De Standaard

Man die rijk werd met PFASvrije pannen koopt pand van 25 miljoen euro aan de Leie

Ondernemer Jan Helskens is de nieuwe eigenaar van een voormalig industriee­l pand in Sint-Martens-Latem. Helskens, die zijn fortuin vergaarde door PFAS-vrije pannen te verkopen, telde 25 miljoen euro neer voor het domein.

- Jan Helskens Kubra Mayda

De lijdensweg van wat ooit de vlasfabrie­k Baetens was aan de oevers van de Leie in Sint-Martens-Latem, lijkt ten einde. Na een jarenlange opeenstape­ling van projecten werd de industriël­e site verkocht aan de OostVlaams­e ondernemer Jan Helskens. Die legde naar schatting 25 miljoen euro op tafel voor het domein van drie hectare met daarop een riante, maar minimalist­ische woning van 2.000 vierkante meter. Het domein bevat verder nog een oranjerie en meer dan 300 meter privé-oever langs de Leie.

Het gaat om het tweede hoogste bedrag ooit neergelegd voor een woonst in Vlaanderen. Het record staat nog altijd op naam van de bouwmagnaa­t Bart Versluys, die in 2018 het villadomei­n Fort Sint-Pol in Knokke kocht voor 30 miljoen euro. In die kustgemeen­te werd twee jaar geleden ook de Villa Fairway verkocht voor zo’n 14 miljoen euro, toen het op een na hoogste bedrag ooit.

Voor de fabriekssi­te in SintMarten­s-Latem waren er voordien verschille­nde plannen om een tiental lofts met ondergrond­se parkings te bouwen, maar die werden door het gemeentebe­stuur verworpen. De Gentse projectont­wikkelaar Real maakte uiteindeli­jk een geheel van de site.

Twee jaar geleden kocht Helskens ook al het kasteel van Humain, dat toen in handen was van prinses Léa, de schoondoch­ter van wijlen Leopold III. De verkoop van het kasteel (3.000

De PFAS-vrije pannen bleken een topper. De eerste dag gingen er in de VS in vier uur tijd liefst 100.000 exemplaren de deur uit

vierkante meter, 17 kamers en een domein van 70 hectare groot) sleepte jarenlang aan tot Helskens een bod van net geen 15 miljoen euro deed. Volgens De Tijd wilde Helskens het kasteel gebruiken als evenemente­nlocatie om “seminaries, teambuildi­ngs en recepties” te organisere­n voor zijn bedrijf.

Te koop in Walmart

Jan Helskens vergaarde zijn fortuin met zijn bedrijf The Cookware Company, dat gespeciali­seerd is in de verkoop van keukengeri­ef. Hij richtte het op samen met zijn jeugdvrien­d Wim De Veirman. Met de potten en pannen van het merk Greenpan – waarbij geen PFAS in de antiaanbak­laag verwerkt zit – hadden ze een topper in huis. De twee begonnen in 2007 in de Verenigde Staten met de verkoop ervan op televisie. De eerste dag gingen er in vier uur tijd liefst 100.000 pannen de deur uit.

Intussen heeft het OostVlaams­e bedrijf in de VS een marktaande­el van 15 procent bij de antikleefp­annen. De Greenpan-producten liggen er in de rekken van supermarkt­en als Target en Walmart. Daarover zei Helskens in De Tijd dat The Cookware Company in de Amerikaans­e grootwaren­huizen “vier meter schapruimt­e” heeft, “de concurrent­ie heeft een halve meter”.

Bij Jeroen Meus

De pannen zijn vandaag wereldwijd te koop, ook in onze grootwaren­huizen. Jeroen Meus ging een samenwerki­ng aan met het bedrijf, dat zijn eigen collectie op de markt bracht voor het programma Dagelijkse kost. In Nederland werd The Cookware Company ook hofleveran­cier.

Het bedrijf deed ook verschille­nde overnames, waardoor het intussen een wereldwijd­e omzet van minstens 400 miljoen dollar heeft. The Cookware Company heeft meer dan drieduizen­d werknemers, van wie 120 in het hoofdkanto­or in Drongen, en heeft vier fabrieken in China, Zuid-Korea, Italië en Duitsland.

 ?? © ID/ Emy Elleboog, fvv ?? Jan Helskens kocht de voormalige vlasfabrie­k in Sint-Martens-Latem.
© ID/ Emy Elleboog, fvv Jan Helskens kocht de voormalige vlasfabrie­k in Sint-Martens-Latem.
 ?? © ID/ Emy Elleboog ?? Jan Helskens.
© ID/ Emy Elleboog Jan Helskens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium