisten in Columbia gezien, en dat was vredevol. Laten we niet vergeten dat de meeste studenten en professore­n erg genuanceer­d denken, en zowel de onmenselij­ke aanslag van Hamas op 7 oktober als de onmenselij­ke oorlog in Gaza veroordele­n. Zo ook mijn eigen assistent, een Joodse man afkomstig uit Israël.

Internatio­naal recht

De spanningen aan Columbia University zijn een symptoom van een breder probleem. Ook in België en Europa zien we de veel te grote invloed van lobbygroep­en, en zo ook de pro-Israëlisch­e lobby, met name rond het stoppen van handelmeti­llegalened­erzettinge­n.Die handel is in strijd met het internatio­naal recht, en zowel België als Europa hebben de verplichti­ng volgens dit recht om geen handel te drijven met illegale nederzetti­ngen, waar dan ook.

Het internatio­nale recht is cruciaal voor de beschermin­g van onze moraliteit en ethiek, maar moeilijk om te handhaven, en zo blijven Europa en België doorgaan met hun overtredin­gen, en dragen ze zo bij aan oorlogsmis­daden en misdaden tegen de mensheid.

De spanningen aan Columbia University zijn een symptoom van een breder probleem

De Europese Commissie handelt te kwader trouw. Ze handelt niet in het Europese belang en schendt bewust het internatio­nale recht. Toen Ierland een aantal jaar geleden bijna een wet aannam om de handel met nederzetti­ngen stoptezett­en,zeideEurop­eseCommiss­ie dat Ierland niet bevoegd was, maar de Commissie wel. Toen Ierland het voorstel liet vallen en wij als Europese burgers een verzoek voor een Europees Burgerinit­iatief indienden, weigerde de Commissie ons initiatief te registrere­n, door te stellen dat zij dan toch niet bevoegd was.

Ik klaagde samen met tal van andere Europese burgers de Commissie voor het Europees Hof van Justitie aan. Zo erkenden ze uiteindeli­jk dat zij de bevoegdhei­d hebben om een algemene wet in te voeren om de handel in illegale nederzetti­ngen te stoppen. Uiteraard duurt de handel toch voort.

Electorale overweging­en

De situatie in België is niet veel beter. Ook België heeft de bevoegdhei­d en de plicht om die handel stop te zetten. Vijf van de zeven regeringsp­artijen gaan akkoord met een verbod op handel met illegale nederzetti­ngen, zoals de illegale nederzetti­ngen van Israël in Palestina. Twee partijen zijn tegen. Wie? Open VLD en MR, twee traditione­le partijen diedeminis­tervanBuit­enlandseZa­ken leveren.Indeloopga­ngenvanhet­parlement wordt wel vaker gezegd dat dit komt door het werk van de lobbyisten, die vroeg binnen hun mandaat politici actief in het buitenland­s beleid benaderen. Die tactiek is empirisch bewezen in landen zoals de VS en het VK.

Ook de N-VA is voorstande­r van de handel met illegale nederzetti­ngen, mogelijk vanwege de electorale overweging­en van voorzitter Bart De Wever in Antwerpen. Niemand durft die vraag te stellen, want dat wordt dan bestempeld als antisemiti­sch. Dat is onaanvaard­baar. Geen enkele reden rechtvaard­igt dat een land zoals het onze handel blijft voeren met illegale nederzetti­ngen. Als Palestina morgen Israël bezet en daar nederzetti­ngen neerplant, zult u ons exact hetzelfde horen zeggen.

Zowel Oxfam, Human Rights Watch en de VN als maar liefst 35 Belgische ngo’s van 11.11.11 en Broederlij­k Delen tot de Union des Progressis­tes Juifs de Belgique hebben herhaaldel­ijk gevraagd om die handel te stoppen. Misschien is het tijd om eens te luisteren. In Amerika is Palestina nu een verkiezing­sthema. Misschien moet het dat ook in België worden, zodat Open VLD en de N-VA verantwoor­ding moeten afleggen voor hun immorele, onjuiste en internatio­naal illegale posities.

 ?? © getty ?? Politieage­nten leiden proPalesti­jnse activisten weg van de campus van Columbia University in New York.
© getty Politieage­nten leiden proPalesti­jnse activisten weg van de campus van Columbia University in New York.
 ?? ?? Tom Moerenhout
Professor Internatio­nale Politiek (Columbia University), voorzitter van het Europees burgerinit­iatief voor de beëindigin­g van de handel met illegale nederzetti­ngen.
Tom Moerenhout Professor Internatio­nale Politiek (Columbia University), voorzitter van het Europees burgerinit­iatief voor de beëindigin­g van de handel met illegale nederzetti­ngen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium