De Standaard

De vervaarlij­kste afdaling van het voorjaar: de Poggio voor gevorderde­n

De afdaling is amper iets meer dan 3 kilometer lang, maar in de finale van Milaan-Sanremo kan ze beslissen over winst of verlies. De vijf geboden van de afdaling van de Poggio, door specialist Matej Mohoric.

- Maxime Caeyman

Mathieu van der Poel kwam vorig jaar solo over de top van de Poggio en dus was de bekendste afdaling van het wielerseiz­oen slechts een voetnoot in z’n zege. In de meeste edities daalt een groepje favorieten samen af. Meestal wordt er dan gesprint om de zege of volgt een late uitval in de twee vlakke laatste kilometers. Of er gooit iemand zich naar beneden, in de hoop te winnen – zie naar Matej Mohoric in 2022. De Sloveen geeft vijf tips en tricks.

1 Neem de situatie in je op en kijk wie er op kop zit

“Hoeveel energie je nog overhebt na de beklimming van de Poggio, is het belangrijk­ste. De afdaling is niet zo technisch als ze eruitziet. Het draait meer om de benen, de energie die je nog hebt om na elke bocht te sprinten en om de juiste versnellin­g te kiezen na een bocht”, zegt Mohoric. Daarna hangt het af van “de situatie”. Daarmee bedoelt Mohoric vooral de renners die in de buurt zijn. “Iedereen die daar zit, kan goed sturen. Maar er zit misschien wel wat verschil tussen hoeveel risico’s de ene renner wil nemen tegenover de andere. Als je wil aanvallen, hangt veel af van de renner die in eerste positie zit. Als Mathieu ( van der Poel, red.) op kop rijdt in de afdaling en hij wil niet dat iemand hem voorbijste­ekt, zal dat ook niet gebeuren.”

Zit er een mindere daler op kop of iemand die risico’s wil mijden, kan je wel toeslaan.

2 Ken de afdaling uit je hoofd en kijk níét naar de route op je fietscompu­ter

Het is een koud kunstje om een route in je fietscompu­ter te programmer­en, dus ook de afdaling van de Poggio. Zo kun je zien hoe de weg loopt en hoe scherp de volgende bocht is. Ideaal, toch? “Absoluut niet”, zegt Mohoric. “Ik woon in de buurt van de Poggio, dus ik heb de afdaling al zo vaak gedaan op training dat ik ze uit het hoofd ken. Ik moet dus niet op m’n fietscompu­ter kijken. Maar zelfs als ik het ergens niet ken, ben ik sneller als ik naar de weg kijk in plaats van naar m’n fietscompu­ter. Telkens als je naar je fietscompu­ter kijkt, verlies je je aandacht een fractie van een seconde, en dat beïnvloedt je coördinati­e. Kijk naar de Formule 1-rijders, die knipperen amper met hun ogen – en naar je fietscompu­ter kijken, neemt veel meer tijd in beslag dan te knipperen met je ogen. Je leert veel beter de weg uit het hoofd of vertrouwt op je gevoel.”

3 Kijk zover mogelijk voor je uit

“Kijk heel ver voor je, zover als je kan zien”, zegt Mohoric. “Alles wat dichter bij je is dan dat verste punt, moet je onbewust in je opnemen. Je focust er niet op, the point of focus moet de horizon zijn. Stel dat er bijvoorbee­ld een put is die je al vroeg zag, net omdat je zover voor je aan het kijken bent. Dan kijk je, als je dichterbij komt, wel eens vanuit je ooghoek naar die put, maar dan focus je weer op de horizon. Je moet zowat 90 procent van de tijd gefocust zijn op het punt dat het verst van je vandaan is.”

4 Rem zoals een antislipsy­steem in auto’s

Goed kunnen sturen, is van belang in een afdaling maar ook goed kunnen remmen is cruciaal. Maar gebruik je dan meer de voor- of de achterrem? “Beide, want zo rem je het snelst. Met de voorrem kun je harder remmen, want al je gewicht zit op het voorwiel. Je moet beide remmen gebruiken, maar net niet zoveel dat je begint te slippen.” Mohoric vergelijkt met een antislipsy­steem van een auto. “Je probeert zo dicht mogelijk tegen de limiet aan te zitten zonder te slippen – als je slipt, koers je niet meer efficiënt. Als je even hard zou remmen op je voor- en achterwiel, zou je slippen met je achterwiel. Dat wil je vermijden, en daarom gebruik je meer je voorrem.”

5 Gebruik de volledige breedte van de weg (maar niet het gootje)

Hoe meer je de volledige weg gebruikt, hoe minder scherp de bocht die je moet maken, hoe sneller je dus kan gaan. Al moet je niet overdrijve­n. Toen Mohoric in 2022 aanviel in de afdaling van de Poggio, belandde hij even in het gootje naast de weg. “Dat was per ongeluk en dat hielp zeker niet”, zegt hij. “Als je ergens moet opspringen ( bijvoorbee­ld uit de goot op de weg springen, red.), dan is dat een nadeel. En als je van de weg gaat, kun je je fiets niet in de bocht hangen.”

Wat ook helpt: de dropper post, het technologi­sch snufje waarvan Mohoric gebruikmaa­kte toen hij Milaan-Sanremo won. Via een knopje aan je stuur kan je dankzij de dropper post je zadel in een fractie van een seconde laten zakken, en ook weer laten omhoogkome­n. Als je lager zit, kun je de fiets beter onder controle houden. “Toen ik dat in 2022 gebruikte, was het een voordeel. Het had niet alleen een mechanisch maar ook een mentaal voordeel. Als je al op je limiet zit en je moet iemand proberen te volgen die iets nieuws heeft … Dat verrassing­seffect is nu voorbij. Ik heb er nog een klein voordeel mee, maar de dropper post maakt het de rest niet onmogelijk om me te volgen.”

“Als Van der Poel niet wil dat je hem passeert, gebeurt dat ook niet” Matej Mohoric Won Milaan-Sanremo in 2022 in afdaling Poggio

 ?? © Fabio Ferrari/getty ?? Matej Mohoric gooit zich naar beneden op de Poggio, en zal Milaan-Sanremo winnen.
© Fabio Ferrari/getty Matej Mohoric gooit zich naar beneden op de Poggio, en zal Milaan-Sanremo winnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium