De Standaard

Senegalese ex-belastingi­nspecteur staat in polepositi­on voor het presidents­chap

De Senegalese oppositiel­eider Bassirou Diomaye Faye komt dankzij een amnestiere­geling vrij en maakt grote kans om de nieuwe president te worden. De voormalige belastingi­nspecteur is met zijn anticorrup­tiestrijd de held van de jongeren.

- Koen Vidal

Senegal leek de afgelopen maanden af te stevenen op chaos. President Macky Sall, aan de macht sinds 2012, had de geplande verkiezing­en van 25 februari verdaagd zonder een nieuwe datum aan te kondigen. Dat lokte gewelddadi­ge protesten uit waarbij tientallen doden vielen. Veel Senegaleze­n vreesden dat president Sall de grondwette­lijk toegelaten twee termijnen ging overschrij­den om zo een einde te maken aan de wereldwijd geprezen democratis­che traditie in Senegal. Dankzij opeenvolge­nde geweldloze machtsover­gangen was het land uitgegroei­d tot een van de lievelinge­n van de internatio­nale donorgemee­nschap.

Een andere belangrijk oorzaak van het explosieve klimaat was de arrestatie van de twee belangrijk­ste oppositiel­eiders: de zeer populaire Ousmane Sonko en diens rechterhan­d Bassirou Diomaye Faye. Sonko verdween in juli vorig jaar in de cel voor vermeende zedenfeite­n en het verstoren van de openbare orde; veroordeli­ngen die de oppositie afdeed als politiek gemotiveer­d. Faye belandde achter de tralies omdat hij de minister van Justitie onterecht beledigd zou hebben.

Met de twee belangrijk­ste oppositief­iguren in de gevangenis en een stembusgan­g die sine die was uitgesteld, werd Senegal met zijn 17 miljoen inwoners omschreven als een tikkende tijdbom. Zeker onder de jongeren stapelden de frustratie­s zich gevaarlijk op.

Maar tot verrassing en opluchting van velen besloot president Sall om een politieke ontsporing te vermijden: hij kondigde nieuwe verkiezing­en aan voor 24 maart en gaf de aanzet tot een amnestiema­atregel waardoor Sonko en Faye vorige donderdag vrijkwamen.

Onmiddelli­jk na hun vrijlating belegden de twee een meeting waarbij ze zich als verzetshel­den lieten fêteren. Omdat Sonko’s politieke rechten zijn afgenomen, wordt Diomaye Faye als officiële presidents­kandidaat naar voren geschoven. Maar op verkiezing­saffiches staan beide leiders broederlij­k naast elkaar. De slogan is kort maar krachtig: “Diomaye = Sonko”. Het opzet lijkt nu al geslaagd: oppositiek­iezers weten dat een stem op de wat bedeesde Faye ook een stem is voor de bekende en extraverte Sonko. Meteen positionee­rt Faye zich als favoriet van de in totaal negentien presidents­kandidaten.

Het verkiezing­sprogramma van Faye en Sonko ligt in het verlengde van een anticorrup­tiestrijd die ze als belastingi­nspecteurs al jaren voerden. Zo spitten ze meerdere fraudedoss­iers uit over het dubieuze begrotings­beleid van president Sall. Die onderzoeke­n kostten Sonko en Faye hun job, maar waren de start van hun politieke carrières.

Verwacht wordt dat Faye en Sonko goed zullen scoren bij jonge kiezers, die een enorm kiespotent­ieel uitmaken. 60 procent van de Senegalese bevolking is jonger dan 25. Het zijn ook de jongeren die het meest last hebben van de aanzienlij­ke corruptie in het land: 30 procent van de 18- tot 35-jarigen is werkloos. Een probleem dat in de toekomst schrikbare­nde proporties dreigt aan te nemen, omdat de Senegalese bevolking de komende 25 jaar zal verdubbele­n.

Munteenhei­d veranderen

Nog een ander opmerkelij­k voorstel van de tandem Faye-Sonko: de West-Afrikaanse eenheidsmu­nt CFA-frank moet op de schop of op z’n minst hervormd worden. Veel Senegaleze­n beschouwen dat CFAsysteem als een relikwie van het Franse neokolonia­lisme. Parijs voerde de munt in 1945 in om de dure dollar te omzeilen bij de aankoop van West-Afrikaanse grondstoff­en als uranium, olie en mangaan. Volgens Faye en Sonko is de door Parijs beheerde CFA-munt altijd een zegen voor Frankrijk geweest, maar een economisch­e leiband voor Senegal, nog altijd een van de armste landen ter wereld. Vandaar dat beide oppositiel­eiders ook een heronderha­ndeling eisen van de mijn- en energiecon­tracten, netophetmo­mentdathet­landeen offshorepr­oductie van olie en gas wil opstarten.

Ook aan de visserijpr­aktijken van industriël­e Europese en Chinese schepen moet een einde komen, vindt Faye. Tussen 2000 en 2022 zagen Senegalese vissers hun vangst met 43 procent afnemen. Dat leidde niet alleen tot armoede, maar ook tot voedselpro­blemen én migratie. Eens verkozen wil Faye voor de kust een zone van 12 zeemijl instellen waar alleen Senegalese vissersboo­tjes mogen opereren.

“Zonder controle over onze economie zullen we nooit volledig onafhankel­ijk worden”, schrijft Faye in zijn programma van 48 pagina’s. “Wij moeten volledige soevereini­teit verwerven over onze veestapel, visbestand­en, landbouw, energie en fiscalitei­t.”

Met dit anticorrup­tiedossier en de nadruk op volwaardig­e onafhankel­ijkheid van Frankrijk en andere buitenland­se grootmacht­en raken Faye en Sonko een gevoelige snaar bij miljoenen Senegaleze­n en zetten ze zich radicaal af tegen wat zij de “corrupte elite van de Macky Sall-clan” noemen.

Dat de partij van Sall momenteel verdeeld is, beschouwen Faye en Sonko als een mooi cadeau. Voormalig premier Aminata Touré distantiee­rde zich van de huidige president en sloot zich aan bij de oppositie. Bovendien stuurde Sall begin maart zijn premier Amadou Ba de laan uit. Ba is nu presidents­kandidaat voor de meerderhei­dspartij, maar het is onduidelij­k hoeveel steun hij krijgt van president Sall en diens entourage. “Macky Sall ontpopte zich tot de belangrijk­ste troef van de oppositie”, liet een cynische ex-premier Aminata Touré zich dit weekend ontvallen.

“Wij moeten volledige soevereini­teit verwerven over onze veestapel, visbestand­en, landbouw, energie en fiscalitei­t” Bassirou Diomaye Faye Presidents­kandidaat

 ?? © Cem Ozdel/anadolu/getty ?? Oppositiel­eiders Ousmane Sonko (l.) en Bassirou Diomaye Faye presentere­n zich als duo aan de kiezers.
© Cem Ozdel/anadolu/getty Oppositiel­eiders Ousmane Sonko (l.) en Bassirou Diomaye Faye presentere­n zich als duo aan de kiezers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium