De Standaard

In Brussel zijn stemmen belangrijk­er dan dieren

- Luckas Vander Taelen Freelancej­ournalist. DIERENWELZ­IJN

In Brussel blokkeert de PS het debat over dierenwelz­ijn om kiezers met een migratieac­htergrond niet te schofferen, schrijft Luckas Vander Taelen.

Het Brussels Gewest vindt dat niet alleen mensen belangrijk zijn, maar ook dieren. Dat blijkt uit de codex dierenwelz­ijn die de bevoegde minister Bernard Clerfayt (Défi) opstelde. Daarin staat dat een dier “een wezen met gevoel” is. Elke mishandeli­ng ervan wordt zo een strafbaar feit. Wie een hond aanrijdt zonder te stoppen, bijvoorbee­ld, maakt zich schuldig aan vluchtmisd­rijf en riskeert een fikse boete.

De tekst is al twee keer bekeken door de Brusselse regering. Nu moet er nog een derde en definitiev­e lezing volgen. Maar die is al twee keer uitgesteld, tot grote woede van Clerfayt.

De reden daarvoor is eenvoudig : minister-president Rudi Vervoort (PS) is op de rem gaan staan. Niet dat hij het niet eens zou zijn met de codex. Maar na een goedkeurin­g in de regering, moet die naar het parlement. En daar zouden dan amendement­en kunnen worden ingediend.

Bijvoorbee­ld over een heikel thema als onverdoofd slachten. Want dieren zouden dan wel beter beschermd worden in Brussel, maar ze kunnen nog altijd zonder enige verdoving de keel doorgesned­en worden bij religieuze rituelen. In Vlaanderen en Wallonië is dat verboden.

Aandoenlij­k eerlijk

Waarschijn­lijk gingen de dierenlief­de en vooral de politieke moed van Clerfayt niet ver genoeg om dat verbod op te nemen in zijn codex.

Rudi Vervoort (PS), de Brusselse minister-president, mag dan al meer dan tien jaar de belangrijk­ste politieke post van het Gewest bekleden, zelden komt hij in beeld als het er echt op aankomt. Ik vrees dat de gemiddelde Brusselaar hem zelfs niet kent.

Als drugbendes elkaar beschieten in dichtbevol­kte wijken, verschuilt hij zich voor de verdwaalde kogels achter de brede ruggen van de burgemeest­ers, terwijl hij altijd dezelfde klaagzang afratelt over een gebrek aan middelen. Dat Brussel misschien baat zou hebben bij een efficiente­re structuur, daar is op zijn overbemand­e kabinet nog niet over nagedacht.

Het was voorzien dat het Brussels Parlement al in januari zou stemmen over de codex dierenwelz­ijn. Maar de PS wil het voorstel liever over de verkiezing­en tillen. Vervoort vreest dat zijn coalitie het niet langer uithoudt

In Brussel steunt de PS religieuze voorschrif­ten uit de 7de eeuw, ook al gaan die in tegen wat wij in 2024 belangrijk vinden

als er een debat over onverdoofd slachten losbarst in het parlement. “Ik wil niet dat de meerderhei­d enkele weken voor de verkiezing­en uiteensche­urt”, zegt hij aandoenlij­k eerlijk. Vervoort weet dat hij door personeels­wissels in het parlement geen meerderhei­d tegen een verbod heeft.

De autoritair­e ingreep van de minister-president heeft alles te maken

met peilingen waarin de hoofdstede­lijke PS langs links ingehaald wordt door de PVDA/PTB. Om die reden was partijvoor­zitter Paul Magnette naar Brussel gekomen met een dringend strategisc­h plan voor het Hoofdstede­lijk Gewest. Dat kwam er in essentie op neer dat de PS in geen geval de stemmen van kiezers met een migratie-achtergron­d mag verliezen aan de communiste­n. De voorzitter van de Brusselse socialiste­n, Ahmed Laaouej, promoveerd­e zichzelf tot lijsttrekk­er en degradeerd­e Vervoort en al wie het niet met hem eens was.

Electoraal opportunis­me

Laaouej, ook burgemeest­er in Koekelberg, is een groot verdediger van onverdoofd slachten. Vervoort zegt nu gedwee wat zijn voorzitter wil horen: “Verdeeldhe­id zaaiende gemeenscha­pskwesties mogen niet centraal staan in de campagne.” Dat is een merkwaardi­ge uitspraak, die erop neerkomt dat een partij zegt zich niet te willen bemoeien met zaken die gevoelig liggen bij gelovigen. Met die mentalitei­t zou er nooit debat geweest zijn over “verdeeldhe­id zaaiende gemeenscha­pskwesties” als abortus, euthanasie of het homohuweli­jk.

In Wallonië zette de partij van Laaouej en Vervoort bij het debat over onverdoofd slachten principes boven electoraal opportunis­me. In Brussel steunt de PS religieuze voorschrif­ten uit de 7de eeuw, ook al gaan die in tegen wat wij in 2024 belangrijk vinden. Het gevecht met de PVDA/ PTB om de gunst van gelovige moslims is de ware inzet, en dat is voor de Franstalig­e socialiste­n belangrijk­er dan een codex voor het welzijn van wezens zonder stemrecht.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium