De Standaard

Bedrijf Bill Gates start met bouw ‘kleine kernreacto­r’

- KERNENERGI­E Wim Winckelman­s

Het Amerikaans­e bedrijf Terrapower wil in juni beginnen met de bouw van een eerste, vernieuwen­de demonstrat­iereactor. In 2030 zou die moeten draaien.

De aankondigi­ng komt er net voor de wereldwijd­e nucleaire top in Brussel, waar ook de Amerikaans­e overheid aan zal deelnemen, net als Terrapower zelf, overigens. Een vergunning van de Nuclear Regulatory Commission in de VS heeft het bedrijf nog niet. Die wordt deze maand aangevraag­d, maar de bedoeling is om de werken aan het niet-nucleaire gedeelte in Kemmerer (Wyoming) alvast te starten.

Het resultaat wordt een kleine modulaire reactor van een nieuw type. Hij wordt niet gekoeld met water, zoals de huidige generatie kerncentra­les, maar met gesmolten zout. Zout heeft een veel hoger kookpunt, wat leidt tot een lagere druk in het systeem en een lagere nood aan veiligheid­ssystemen.

De demonstrat­iereactor zal een vermogen van 345 megawatt hebben, met de mogelijkhe­id van een tijdelijke verhoging naar 500 megawatt.

De hamvraag blijft wat dit soort nucleaire reactor zal kosten. Enkele jaren geleden vermeldde cfo Marcia Burkey van Terrapower een bedrag van 4 miljard dollar. De bedoeling is om de prijs door seriematig­e productie te laten zakken tot 1 miljard dollar.

Of zulke bedragen haalbaar zijn, is de vraag. Klassieke reactoren lijden al jaren onder ontsporend­e kosten, en SMR’s lijken daar ook gevoelig voor te zijn. Afgelopen november trok NuScale, een concurrent van Terrapower die al verder leek te staan, de stekker uit een project in Idaho. Investeerd­ers hadden zich teruggetro­kken toen bleek dat de opgewekte elektricit­eit een pak duurder zou zijn dan ingeschat.

Terrapower is wel financieel stevig onderbouwd. Privé-investeerd­ers hebben er 1 miljard dollar in gestopt – met Bill Gates als oprichter en bekendste aandeelhou­der. Ook heeft de Amerikaans­e overheid 2 miljard dollar beschikbaa­r gesteld. In december vorig jaar tekende Terrapower een ‘herenakkoo­rd’ met de verenigde Arabische Emiraten voor de productie van elektricit­eit en groene waterstof.

In België gaat de onderzoeks­instelling SCK CEN na of het mogelijk is een SMR te bouwen met lood/bismut als koelmiddel in plaats van gesmolten zout. Ten vroegste tegen 2035 zou een eerste kleine reactor kunnen bewijzen of die technologi­e werkt.

 ?? © afp ?? In juni start de bouw van een eerste demonstrat­iereactor.
© afp In juni start de bouw van een eerste demonstrat­iereactor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium