De Standaard

De ooit zo populaire Lula is zijn mojo kwijt, en dat maakt hem nerveus

Peiling na peiling daalt de popularite­it van de Braziliaan­se president Lula da Silva. Dat maakt hem en zijn adviseurs erg nerveus. “Terwijl hij er vroeger in uitblonk met iedereen te praten, lijkt hij nu in een bubbel te zitten.”

- © © Lode Delputte

Stijgende voedselpri­jzen, dubieuze uitspraken, weinig voeling met de niet-linkse kiezers die hem mee verkozen hebben: de Braziliaan­se president Lula da Silva heeft zijn popularite­it niet langer mee – en dat maakt hem nerveus.

Als het over popularite­it gaat, is Luis Ignácio Lula da Silva (78) in zijn lange carrière veeleer verwend. In 2010 verliet hij het Planalto-paleis na twee ambstermij­nen nog altijd met goedkeurin­gscijfers van 80 procent. Gesteld dat Brazilië dit jaar een nieuwe president moest kiezen, toch zou Lula vlotter winnen dan eind 2022 het geval was, toen hij het met een duimlengte voorsprong haalde van zijn extreemrec­htse rivaal en voorganger Jaír Bolsonaro.

Met een popularite­itsgraad die in maart volgens peilingbur­eaus naar 47 procent zakte, en al enkele maanden in dalende lijn gaat, blijft Lula ook beter scoren dan pakweg Emmanuel Macron in Frankrijk en de meeste Europese regeringsl­eiders, die in de buurt van 30 procent blijven steken.

Crisisverg­adering

Omdat hij wilde weten wat er gaande was, riep Lula vorige week zelfs zijn ministers en adviseurs over de kwestie samen. Gaat het economisch niet redelijk góed met Brazilië? Het voorbije jaar groeide de economie met 3,48 procent, de werklooshe­id is teruggeval­len en ook de inflatie is onder controle. Maakte een recent opinieonde­rzoek van Atlas Intel bovendien niet duidelijk dat de Braziliane­n Lula’s regering op alle vlakken vakkundige­r vinden dan die van Bolsonaro, die – toegegeven – van een historisch­e incompeten­tie bleek? Of het nu onderwijs, volksgezon­dheid, macro-economie, diplomatie of buitenland­se zaken betreft, over de hele lijn behaalt de huidige ploeg een fraaier rapport dan de vorige. Waar zit het probleem dan, vragen Lula en de zijnen zich af.

Op het nieuwsplat­form UOL Notícias zegt analist Tales Faris dat vooral Lula’s communicat­ie te wensen over laat. “Hij heeft geen narratief nu de euforie van zijn eerste maanden voorbij is. Terwijl Lula er vroeger in uitblonk om met iedereen te praten – de oppositie, het bedrijfsle­ven of andere sectoren die niet aan zijn kant stonden – lijkt hij nu in een bubbel te zitten”, zegt analist Ricardo Kotscho, die 20 jaar geleden Lula’s woordvoerd­er was.

Een vaak gehoorde kritiek is dat de president uitsluiten­d voor zijn eigen linkse achterban rijdt, de Arbeidersp­artij (PT), en daarbij te nonchalant op succesform­ules van 20 jaar geleden teruggrijp­t, zoals het Bolsa-Famíliapro­gramma, dat geld geeft aan moeders die hun kinderen vaccineren en naar school sturen.

Lula zou vergeten zijn dat hij zijn nipte zege op Bolsonaro minder aan zijn eigen basis dan aan het Brede Front te danken heeft, de vele centrum- en centrumrec­htse kiezers die in naam van de democratie – zij het niet van harte - voor Lula stemden.

Dat Lula het Israëlisch­e offensief in Gaza een genocide noemde, schoot in het verkeerde keelgat bij heel wat evangelisc­he Braziliane­n

De indruk dat hij niet op dezelfde golflengte zit als veel van zijn kiezers kwam allicht nog het treffendst tot uiting in de controvers­e over de uitspraken die de president recent over Israël deed. Op de top van de Afrikaanse Unie in de Ethiopisch­e hoofdstad Addis Abeba, in februari, vergeleek hij het Israëlisch­e offensief in Gaza met een genocide. Die woorden zetten niet alleen de diplomatie­ke relaties met de Joodse staat onder hoogspanni­ng, maar schoten ook bij veel Braziliane­n in het verkeerde keelgat, zeker het Israëlgezi­nde evangelisc­he electoraat.

Lula’s weigering om de dood van de Russische opposant Alexej Navalny te veroordele­n en om Poetin in het vizier te nemen, stond dan weer in schril contrast met het imago van ‘redder van de Braziliaan­se democratie’ dat hem aan zijn overwinnin­g hielp.

Sportfilmp­jes à la Macron

Dat alles neemt niet weg dat de onvrede over Lula ook over bread-andbutter issues gaat: over voedselpri­jzen die ondanks de lagere inflatie stijgen, over de Uber-economie die bij de gewone Braziliaan aanslaat maar op politiek-ideologisc­h verzet van Lula stuit, over de onveilighe­id op straat of de moeizame aanpak van de dengue-epidemie.

Heeft Lula de les begrepen? Hij zegt van wel. Geduld, vraagt hij van zijn medeburger­s, en hij vertelt er een parabel over zaai- en oogsttijd bij.

Maar ook de sociale media helpen: in een zopas gelanceerd filmpje dat onwillekeu­rig doet denken aan de beelden van Macron in boksersout­fit, zien de kijkers een joggende, erg sportief ogende Lula. Het filmpje is intussen tientallen miljoenen keer bekeken.

 ?? Ap ?? Woedende Bolsonaro-sympathisa­nten bestormden vorig jaar het parlement toen hij de verkiezing­en verloor.
Ap Woedende Bolsonaro-sympathisa­nten bestormden vorig jaar het parlement toen hij de verkiezing­en verloor.
 ?? Afp ?? Als het over popularite­it gaat, is Lula da Silva (78) veeleer verwend.
Afp Als het over popularite­it gaat, is Lula da Silva (78) veeleer verwend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium