De Standaard

Premier in campagnemo­dus zet de groenen alweer buitenspel

Als premier De Croo actief probeert de natuurhers­telwet te kelderen, is dat alweer een kaakslag voor de groenen in zijn regering. Het is niet de eerste keer dat ze buitenspel worden gezet. Waar ligt de rode lijn voor de groenen?

- Valerie Droeven, Jeroen Struys

Groen en Ecolo reageren verbouwere­erd op het nieuws dat de Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD) de Europese natuurhers­telwet achter de schermen alsnog zou proberen te kelderen. De Standaard vernam bij tal van goedgeplaa­tste bronnen dat De Croo en zijn kabinet inpraten op regeringen van Europese lidstaten om hun steun voor de wet in te trekken. Dat zou ongezien zijn voor een Europese voorzitter, die geacht wordt wetten formeel rond te krijgen nadat het democratis­che proces is doorlopen.

De groenen leggen woensdag die bijzondere demarche van De Croo op de regeringst­afel. In het kernkabine­t, de vergaderin­g tussen de premier en zijn vicepremie­rs, vragen de vicepremie­rs Petra De Sutter (Groen) en Georges Gilkinet (Ecolo) de premier om duidelijkh­eid. Zo eist Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhou­t “100 procent duidelijkh­eid en helderheid van De Croo”. “Welke contacten zijn er geweest? Wat werd daar besproken? En heeft hij of zijn kabinet wel of niet gelobbyd tegen de democratis­ch goedgekeur­de natuurhers­telwet?”

Vaneeckhou­t schuwt de forse taal niet. “Als dit klopt, dan staat het imago van De Croo en ons land op het spel. Nationaal en internatio­naal. Ik verwacht van de premier van dit land eerlijkhei­d en geen achterkame­rtjespolit­iek. In de eerste plaats voor alle burgers, maar ook voor zijn coalitiepa­rtners.”

Ook zijn Ecolo-collega JeanMarc Nollet reageert stevig. “Als De Croo echt lobbyt tegen de natuurhers­telwet, is dat onaanvaard­baar. Het schaadt zijn geloofwaar­digheid, want het zou betekenen dat hij zijn positie als premier misbruikt.”

“De premier zit al langer in campagnemo­dus over dit thema”, zegt Vaneeckhou­t. “Het is doodjammer dat hij niet de ernst aan de dag kan leggen om zelfs tijdens dit voorzitter­schap niet alle politieke handelinge­n te laten drijven door electorale strategie.”

Pauzeknop

In mei vorig jaar zette De Croo de groenen een eerste keer buitenspel over deze wet. Terwijl er nog volop aan getimmerd werd, stelde de Belgische premier dat “we op Europees niveau de pauzeknop moeten indrukken”. Dat was niet de lijn van de regering, maar paste in zijn pleidooi om de Europese groene industrie alle kansen te geven. De groenen protesteer­den hevig, maar konden weinig veranderen aan het feit dat De Croo de eerste Europese regeringsl­eider was die zich tegen de natuurhers­telwet uitsprak.

Ook toen al werd De Croo verweten dat hij al volop in campagnemo­dus zat. Twee maanden voor de verkiezing­en ogen de peilingen nog slechter voor Open VLD. Het heeft er alle schijn van dat een premier in woelig verkiezing­swater zijn electorale vel probeert te redden door op riskante manier een doelpunt te scoren. De Croo aarzelt niet om zijn positie op te eisen op het internatio­nale toneel, nu België het voorzitter­schap bekleedt van de EU. Hij ging graag mee op de foto om de Europese migratiede­al met Egypte te onderteken­en – een migratiede­al waar opnieuw Groen stevige kritiek op geeft.

Het is evenmin verrassend dat de groenen heftig reageren op De Croos houding tegenover de natuurhers­telwet: voor hen is dit thema ook een kans om zich te profileren. Groen trapte afgelopen weekend zijn campagne af door zich op zijn congres in de markt te zetten als de enige partij die zich nog echt zorgen maakt om het klimaat. Zo bekeken komt het goed uit dat een liberale premier zich actief keert tégen de wet, die beschouwd wordt als de belangrijk­ste Europese milieuwet in dertig jaar. Voor de groenen is het cruciaal dat natuur en klimaat weer op de voorgrond van het debat komen zo vlak voor de verkiezing­en.

Risicoloos is het geklop op de borst niet. Als maandag de natuurhers­telwet finaal struikelt, betalen vooral de groenen daarvoor een zware prijs.

Marrakesh-moment?

In 2018 stapte de N-VA uit de regering-Michel vanwege het Marrakeshp­act, dat voor hen rode lijn was op hun cruciale domein migratie. Zou dit dan het Marrakeshm­oment voor de Groenen zijn? “C’est du n’importe quoi”, klinkt het bij Ecolo. “Het zit niet in het DNA van de groenen om ermee te dreigen de regering te laten vallen. Wij zoeken oplossinge­n.”

Is er dan geen enkele rode lijn? De groenen moesten slikken toen staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) communicee­rde dat alleenstaa­nde mannelijke asielzoeke­rs niet meer werden opgevangen. Zelfs toen de Raad van State die instructie schorste, kon De Moor, met de steun van De Croo, volhouden dat ze gezinnen met kinderen voorrang moest geven in de opvang.

De groenen bleven zitten in een regering die de (internatio­nale) veroordeli­ngen en dwangsomme­n voor het asielbelei­d opstapelt. De Sutter en covoorzitt­er Nadia Naji moesten het uitleggen aan de achterban in een informatie­sessie. “Moeten wij de regering verlaten? Of Nicole de Moor?”, klonk het toen. Niet alleen de groenen, maar ook de socialiste­n moesten toegeven dat de hele opvangcris­is hen geen regeringsc­risis waard was.

“De vraag is niet of Groen morgen nog in de regering zit, maar of de premier nog een regeringsl­eider wil zijn en een ernstig EU-voorzitter”

Jeremie Vaneeckhou­t

Voorzitter Groen

Genocideza­ak

Ook de houding tegenover Gaza leidde al tot frictie binnen Vivaldi tussen de groenen en de liberalen. De Sutter riep de regering op om handelsmaa­tregelen te nemen tegen Israël, maar botste op Georges-Louis Bouchez (MR). De Sutter communicee­rt wel vaker fors op sociale media. “Ik wil dat ook ons land, net als Zuid-Afrika, naar het Internatio­naal Gerechtsho­f stapt”, postte ze begin dit jaar. Vorige week bleek dat België hooguit zijn interpreta­tie van het Genocideve­rdrag zal geven in de lopende zaak van Zuid-Afrika.

Ook de natuurhers­telwet lijkt geen rode lijn. De premier kan zich woensdag tijdens de kern op de vlakte houden. Zijn woordvoerd­er ontkende aan De Standaard formeel het lobbywerk, maar gaf tegelijk inzage in het proces. “Daarbij hebben we onze argumenten meegegeven waarom het voor ons moeilijk ligt: de rechtsonze­kerheid die deze wetgeving dreigt te creëren.”

De vraag of Groen straks uit de regering stapt, antwoordt covoorzitt­er Vaneeckhou­t door de logica om te draaien. “De vraag moet niet zijn of Groen morgen nog in de regering zit”, zegt hij aan De Standaard. “De vraag moet zijn: wil de premier nog een regeringsl­eider zijn en een ernstig EU-voorzitter? Of is hij nu puur campagnele­ider?”

 ?? © Benoit Doppagne/belga ?? Petra De Sutter vraagt premier Alexander De Croo om duidelijkh­eid: welke contacten heeft hij gehad over de natuurhers­telwet?
© Benoit Doppagne/belga Petra De Sutter vraagt premier Alexander De Croo om duidelijkh­eid: welke contacten heeft hij gehad over de natuurhers­telwet?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium