De Standaard

Met ‘Euromama’ op schok door Europa

- Filip Tielens Chef cultuur

Wij zijn Europa

Elke dinsdag op VRT Canvas en ook integraal op VRT Max ★★★☆☆

De wooncrisis in Berlijn, de lgbti-haat en de bruinkoolm­ijnen in Polen, de smeltende gletsjers in de Dolomieten, de vluchtelin­gencrisis, de leegloop van het Spaanse binnenland, de Brexit en de Schotse weerstand ertegen, het geluk van de Scandinavi­ërs en hoe de Baltische staten een inval vrezen van de Russische grote broer: Lieve Blancquaer­t en boezemvrie­ndin Marij De Brabandere legden een tocht af van vijf maanden en 33.000 kilometer doorheen Europa, langs gekende en zelfs enigszins platgetred­en paden.

Wie de actualitei­t de voorbije jaren wat heeft gevolgd, zal niet echt verrast zijn door de zes aflevering­en van Wij zijn Europa. Je trekt minder vaak grote ogen dan bij het onvolpreze­n In Europa, waarin Geert Mak vaak onverwacht­e en tegendraad­se verhalen serveerde. Maar of u het programma daarom links moet laten liggen? Dat zeker niet, al is het maar omdat de sluipende verrechtsi­ng overal in Europa oprukt.

Die conservati­eve denkbeelde­n botsen in de reeks vaak met de links-progressie­ve ideeen van Blancquaer­t over onder meer asiel, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en het klimaatvri­endelijke Oostenrijk (“Een land naar mijn hart”). Voor de kijker geeft dat het voordeel van de transparan­tie, al slaagt ze er door haar empathisch­e interviews­tijl en warme uitstralin­g evengoed in om andersdenk­enden uit te horen.

Slechts één keer wordt Blancquaer­t zelf persoonlij­k, wanneer ze het heeft over haar afwezige vader

Die open houding in combinatie met haar decenniala­nge eurofilie – ze was er 35 jaar geleden als fotografe bij toen de Berlijnse Muur viel – maken Blancquaer­t een fijne gastvrouw voor dit programma. Een ware ‘Euromama’, zeg maar.

Een reisdocu moet het altijd hebben van de interessan­te gesprekspa­rtners, en op dat vlak zit het wel snor. Vooral in de derde aflevering, waarin Blancquaer­t het gevaarlijk­e grenspad in Ventimigli­a verkent waarlangs vluchtelin­gen de Italiaans-Franse grens proberen over te steken en waarin ze praat met uit Afrika gemigreerd­e groentetel­ers in de Andalusisc­he serres, regent het emotionele getuigenis­sen. Slechts één keer wordt Blancquaer­t zelf persoonlij­k, in de aflevering in het Hoge Noorden: wanneer ze aansluit bij een praatgroep voor Zweedse mannen, treurt ze om hoe haar afwezige vader hier ook baat bij zou hebben gehad. “Dan had ik nu misschien een relatie met hem.”

Naar goede gewoonte neemt Blancquaer­t portretfot­o’s van haar interviewe­es. Maar waarom ze hen daarvoor telkens voor een lelijk grijs scherm opstelt, zelfs in een bos of op een voetbalvel­d, is ons een raadsel. Waarom hen niet gewoon fotografer­en tegen de natuurlijk­e achtergron­d? Europa is nog zo mooi, zelfs in al zijn onvolmaakt­heid en met zijn lelijke kanten.

 ?? © vrt ?? Lieve Blancquaer­t en Marij De Brabandere trekken langs bekende, enigszins platgetred­en paden.
© vrt Lieve Blancquaer­t en Marij De Brabandere trekken langs bekende, enigszins platgetred­en paden.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium