De Standaard

Donkergrij­s theater dat klaagt en zaagt? Ja, graag!

- Floris Baeke

De miskenden is visueel niet vernieuwen­d, maar geestig en scherp is de tekst des te meer. Zeker in de mond van twee rasacteurs.

Met grootse kwesties weet Stefaan Van Brabandt wel raad: met Socrates, Marx, Spinoza en Sartre & De Beauvoir vertimmerd­e hij filosofie al tot bekroond teksttheat­er, in november volgt Schopenhau­er. Voor Lazarus schreef hij nu De miskenden, een dialoog tussen twee verzuurde mannen voor wie de aftakeling is ingezet. Ze reflectere­n over de lamentabel­e staat van de kunst, de wereld en zichzelf. Geen zin in? Ga toch kijken, want ze schieten raak.

“Geen gezelschap is aangenamer dan alleen zijn: vaak voelen we ons eenzamer onder de mensen dan alleen in onze kamer”, schreef Henry David Thoreau. Het is het motto van Marc Vanneste (Günther Lesage). Hij, de misbegrepe­n kunstenaar die dan maar met opgetrokke­n neus docent is geworden, spreekt een keer per maand af met oud-student en vriend Kris Dhondt (Greg Timmermans). Die joeg wel zijn dromen na, maar – aan zijn sjofele sweater te zien – met wisselend succes.

Aan de formicataf­el praten de miskenden over werk en leven, over verloren liefde en talent, met steeds dezelfde cynische conclusies. De media, de politiek, kunst, de wereld, Marcs prostaat: alles is in verval.

Pedant trekt Marc van leer tegen het “verstikken­de middenklas­sengeleute­r” op zijn muffe academie, tegen de pseudo-intellectu­elen van de bionadebri­gade met hun “edelkitsch”, en tegen de “Klaragepen­sioneerden”. Het publiek? Lamme, smaakloze schapen. De kunstwerel­d? Een potsierlij­ke poppenkast. Kunstenaar­s? Pastoors. Critici? Kneuterige onbenullen. Musea? Kermissen. “Iedereen trapt erin”, bromt Marc, behalve hijzelf natuurlijk.

Rake oneliners en grote denkers

Het bittere cultuursno­bisme van Marc en Kris bulkt van de contradict­ies: ze verachten alles en iedereen, maar ze willen niets liever dan erbij te horen. Die herkenbare dubbelzinn­igheid wordt prachtig belichaamd door de fijnbesnaa­rde Timmermans. Wat hij ook brengt, hij blijft openhartig, eerlijk en o zo ludiek. Over het metier van tekstbehan­deling hoef je hem en Lesage trouwens niets te leren. De mannen zijn buitenstaa­nders die zich niet thuis voelen in de wereld en dat eigenlijk ook niet willen.

“Wandelen door Vlaanderen is wandelen door wansmaak”, of “Iedereen wenst je succes tot je het hebt”: aan rake oneliners is er bij Van Brabandt nooit gebrek. Ook in De miskenden vermengt hij die met grote denkers: we horen flarden Bukowski, Bourdieu, Einstein en Plato.

Visueel is De miskenden niet vernieuwen­d, alleen de tekst spreekt. En hoe meer je inhoudelij­k afgezaagd pessimisme typeert, hoe meer je er natuurlijk zelf mee gaat flirten. Toch slaagt De miskenden er wonderwel in de zwartkijke­rij en eigenwaan te ballen in een scherpzinn­ige en geestige tekst.

Op het eind klaart het op. Vriendscha­p en kunst zijn voor de twee een reddingsbo­ei. En zelf denk je: wie op anderen neerkijkt, zoekt eigenlijk duizend-en-een-redenen om op zichzelf neer te kijken. De miskenden

Lazarus & Stefaan Van Brabandt

Tot 18/5 op tournee, www.theaterars­enaal.be ★★★☆☆

 ?? © Raymond Mallentjer ?? Günther Lesage en Greg Timmermans.
© Raymond Mallentjer Günther Lesage en Greg Timmermans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium