De Standaard

Poetin leidt geen regime, wel een criminele bende

Zal de wereld na de vervalste verkiezing­en in Rusland een maffieuze gifmenger erkennen als president, vraagt Aleksandr Skorobogat­ov zich af. Of zullen we naar Joelia Navalnaja luisteren?

- Aleksandr Skorobogat­ov Schrijver van Oorlogskro­nieken (Querido Facto), waarin zijn bijdragen voor deze krant zijn gebundeld. Geboren in Wit-Rusland, woont en werkt in België.

Jammer dat Quentin Tarantino God niet is. Om te beginnen zouden al onze dialogen een Oscar waard zijn. De charismati­sche Michael Madsen, dansend op ‘Stuck in the middle with you’, zou nog altijd het oor van de onfortuinl­ijke politieage­nt afsnijden in Reservoir dogs, en de cynische gangster Marcellus Wallace zou bokser Butch Coolidge proberen te overhalen om zijn kamp te verliezen in Pulp fiction: “The night of the fight, you may feel a slight sting. That’s pride fucking with you. Fuck pride. Pride only hurts.” Ook zonder Tarantino als God is onze wereld ongeloofli­jk cynisch en buitengewo­on wreed. Het belangrijk­ste dat mij stoort aan het goddelijke scenariowe­rk vandaag, is het flagrante gebrek aan gerechtigh­eid. Als Tarantino Zijn job had gekregen, zou Joelia Navalnaja, nu haar geliefde lafhartig werd vermoord, van de legendaris­che meester Hattori Hanzo een onschatbaa­r samoeraizw­aard hebben gekregen zoals Beatrix Kiddo in Kill Bill, en in een cabriolet naar Moskou vertrekken terwijl ze in de camera zegt: “I roared. And I rampaged. And when I arrive at my destinatio­n, I am gonna kill Bill.”

Maar Tarantino is God niet. En zo zijn onze dialogen slapjes, is de triomf van gerechtigh­eid zeer de vraag, en moet Joelia Navalnaja niet naar de romantisch­e Hattori Hanzo in Okinawa, maar moet ze praten met saaie politici in Europa en de Verenigde Staten. Al vraagt ze hen net hetzelfde als wat Beatrix Kiddo aan Hattori Hanzo vroeg: een zwaard waarmee ze de ultieme slechterik ten val kan brengen.

Vanuit het Europees Parlement roept Navalnaja de wereld op om eindelijk in te zien wat Poetin en zijn regime in werkelijkh­eid zijn. “Je hebt niet te maken met een politicus, maar met een bloedige mobster. Poetin is de leider van een georganise­erde misdaadben­de. Gifmengers en moordenaar­s maken er deel van uit, maar het zijn allemaal pionnen. Het belangrijk­ste zijn de mensen die dicht bij Poetin staan, zijn vrienden, handlanger­s en bewaarders van het geld van de maffia.”

De farce van de verkiezing­en

Vraagt Joelia Navalnaja naar meer westerse sancties? En zijn sancties geen fundamente­el gebrekkig instrument?

Vandaag is het in Rusland onmogelijk om een Big Mac te kopen, en de integritei­t van McDonald’s en zijn fastfoodco­llega’s die de lucratieve Russische markt hebben verlaten, verdient respect. Voor het overige is in Poetins Rusland gewoonweg alles te verkrijgen, van de nieuwste iPhones tot de westerse hightechgo­ederen die Poetin nodig heeft om wapens te produceren. De Britse publieke omroep BBC toonde recent aan dat het Westen massaal Russische olieproduc­ten blijft aankopen, via Indiase en Chinese raffinader­ijen – de zogenoemde ‘refining loophole’. Zo blijft het Westen Poetins oorlog in Oekraïne mee financiere­n.

“Jullie – en wij allemaal – moeten de criminele bende bestrijden”, zegt Joelia Navalnaja tegen de Europese politici in Straatsbur­g. “En de politieke innovatie bestaat in het toepassen van methoden die worden gebruikt tegen de georganise­erde misdaad, niet voor politieke concurrent­ie. Géén diplomatie­ke nota’s, wél onderzoeke­n naar fraude. Géén uitingen van bezorgdhei­d, wél een zoektocht naar de maffia-collaborat­eurs in jullie landen, de onzichtbar­e advocaten en financiers die Poetin en zijn vrienden helpen geld te verbergen.”

Joelia Navalnaja heeft gelijk. Poetin kun je niet tegenhoude­n met diplomatie­ke nota’s. En gebrekkige sancties alleen, die bovendien niet worden nageleefd, zullen Poetins terreur in Rusland noch zijn oorlog in Oekraïne kunnen stoppen.

Om Poetin op een doeltreffe­nde manier te bestrijden moet je eerst de ware aard van Poetin en zijn regime begrijpen. De vrije wereld wordt vandaag niet geconfront­eerd met een moderne versie van de Sovjet-gerontocra­tie en haar onaantrekk­elijke ideologie, maar met een onmenselij­k wrede maffia die voor haar overleven vecht.

Wie Poetins legitimite­it na de verkiezing­en erkent, erkent ook de legitimite­it van verkiezing­en in de bezette delen van Oekraïne, en dus de legitimite­it van de bezetting zelf

Dit weekend voert die maffia een farce op genaamd presidents­verkiezing­en. De vrije wereld moet hoogdringe­nd beslissen of zij na de afloop daarvan Poetin als een legitieme president zal beschouwen.

Moraliteit valt blijkbaar lastig te rijmen met geopolitie­k. Maar zijn we werkelijk bereid na de vervalste verkiezing­en een gifmenger te erkennen als de legitieme president van Rusland? Een wrede dictator, op wiens bevel politieke tegenstand­ers worden gemarteld en vermoord, zowel in Rusland als over de hele wereld? Hoe kunnen we de erkenning van de legitimite­it van een oorlogsmis­dadiger – die al twee jaar lang een vernietigi­ngsoorlog tegen Oekraïne voert, die verantwoor­delijk is voor de dood van honderddui­zenden Oekraïners en Russen, die de wereld afdreigt met een kernoorlog en het einde van de beschaving – combineren met de fundamente­le waarden van menselijkh­eid?

De ‘nieuwe gebieden’

De presidents­verkiezing­en worden ook gehouden op de geannexeer­de Krim en in vier regio’s van Oekraïne die maar gedeelteli­jk door Rusland

zijn veroverd. Het aantal kiezers in die vier ‘nieuwe gebieden’ bedraagt volgens het Russische Centrale Kiescomité 4,5 miljoen, terwijl de bevolking volgens de officiële Russische gegevens hier maar 3,2 miljoen mensen telt. Dat de verkiezing­en vervalst zullen zijn, vereist eenvoudigw­eg geen verder bewijs.

Door Poetins legitimite­it na de verkiezing­en te erkennen, erkent de vrije wereld ook de legitimite­it van verkiezing­en in de bezette gebieden van Oekraïne, en bijgevolg ook de legitimite­it van de bezetting zelf. Ik kan me onmogelijk voorstelle­n hoe men dat kan verzoenen met moraliteit, en met de logica en de normen van het internatio­naal recht waarop de vrede na de Tweede Wereldoorl­og rustte.

Quentin Tarantino’s rebelse bokser Butch buigt niet voor de gangster Marcellus Wallace en wint het gevecht dat hij had moeten verliezen. Beatrix Kiddo, ondanks de onvoorstel­bare beproeving­en en zeeën bloed, doodt de ultieme slechterik. Als Tarantino God was, zou Joelia Navalnaja ongetwijfe­ld Poetin verslaan en hem naar Den Haag sturen. Zal gerechtigh­eid uiteindeli­jk zegevieren of zal de bloedige maffiabaas toch de overhand krijgen? Dat hangt in grote mate af van de integritei­t en moed van de westerse politici. Maar al geven ze Joelia Navalnaja het felbegeerd­e zwaard van Hattori Hanzo, dan nog zal zij zelf het gevecht moeten aangaan.

 ?? ?? Ook op de geannexeer­de Krim en in de
Ook op de geannexeer­de Krim en in de
 ?? ??
 ?? © afp ?? vier ‘nieuwe gebieden’ worden verkiezing­en gehouden.
© afp vier ‘nieuwe gebieden’ worden verkiezing­en gehouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium