De Standaard

Afrika, nu ook een vuilnisbel­t voor tweedehand­smensen

- Raf Njotea

Het was ferme taal die de Britse premier Rishi Sunak sprak. “Het succes van dit afschrikmi­ddel berust niet op één enkele vlucht, maar op de meedogenlo­ze en onafgebrok­en voortgang waarmee we mensen succesvol en permanent zullen verwijdere­n naar Rwanda.” Vorige week werd ten langen leste Sunaks zogenoemde Rwanda-deal goedgekeur­d door het Britse parlement. De deal houdt in dat asielzoeke­rs die illegaal naar Groot-Brittannië komen, kunnen worden overgevlog­en naar het Centraal-Afrikaanse land Rwanda, waar ze hun asielproce­dure moeten voltooien. Bij een positieve beslissing moeten ze zich daar vestigen. In ruil zal het Verenigd Koninkrijk Rwanda over een periode van een paar jaar enkele honderden miljoenen betalen.

De Britse regering schermt met het argument dat de maatregel een afschrikef­fect zal hebben op mensen die hierheen willen komen en het migratiepr­obleem waarmee hun land kampt zal oplossen. Maar critici noemen de deal vooral performati­ef: meer show dan iets anders. Als je kijkt naar de cijfers, dan kun je haast niet anders dan dat te onderschri­jven. In de eerste drie maanden van dit jaar waagden al meer dan 4.600 mensen de oversteek van Frankrijk naar de Britse eilanden. Mensen die willen komen, zullen zich niet laten afschrikke­n door de 2.200 detentiepl­aatsen die er in Rwanda zijn voor uit Groot-Brittannië overgevlog­en asielzoeke­rs.

Natuurlijk is politiek meer dan cijfers. Als het over migratie gaat, heerst er een gevoel van angst en onmacht bij een deel van de bevolking, ook in onze contreien. Je kunt nog zo hard vinden dat dat gevoel onterecht is, het is er wel. En het is aan politici om dat weg te nemen. Vanuit die optiek valt misschien ergens te begrijpen dat conservati­eve staatkundi­gen hun hoop vestigen op dit soort maatregele­n. Het zou zelfs kunnen dat die ook echt werken. Want zelfs als de Rwanda-deal enkel show is: als hij maakt dat mensen zich veiliger voelen, louter omdat ze het idee hebben dat er iets aan de ‘ongebreide­lde’ migratie gedaan wordt, dan betekent dat dat hij effect heeft.

Toch moet ook een andere belangrijk­e vraag gesteld worden, namelijk hoe menswaardi­g de maatregel is. In zijn persconfer­entie probeerde Sunak de nieuwe wet te framen als een humane oplossing, doordat het afschrikef­fect de wind uit de zeilen zou halen van malafide netwerken van mensensmok­kelaars. Maar volgens verschille­nde ngo’s vormt ze zelf een inbreuk tegen de mensenrech­ten en tegen verschille­nde internatio­nale verdragen, sommige waarvan het Verenigd Koninkrijk zelf mee onderteken­d heeft. Volgens de wet mogen Britse ministers bijvoorbee­ld beslissen of eventuele maatregele­n van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens nageleefd moeten worden. Daarmee nemen de Britten een loopje met het internatio­naal recht, een gevaarlijk precedent.

Maar elke deal veronderst­elt minstens twee partijen. Ook de Rwandese regering heeft een verantwoor­delijkheid gehad in de totstandko­ming van de deal, en dan wellicht vooral Paul Kagame. Want in Rwanda wordt niets beslist zonder de goedkeurin­g van de president. Hij is een ambigu figuur, die in de internatio­nale gemeenscha­p en door westerse leiders wordt geroemd om zijn visionaire presidents­chap, maar die tegelijk regeert als een dictator. Zo wordt hij gelinkt aan de verdwijnin­g en dood van verschille­nde politieke tegenstand­ers. Hij bekleedt het presidenti­ële ambt ook al sinds 2000, niet bepaald een symptoom van een gezonde democratie.

Alle blaam bij het Verenigd Koninkrijk leggen, is dus niet helemaal eerlijk. Maar hoe dan ook legt de Rwanda-deal iets fundamente­lers bloot. Dat blijkt ook uit wat tegenstemm­en in Rwanda zelf zeggen, want daar hekelen verschille­nde leden van de oppositie de deal. Frank Habineza, de voorzitter van de Rwandese groenen, verwoordde het misschien nog het best toen hij zei dat het Verenigd Koninkrijk de eigen verantwoor­delijkheid afschuift op Rwanda. Dat is een dynamiek die we kennen. Want hij past in een langere traditie van Europese landen die hun problemen outsourcen naar Afrika.

Op de Kantamanto-markt in de Ghanese hoofdstad Accra passeren elke week 15 miljoen stuks afgedankte kleren uit het Westen. Bijna de helft daarvan is onbruikbaa­r. Het resultaat is een gigantisch­e afvalberg die zeeën verstikt en waterlopen verontrein­igt met verfstoffe­n. Dieselwage­ns die geïmportee­rd worden in landen als Oeganda of Zimbabwe hebben een gemiddelde leeftijd van meer dan twintig jaar en zijn dus extreem vervuilend. En de beelden van kinderen in Benin of Ghana die als apocalypti­sche strandjutt­ers door velden vol elektronis­ch afval scharrelen, kennen we allemaal.

Eenmaal je die parallel in je hoofd hebt, kun je de Rwanda-deal van het Verenigd Koninkrijk moeilijk nog in een ander licht zien. Kennelijk blijven we Afrika beschouwen als een plek waar we alles kunnen dumpen waarmee wij niks meer van doen hebben. En nu zelfs ook als een vuilnisbel­t voor tweedehand­smensen.

Kennelijk blijven we Afrika beschouwen als een plek waar we alles kunnen dumpen waarmee wij niks meer van doen hebben

Raf Njotea is scenarist en presentato­r. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op donderdag.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium