De Standaard

Begrotings­toezicht door EU kan België versterken

- Ruben Mooijman

In september begint een nieuw tijdperk voor de Belgische politiek. Vanaf dan zal Europa er weer op toezien dat de lidstaten budgettair in het gareel blijven. Na de uitbraak van covid-19 was dat toezicht tijdelijk opgeschort. Maar daar komt dit jaar een einde aan. Voor België heeft dat zware gevolgen. In ons land zijn de begrotings­tekorten groter dan in de buurlanden. Het zal niet makkelijk zijn om België budgettair opnieuw in de pas te laten lopen met de rest van Europa.

Voor politici is dat een lastige boodschap. Vandaar dat linkse partijen dinsdag in het Europees Parlement tegen de nieuwe begrotings­regels stemden. En vandaar ook dat vakbonden en andere middenveld­organisati­es nu al waarschuwe­n voor de negatieve gevolgen van de hernieuwde beleidslij­nen.

Maar is er een alternatie­f? Eigenlijk niet. België is stichtend lid van de Europese Unie en profiteert volop van de voordelen. Maar lidmaatsch­ap brengt ook plichten mee. Een daarvan is om de begroting niet te laten ontsporen. Dat is niet onredelijk, want financiële instabilit­eit in één land kan afstralen op de hele Unie. Geen enkele club aanvaardt leden die wel profiteren van de lusten, maar weigeren de lasten op zich te nemen.

Critici zeggen dat de Unie in haar geheel soepeler moet omgaan met begrotings­normen. Economen zijn tot het inzicht gekomen dat een te zuinig begrotings­beleid negatieve gevolgen kan hebben. Maar het nieuwe begrotings­pact heeft juist rekening gehouden met die nieuwe inzichten. Het is in veel opzichten soepeler en flexibeler dan de oude aanpak. Dat het nóg beter had gekund, zal ongetwijfe­ld waar zijn. Maar Europese besluitvor­ming is per definitie een kwestie van compromiss­en sluiten.

Een van de verbeterin­gen van het nieuwe pact is dat het ook rekening houdt met de wil van lidstaten om structuree­l te hervormen. Dat is belangrijk, want hervorming­en die groei bevorderen, zijn minstens zo belangrijk als inspanning­en om de uitgaven in toom te houden. Ook op dat vlak is België een slechte leerling. Pogingen om meer mensen aan het werk te krijgen, om ondoelmati­ge regels bij te schaven of om het belastings­telsel te moderniser­en verlopen moeizamer dan elders in Europa.

Dat Europa opnieuw druk zal uitoefenen op de Belgische beleidsmak­ers, is niet onredelijk. Het hoeft ook niet verkeerd uit te pakken. Integendee­l, de geschieden­is leert dat het zonder externe druk moeilijk is om iets in beweging te krijgen. Nu is het zaak om intelligen­t om te gaan met de verplichti­ngen. Als ze goed worden toegepast, zullen ze België versterken, niet verzwakken.

De geschieden­is leert dat het zonder externe druk moeilijk is om in ons land iets in beweging te krijgen

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium