De Standaard

Banden laten leeglopen, is laf verzet

- Edgard Eeckman

Woensdagna­cht, hartje Gent. Na een avond met goede vrienden vertrek ik met mijn auto huiswaarts. Halverwege moet ik stoppen vanwege een lekke band. Die blijkt door The Tyre Extinguish­ers te zijn plat gezet. Pechdienst erbij, over en weer gerij naar de garage: de band is niet herstelbaa­r. De kostprijs voor een nieuwe band en de plaatsing ervan bedraagt 266,72 euro.

De ervaring doet mij nadenken over de methode die bij dergelijke acties wordt gebruikt. Ik heb er ethische vragen bij die losstaan van het doel van de actievoerd­ers. Daarover spreek ik mij niet uit, doorgaans onderschri­jf ik zelfs hun doel. Maar ik vind de actiemetho­de verwerpeli­jk. Waarom?

De actie is onverantwo­ord: de actievoerd­ers kennen de eigenaar van de auto niet en weten ook niet waarom die daar is geparkeerd. Wat als ik dringend weg zou moeten, bijvoorbee­ld met een gezinslid dat dringende hulp nodig heeft?

De actie is crimineel. Een goed doel vergoelijk­t geen misdaden. Als iedereen standpunte­n kracht zou bijzetten via criminele acties, zou de maatschapp­ij er slecht aan toe zijn. In een democratie hoor je democratis­che actiemidde­len in te zetten, geen strafbare. Ik heb dan ook een klacht ingediend bij de politie van Merelbeke.

De actie is laf. Er is geen dialoog mogelijk. ’s Nachts banden laten leeglopen gebeurt verdoken en anoniem. De actievoerd­ers kunnen ook met een folder eigenaars van een SUV aanspreken. Hun argumentat­ie is een onjuiste veralgemen­ing. Ja, SUV’s vervuilen meer. Daarom koos ik bewust voor een compacte SUV. Die heet ‘mild hybrid’ te zijn, dat wil zeggen dat ze beschikt over een batterij die wat van de opgewekte energie recupereer­t. Dat leidt tot energiebes­paring en minder CO2-uitstoot.

SUV-bestuurder­s nemen meer risico’s, schrijven ze. Dat is echt een zware veralgemen­ing en geldt in elk geval niet voor mij. SUV’s zijn iets om mee te pronken? Nog zo’n simpele uitspraak. Mijn echtgenote en ik kochten deze wagen omdat we last hebben aan de rug. Sommigen kopen zo’n auto vanwege kapotte knieën of heup, of omdat ze vanwege aangezicht­spijn trillingen moeten vermijden.

Extra milieuvero­ntreinigin­g

Zou het echt zo zijn dat er een lineair ver

band bestaat tussen de omvang van de auto en het pronkgehal­te van de bestuurder? Ik denk bijvoorbee­ld aan de kleine Lamborghin­i Centenario die 2.226.915 euro kost. Een grote auto is voor mij belangrijk: als acteur-spreker versleep ik geregeld theater- en geluidsmat­eriaal.

De actie is zinloos. De gevolgen van de actie hebben geleid tot extra milieuvero­ntreinigin­g: vier keer het traject Merelbeke-Gent rijden met een lekke band leidt ook tot meer brandstofv­erbruik en CO2-uitstoot. Overtuigt de actie mij van hun gelijk? Absoluut niet. Doeltreffe­ndheid van de actie? Nul.

De organisati­e gijzelt mij op een onrechtmat­ige manier. Bij uitbreidin­g geldt dat ook voor andere acties die weerloze burgers gijzelen. Kruispunte­n worden geblokkeer­d of het openbaar vervoer staakt. Wie is de dupe? Burgers die vaak geen partij zijn in het conflict.

Dat is de gemakkelij­kste actiemetho­de en vaak treft ze de verkeerde mensen. Een goed doel staat daar haaks op. De methode sluit aan bij de toenemende agressivit­eit in de samenlevin­g. Daar verzet ik me tegen. Er zijn daarenbove­n creatiever­e actiemidde­len te bedenken die geen onschuldig­en treffen. Buschauffe­urs die al hun klanten gratis de bus op laten, bijvoorbee­ld. Ook acties waarbij schade wordt aangericht aan derden (winkels, bushokjes, privé- en politiewag­ens …) zijn laakbaar. Ook dat hoort niet thuis in een democratie. Hetzelfde geldt voor acties waarbij kunstwerke­n worden geviseerd.

Soms hoor ik gijzelaars dergelijke acties met een mantel van begrip bedekken: “Het is vervelend, maar ik begrijp het wel.” Ik begrijp het ook, maar wijs stellig de methode af. Niet alleen het doel moet goed zijn, de weg om er te komen eveneens. Het doel heiligt niet de middelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium