De Standaard

Ontspannin­g na de inspanning: atleten op Olympische Spelen krijgen 300.000 condooms

-

Bij de vorige editie van de Olympische Spelen gold er nog een contactver­bod door corona, maar nu zullen atleten weer volop van elkaars gezelschap kunnen genieten.

In Parijs, de stad van de liefde, misstaat ze zeker niet: de reusachtig­e lading condooms die bij elke editie van de Olympische Spelen in het olympische dorp ter beschikkin­g wordt gesteld. In 2024 gaat het om 300.000 exemplaren, goed voor zo’n 21 condooms per persoon die in het olympisch dorp verblijft. Laurent Michaud, de directeur van het dorp, vertelde aan Sky News dat er “genoeg voor iedereen” is.

De 14.250 atleten en hun medewerker­s kunnen in de 82 splinterni­euwe gebouwen elkaars gezelschap opzoeken in ontmoeting­sruimtes en bars, zegt Michaud. “We creëren ruimtes waar atleten zich opgetogen en comfortabe­l voelen. We serveren natuurlijk geen alcohol, maar atleten kunnen er wel tijd met elkaar doorbrenge­n.”

In het olympische dorp gaat het er soms gemoedelij­k aan toe. Zo sprak de student Jady Duarte openlijk over haar wilde nacht met Usain Bolt tijdens de Spelen van 2016 in Rio. Op die editie werd een recordaant­al van 450.000 condooms uitgedeeld. Toch worden de vele condooms niet noodzakeli­jk gebruikt. Uit getuigenis­sen van atleten blijkt dat velen ze gewoon mee naar huis nemen als aandenken.

Achtertuin van de paus

Het uitdelen van condooms op de Spelen is een traditie die teruggaat tot de seksuele revolutie van de jaren 60 en 70. Dat zegt sporthisto­ricus en journalist Jurryt van de Vooren. “Op de Spelen van 1972 in München werd een eerste voorstel om in condooms te voorzien afgeslagen door het sterk katholieke stadsbestu­ur. Bij de zomerspele­n van Montreal in 1976 konden atleten wel voorbehoed­smiddelen vragen, al moesten ze ervoor betalen.”

De eerste gratis condooms werden uitgedeeld op de winterspel­en van Calgary in 1988. Niet seksuele bevrijding, maar angst voor de aidsepidem­ie was de aanzet.

“Condooms maakten deel uit van een preventiec­ampagne”, legt Van de Vooren uit. Sindsdien kunnen atleten bij elke editie op gratis condooms rekenen voor al hun seksuele avonturen, al werden ze niet op elke editie even hartelijk verwelkomd. “Bij de editie in Turijn gebeurde het uitdelen in stilte. Ze zaten zo goed als in de achtertuin van de paus, die er niet echt mee opgezet was.”

Bij de vorige editie van de Spelen in Tokio werden voor het eerst in 33 jaar geen condooms uitgedeeld tijdens het evenement. Contact tussen atleten was toen verboden, om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan. Toch waren er 160.000 rubbertjes beschikbaa­r, die de atleten ‘als souvenir’ mee naar huis konden nemen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium