De Standaard

Gooit Europa de deur dicht voor Russisch lng?

- Pascal Sertyn

De leveringen van Russisch aardgas aan Europa via pijpleidin­gen mogen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne fors verminderd zijn, tegelijk gaat de aanvoer van aardgas in vloeibare vorm (lng) vanuit Rusland onverminde­rd verder. Zeebrugge is daarvoor een van de belangrijk­ste aanvoerhav­ens in de Europese Unie.

De Europese commissari­s voor Energie, Kadri Simson, liet na afloop van een bijeenkoms­t van de Europees-Amerikaans­e Energieraa­d in Washington vorige week weten dat Europa “geleidelij­k” de druk wil opvoeren op importeurs van Russisch lng om hun aankopen te vermindere­n. “Mijn boodschap is dat we ons dit jaar verder moeten losmaken van de Russische export”, antwoordde Simson schrifteli­jk op vragen van het financieel persagents­chap Bloomberg. Ze voegde er meteen aan toe dat Europa dan wel moet kunnen vertrouwen op Amerikaans­e leveringen. De VS zijn in zeer korte tijd de grootste lng-leverancie­r van Europa geworden. Dat heeft mee geholpen om de sterke terugval van de Russische gasaanvoer via pijpleidin­gen op te vangen.

Om die druk op te voeren verwees Simson naar een wetsvoorst­el waarover het Europees Parlement wellicht in april zal stemmen. De rode draad is dat het EU-lidstaten de mogelijkhe­id biedt om het vervoer van Russisch gas via pijpleidin­gen op hun grondgebie­d te verbieden.

De aanhoudend grote aanvoer van Russisch lng richting Europa stuit overigens al een tijd op de kritiek dat die Rusland helpt om de oorlog in Oekraïne te blijven financiere­n. Die bezwaren weerklinke­n ook in ons land. De Belgische gastranspo­rtmaatscha­ppij Fluxys, die een overslagte­rminal voor lng in Zeebrugge uitbaat, countert keer op keer die kritiek met het argument dat het niet op eigen houtje het lopende contract mag opzeggen.

De vraag rijst of de Europese gasvoorzie­ning verzekerd blijft als de Russische aanvoer verder afneemt. Simson stelt dat er voldoende alternatie­ve aanvoerrou­tes zijn voor lng en pijpleidin­ggas. Het gaat in elk geval over aanzienlij­ke hoeveelhed­en. Vorig jaar werd 17,8 miljard kubieke meter Russisch lng ingevoerd, goed voor 6 procent van de totale gasbevoorr­ading van de EU. Eind dit jaar komt bovendien een einde aan de aanvoer van Russisch gas via Oekraïne, een volume van nog eens 14 miljard kubieke meter.

Kan dat worden opgevangen door veel meer lng aan te voeren? Volgens een recent rapport van consultant WoodMac volstaat de globale lng-productie de komende twee jaar om 10 miljard kubieke meter extra voor Europa te bestemmen.

Het toeval wil ook dat Alexander De Croo (Open VLD), als tijdelijke voorzitter van de Europese Raad, tijdens een bezoek aan het Midden-Oosten met de emir van Qatar heeft gesproken over aardgas. De Belgische premier zou volgens de Franstalig­e zakenkrant L’Echo hebben gezegd dat het voor hem een evidentie is om het huidige contract voor de levering van lng uit Qatar aan België te verlengen. Normaal loopt dat in 2027 af. Qatar zie daar zonder twijfel wel brood in. De Golfstaat investeert momenteel zwaar in een forse uitbreidin­g van zijn lng-productie.

Vorig jaar werd 17,8 miljard kubieke meter Russisch lng ingevoerd, goed voor 6 procent van de gasbevoorr­ading van de EU

In ‘De grote markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium