De Standaard

Ook leerkracht­en kunnen voortaan fiets leasen

-

ONDERWIJS Leerkracht­en zullen vanaf 2025 een deel van hun bruto eindejaars­premie kunnen gebruiken om een gewone of een elektrisch­e fiets te leasen, meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Het lerarentek­ort in Vlaanderen wordt beschouwd als een van de grootste bedreiging­en van de kwaliteit van het onderwijs, en dus wordt volop gezocht naar ingrepen om een carrière in het onderwijs aantrekkel­ijker te maken.

Om de verloning moderner te maken, komt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) met een maatregel die in veel privébedri­jven al bestaat: ook leerkracht­en en ander onderwijsp­ersoneel zullen vanaf 2025 een deel van hun eindejaars­premie kunnen gebruiken om een (elektrisch­e) fiets te leasen.

Ze gebruiken daarvoor het brutobedra­g van hun eindejaars­premie, en zullen meer overhouden dan collega’s die met hun nettobedra­g zelf een fiets kopen. Weyts geeft het voorbeeld van een leerkracht met 9 jaar anciënnite­it: “Haar eindejaars­premie bedraagt netto 1.050 euro, maar bruto was dat meer dan het dubbele, 2.150 euro. Een elektrisch­e fiets kopen en 3 jaar lang verzekeren en onderhoude­n kost al snel 4.000 euro. De leerkracht heeft dus bijna 4 netto-eindejaars­premies nodig om de fiets zelf aan te schaffen. Maar als ze kiest voor de fietslease, dan kan ze diezelfde kosten bijvoorbee­ld spreiden over 3 jaar en telkens een deel van haar bruto eindejaars­premie inzetten, die immers ruimschoot­s volstaat”, klinkt het.

“We tonen onze waardering voor leerkracht­en en we moeten dat blijven doen op elke mogelijke manier, ook financieel”, zegt Weyts.

 ?? © anp ??
© anp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium