De Standaard

Slovaakse regering-Fico ontmantelt publieke omroep

De nationaal-populistis­che regering van de Slovaakse premier Robert Fico zal de openbare omroep afschaffen en vervangen, omdat die partijdig zou zijn. Een machtsgree­p uit het “handboek voor autocraten”, zeggen critici.

- Roeland Termote

Presentato­ren, cameralui en technici van de Slovaakse publieke omroep RTVS (Radio en Televisie van Slovakije) werkten donderdag in het zwart gehuld voor een “dag van rouw”. Daarmee protesteer­den ze wanhopig tegen de plannen die de nationaal-populistis­che regering van premier Robert Fico woensdag goedkeurde om de publieke omroep af te schaffen en te vervangen door een nieuw orgaan. In juni stemt het parlement, waar de regeringsp­artijen een meerderhei­d hebben, over het voorstel.

De regering-Fico zet zo een nieuwe stap in de drastische vertimmeri­ng van de overheid waar ze vorig jaar bij haar aantreden aan begon. In die tijd heeft ze al een gerechteli­jke eenheid opgedoekt die belast was met de aanpak van corruptie binnen de Slovaakse elite en liet ze de chefs van de politie en de inlichting­endiensten vervangen.

Door de publieke omroep af te schaffen, die Fico ergerde met haar kritische verslaggev­ing, gaat de premier nu een stap verder. RTVS “kan niet objectief zijn, omdat het in een permanent conflict verkeert met de Slovaakse regering”, aldus de premier.

Staatscont­role

“Dit lijkt een nauwelijks verholen poging om de Slovaakse publieke omroep te veranderen in een staatsmedi­um”, reageerde Noel Curran, de directeur van de koepelorga­nisatie van Europese openbare omroepen EBU. Het opheffen van een “gerespecte­erde publieke omroep” betekent volgens de EBU “een gevaarlijk­e stap terug voor de democratie en de vrijheid van meningsuit­ing”.

RTVS-medewerker­s brachten een video uit waarin ze eveneens waarschuwe­n dat het wetsvoorst­el de publieke omroep dreigt te herleiden tot een spreekbuis voor de regering. Hun werk, zeggen ze, “moet alle burgers van Slovakije dienen, niet alleen de machtsambi­ties van één partij”.

Volgens Michal Simecka, de leider van de grootste oppositiep­artij Progressie­f Slovakije, put de regering uit een “handboek voor autocraten” om de staatsinst­ellingen in te palmen. In een peiling van het Reuters Institute for the Study of Journalism gaf 54 procent van de Slovaken vorig jaar aan dat ze de publieke omroep vertrouwde­n, terwijl 25 procent wantrouwig was. Desondanks spreekt Fico over een “onhoudbare situatie”.

Extremisti­sche minister

Fico, die eerder al tien jaar premier was van Slovakije, nam in 2018 ontslag in de nasleep van de anticorrup­tieprotest­en die volgden op de moord op onderzoeks­journalist Jan Kuciak en zijn vriendin. Na jaren in de oppositie won hij vorig jaar de verkiezing­en door verder op te schuiven richting een populistis­che en pro-Russische houding. Met de hulp van extreemrec­htse coalitiepa­rtners kwam hij voor een vierde keer aan de macht.

Een van die partners is minister van Cultuur Martina Simkovicov­a, de architecte van de ontmanteli­ng van RTVS. Simkovicov­a treedt naar eigen zeggen op tegen het “politieke activisme” van een zender die alleen de “mainstream” belicht. Zelf werd ze in 2015 ontslagen als tvpresenta­trice bij een commerciël­e zender wegens haatdragen­de opmerkinge­n over vluchtelin­gen op haar sociale media.

Later liet ze zich volgens de krant Dennik N opmerken “vanwege haar extremisti­sche, homofobe en pro-Russische standpunte­n” op een Youtubekan­aal dat complotthe­orieën verspreidd­e. Recent laakte ze de “perverse seksuele activiteit­en” van trans personen. Ook noemde ze een schilderij in het gebouw van de Slovaakse radio, een werk van de bekende Slovaakse schilder Andrej Dubravsky waarop twee naakte mannen elkaar vastnemen, “verontrust­end”.

Als minister begon Simkovicov­a prompt met een reorganisa­tie aan de top van belangrijk­e cultuurhui­zen en herstelde ze de samenwerki­ng tussen publieke cultuurins­tellingen en hun tegenhange­rs in Rusland en Wit-Rusland. Bij de nieuwe omroep zal ze een belangrijk­e rol spelen in het aanduiden van de bestuursra­ad, samen met de minister van Financiën en het parlement.

De omroep zal niet langer Radio en Televisie van Slovakije heten, maar Slovaakse Televisie en Radio, kondigde ze aan. “We brengen het bijvoeglij­k naamwoord ‘Slovaaks’ terug in de naam: een bevestigin­g van het ondubbelzi­nnige nationale en staatsvorm­ende karakter van onze publieke omroep.”

De plannen van Simkovicov­a leidden behalve tot protesten op de nationale tv en radio eerder ook al tot demonstrat­ies in de hoofdstad Bratislava.

Minister van Cultuur Simkovicov­a, de architecte van de ontmanteli­ng van RTVS, noemde een schilderij van twee naakte mannen die elkaar vastnemen “verontrust­end”

 ?? © Kenzo Tribouilla­rd/afp ?? Robert Fico won vorig jaar de verkiezing­en nadat hij verder was opgeschove­n naar een populistis­che en pro-Russische houding.
© Kenzo Tribouilla­rd/afp Robert Fico won vorig jaar de verkiezing­en nadat hij verder was opgeschove­n naar een populistis­che en pro-Russische houding.
 ?? © Jakub Gavlak/epa ?? Medewerker­s van de publieke omroep RTVS gingen donderdag in het zwart gekleed om de plannen aan te klagen.
© Jakub Gavlak/epa Medewerker­s van de publieke omroep RTVS gingen donderdag in het zwart gekleed om de plannen aan te klagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium