De Standaard

“Jazz mag ook fun en entertainm­ent zijn”

- INTERVIEW © Peter De Backer

Wie haar vorige zomer aan het werk zag op Gent Jazz, weet dat saxofonist­e Lakecia Benjamin niet alleen een prima jazzmuzika­nte is, maar ook een showbeest. Ze laat het hoofd niet hangen, nadat ze geen van haar drie Grammynomi­naties heeft kunnen verzilvere­n. “Ik wil gewoon verder mensen blijven raken.”

Een gouden glitterpak, witte laarsjes, opvallende oorringen in de vorm van het Afrikaanse continent en een hippe bril met een reusachtig montuur dat Nicole de Moor jaloers zou maken: op de jongste editie van Gent Jazz oogde Lakecia Benjamin (41) niet bepaald als de doorsneeja­zzmuzikant. “Ik speel altijd met veel vreugde en wil een boodschap van hoop en geluk doorgeven”, vertelt ze vanuit haar woonplaats in New York, vlak voor ze naar Europa overvliegt voor een tournee die haar ook drie keer in ons land brengt. “Ik wil mijn publiek duidelijk maken dat het ouderwetse beeld van jazz als afstandeli­jke muziek niet hoeft te kloppen. Zelfs al ís het muziek voor muzikanten van hoog niveau, jazz is ook fun en entertainm­ent.”

Op Gent Jazz illustreer­de Benjamin dat wonderwel, met af en toe aanstekeli­jke raps en een snuifje hiphop, maar vooral met vurige jazz, geïnspiree­rd door John Coltrane, de jazzgrooth­eid wiens naam ze enkele keren scandeerde, met telkens enthousias­te reacties van het publiek. “En dan moet je weten dat ik als beginnende muzikante eerst de muziek van Alice Coltrane heb leren kennen”, vertelt ze. “Toen ik op haar platenhoez­en las dat ze John Coltrane wilde danken, dacht ik dat het over haar broer ging of zo. Neen, hij bleek haar echtgenoot, een saxofonist.”

Intussen heeft Benjamin de hele jazzgeschi­edenis achter de kiezen en brak ze in 2020 door met Pursuance, een album dat de muziek van John en Alice Coltrane in het zonnetje zette. “Ik wilde duidelijk maken hoe inspireren­d de vorige generaties voor de jongere muzikanten nog altijd zijn”, vertelt ze. Dat ze voordien twee meer funky en r&b-gerichte platen had gemaakt en ook optrad met Stevie Wonder, Alicia Keys en Missy Elliot, is zeker niet in tegenspraa­k met haar huidige keuze voor jazz, benadrukt ze: “Funk, r&b, jazz: al die genres vormen samen de Afro-Amerikaans­e cultuur.”

Aan de dood ontsnapt

Met opvolger Phoenix, een album met een raak gekozen titel, heeft ze intussen haar snel groeiende reputatie alle eer aangedaan. Niet evident, want in september 2021 had ze een zwaar auto-ongeval, met bijna fatale gevolgen: een stevige hersenschu­dding, drie ribben, een arm en schouderbl­ad gebroken, trommelvli­es geperforee­rd én een gebroken kaak – knap vervelend voor een saxofonist. “De dokter vertelde me wel dat mijn kaakbeen op de ideale plek was gebroken, zodat er bij het herstel geen schroeven aan te pas kwamen. Misschien kreeg ik wel extra spirituele hulp, doordat ik in die periode zo intens met de muziek van Coltrane bezig was, wie weet.”

Drie weken na het ongeval stond Benjamin alweer op het podium, in Europa dan nog – als een feniks uit de as herrezen. Dat het openingsnu­mmer op Phoenix met luide sirenes begint, heeft dus betekenis. “Dat is de ambulance die mij kwam oppikken”, vertelt ze. Al slaat het ook op andere alarmsigna­len. “Overal in de wereld horen mensen sirenes afgaan. Covid, rellen, oorlog. Ook als je niet in een verkeerson­geval zit, is er onheil genoeg.”

In dat eerste nummer, met de opvallende titel ‘Amerikkan skin’, zijn ook schoten te horen, en reciteert de bekende activiste Angela Davis een tekst. Een bewijs van het politieke engagement van Benjamin? De muzikante relativeer­t: “Ik wilde Davis vooral omdat ze nu eenmaal een sterke vrouw is, een icoon in Amerika, al wist ik wel dat haar aanwezighe­id politiek geduid zou worden. Ze zegt vooral dat dit het tijdperk van de vrouw is, ideaal dus als introducti­e van de vele vrouwelijk­e muzikanten die op de plaat meespelen.”

En die dubbele k in ‘Amerikkan skin’? “Er was een tijd dat Afro-Amerikanen vaak drie k’s gebruikten, verwijzend naar de KKK en het misbruik van zwarte mensen.

“Vandaag is onze strijd anders dan die van vorige generaties. Er is zoveel gaande. Terwijl ik vooral muziek probeer te maken”

Dus die spelling heeft inderdaad een betekenis. Ik gebruik maar twee k’s, precies om te benadrukke­n dat de situatie vandaag gecomplice­erd is. Vandaag is onze strijd anders dan die van vorige generaties. De pandemie, de moord op George Floyd en anderen, er is zoveel gaande. Er zijn wereldwijd problemen genoeg. Terwijl ik vooral muziek probeer te maken.”

Aan ‘Amerikkan skin’ hield ze een Grammy-nominatie over, voor beste compositie, terwijl Phoenix er een kreeg voor beste instrument­ale album en de track ‘Basquiat’ voor beste jazzperfor­mance. “Natuurlijk ben ik teleurgest­eld”, zegt Benjamin, nu begin februari is gebleken dat geen enkele nominatie haar een Grammy heeft opgeleverd. “Maar ik ben wel trots dat ik in één klap drie keer genomineer­d werd. Het is een aansporing om met mijn muziek de mensen verder te blijven raken.”

Lakecia Benjamin speelt op het festival Jazz Cats in Kortrijk (23/3), in De Roma in Antwerpen (30/3) en op Jazz Liège (5/5).

 ?? The new york times ?? Bij een ongeval in 2021 brak Benjamin nog haar kaak, maar dat belette haar niet om met ‘Phoenix’ sterk terug te komen.
The new york times Bij een ongeval in 2021 brak Benjamin nog haar kaak, maar dat belette haar niet om met ‘Phoenix’ sterk terug te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium