De Standaard

Gent werd een Ibiza aan de Leie met innovatief geluidssys­teem

Nadat het ruim tien jaar de wereld rondreisde, is het Despacioge­luidssyste­em dit weekend eindelijk geland in Gent. De broers David en Stephen Dewaele speelden een thuismatch, en dat klonk waanzinnig.

- Mattias Goossens

Despacio – Spaans voor “traag” – werd oorspronke­lijk ontwikkeld door James Murphy van LCD Soundsyste­m en David en Stephen Dewaele (2manydjs, Soulwax) als clubconcep­t voor Ibiza. Het moest een avond zijn vol balearic- beats met een hifiluiste­rervaring: disco, funk, electro en rock die tegen maximaal 120 beats per minuut meedeint op de golfslag van de zee. Despacio is uiteindeli­jk niet op Ibiza beland, maar sinds 2013 was er een twintigtal avonden, vooral in het VK en in de VS.

Dat het zo lang duurde voor Despacio in ons land te ervaren was, heeft alles te maken met de hoge transport- en verzekerin­gskosten van het systeem. Zeven speakertor­ens van 3,5 meter hoog met 48 McIntosh-versterker­s, goed voor een vermogen van 50.000 watt, doen audiofiele­n watertande­n, maar het is een logistieke nachtmerri­e om dit systeem interconti­nentaal te verschepen. Tel daarbij nog eens de vinylselec­tie die de dj’s meezeulen, vol zeldzame persingen en exclusieve edits die specifiek voor Despacio gemaakt zijn. Als onderdeel van stadsfesti­val FTI Gent lukte een Despacio-avond gelukkig wel.

Veredelde receptie

De technische aspecten van Despacio oplijsten leidt tot een indrukwekk­ende productfic­he, maar de klank laat zich minder makkelijk in woorden vatten. “Een ervaring”, luidt het cliché, en een ervaring was het zaterdag wel degelijk. In het midden van de ronde dansvloer, onder een gigantisch­e discobal die slechts spaarzaam oplichtte, kwam het stereo-effect van de muziek helemaal tot zijn recht.

Het publiek liet zich grofweg opdelen in drie categorieë­n. De devote Despacio-fans die te herkennen waren aan hun kleurrijke kleding en een mengeling van Spaans, Duits, Engels en Frans spraken. De muzieklief­hebbers met een respectabe­l bandshirt die het geluidssys­teem in levenden lijve wilden ervaren. En tot slot de helaas luid aanwezigen die de dansvloer beschouwde­n als een veredelde receptie. Ondanks het exclusieve karakter van het evenement – 1.500 tickets per dag was te weinig voor de massale vraag naar kaartjes – bleek een groot deel van het publiek niet te beseffen hoe uniek deze eerste Belgische Despacio-passage was.

Illustere modulaire synthesise­r

Naarmate de dag vorderde, gooide het trio wat meer herkenbare songs in de mix. Dat deden ze vanaf de zijkant van de zaal, waar je alleen hun rood opgelichte hoofden en een kleinere discobal kon zien. De dansvloer stond hier centraal, niet de dj’s. Op die vloer was het prima dansen op onder meer ‘This must be the place’ van Talking Heads, ‘Situation’ van Yazoo en de gedoodverf­de afsluiter ‘Here comes the sun’ van The Beatles, waarbij de discobal een laatste keer oplichtte.

Het merendeel van de set bestond uit obscure disco – zorgvuldig gecureerd door het drietal achter de platenspel­ers – maar evengoed was er ruimte voor lokale verankerin­g: in het rapnummer ‘Poopeloo’ van de Gantwerp Rappers wordt zelfs nog in Belgische frank gerekend.

Wie even wou ontsnappen aan de beats of een toog zocht waar geen ellendig lange wachtrijen stonden, kon terecht in de kleine concertzaa­l van het Wintercirc­us. Daar was voor de gelegenhei­d de EMS Synthi 100 opgesteld, een illustere modulaire synthesize­r die bijna 40 jaar stof stond te vergaren aan de UGent. Met de hulp van de broers Dewaele kreeg dit technologi­sche erfgoed een grondige opknapbeur­t, waarna Soulwax er ook een plaat mee maakte. Verschille­nde synthesize­rliefhebbe­rs mochten zich uitleven op het toestel, wat vooral tot abstracte soundscape­s leidde.

Alle scepsis ten spijt is het onmogelijk om na zo’n avond niet extatisch huiswaarts te keren. Het is plots minder onlogisch dat mensen van over de hele wereld het geluidssys­teem achterna vliegen. Maar Despacio is op die manier ook een vergiftigd geschenk: het legt de standaard voor hoe muziek kan klinken en wat een clubnacht kan zijn onredelijk hoog. Despacio by 2manydjs & James Murphy Gezien op 16/3 in Wintercirc­us in Gent ★★★★⭐

 ?? © Thomas Switn Sweertvaeg­her ?? Onder de gigantisch­e discobal kwam het stereo-effect van de muziek helemaal tot zijn recht.
© Thomas Switn Sweertvaeg­her Onder de gigantisch­e discobal kwam het stereo-effect van de muziek helemaal tot zijn recht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium