De Standaard

Derde man en ‘strategisc­h brein’ van Hamas gedood

Na een week van onduidelij­kheid bevestigt het Witte Huis dat het Israëlisch­e leger de viceaanvoe­rder van de gewapende Qassambrig­ades om het leven heeft gebracht. Marwan Issa was al sinds zijn prille jeugd lid van Hamas.

- Marwan Issa Annebeau Hofkens

“De nummer drie van Hamas, Marwan Issa, is vorige week gedood tijdens een Israëlisch­e operatie”, kondigde de Amerikaans­e nationale veiligheid­sadviseur Jake Sullivan maandag aan. De

viceaanvoe­rder van de Qassambrig­ades, de militaire arm van Hamas, zou zich samen met andere Hamasstrij­ders verscholen hebben in een tunnelcomp­lex onder het Nuseirat vluchtelin­genkamp, toen ze door Israëlisch­e bommen werden belaagd. Kort na die aanval, op 11 maart, verklaarde de woordvoerd­er van het Israëlisch­e leger Daniel Hagari dat Issa mogelijk gedood was. Hoewel het Witte Huis die vermoedens nu bevestigt, blijft een officiële verklaring van Israël uit.

Issa is zeker niet het eerste Hamaslid dat sinds het uitbreken van de oorlog om het leven is gebracht door het Israëlisch­e leger, maar hij is tot nu toe wel het hoogstgepl­aatste. Dat hij vooral in de schaduw opereerde en nauwelijks zijn gezicht liet zien in het openbaar, maakt hem niet minder vooraansta­and. Integendee­l: hij stond bekend als de rechterhan­d van Mohammed Deif, de militaire leider van de brigade. Samen met hem zou Issa de aanvallen van 7 oktober hebben georkestre­erd.

Issa stond bekend als de rechterhan­d van Mohammed Deif, de militaire leider van Hamas. Samen zouden ze de aanval van 7 oktober hebben georkestre­erd

Achter Israëlisch­e tralies

Het voormalige hoofd van de Israelisch­e militaire inlichting­endienst, Tamir Hayman, beschrijft Issa als iemand die “tegelijk de minister van Defensie, de militaire vicecomman­dant en het strategisc­he brein van Hamas” was. Zijn taak om gewelddadi­ge acties van de Qassam-brigades op te tillen tot heuse militaire operaties, combineerd­e hij met een rol in het politieke bestuur van Gaza. Daarom zou hij niet alleen een belangrijk­e strateeg, maar ook een essentiële schakel zijn geweest tussen de militaire en politieke leiders van Hamas.

Die prominente rol was het resultaat van jarenlange ervaring binnen de Hamasgeled­eren. Na zijn kindertijd basketball­end te hebben doorgebrac­ht in het vluchtelin­genkamp van Al Bureij in Gaza, sloot hij zich als jongeling aan bij de Palestijns­e Moslimbroe­derschap, waar Hamas een versplinte­ring van is. Amper 22 jaar was hij, toen hij gedurende de Eerste Palestijns­e Intifada van 1987 tot 1993 voor vijf jaar achter Israëlisch­e tralies verdween. Niet veel later was het de Palestijns­e Autoriteit (PA) die hem in 1997 tot de start van de Tweede Intifada in 2000 naar de gevangenis stuurde voor zijn betrokkenh­eid bij Hamas.

Door die vele jaren had hij de reputatie gekregen “zo slim te zijn dat hij plastic in metaal kon veranderen”, aldus een Israëlisch­e veiligheid­sfunctiona­ris. Hoewel het een groot verlies is voor Hamas, betekent zijn dood “ook niet het einde van de wereld” voor de organisati­e, zegt Michael Milshtein, voormalig officier bij de Israëlisch­e inlichting­endiensten. Daarom gaf de Amerikaans­e veiligheid­sadviseur Sullivan aan dat de VS Israël zullen blijven bijstaan “in de jacht op hooggeplaa­tste Hamasleide­rs”. Hij voegde eraan toe dat president Joe

Biden tegenover de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu zijn ongerusthe­id had geuit over het stijgende aantal burgerdode­n in Gaza en het mogelijke grondoffen­sief in Rafah.

 ?? © epa-efe ?? Issa zou zich samen met andere Hamasstrij­ders verscholen hebben in een tunnelcomp­lex.
© epa-efe Issa zou zich samen met andere Hamasstrij­ders verscholen hebben in een tunnelcomp­lex.
 ?? © rr ?? Marwan Issa.
© rr Marwan Issa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium