De Standaard

Parijs broedt op taks voor kleren van Shein

-

FAST FASHION Een jurk van 15 euro bij het Chinese Shein kopen? Frankrijk wil er een taks van 7,50 euro bovenop leggen.

In het Franse parlement maakt een wet opgang die internatio­naal heel wat aandacht zal trekken. Frankrijk wil de ecologisch­e uitwassen van de kledingpro­ductie aanpakken. Tussen 2000 en 2014 verdubbeld­e die productie. Het aantal draagbeurt­en van die kledij daalt in rijke landen, soms tot amper vier of vijf keer. De kledingind­ustrie heeft er vooral belang bij dat klanten regelmatig iets nieuws kopen. Ze hield daarom de prijzen lager dan de algemene inflatie. Eindresult­aat zijn spotgoedko­pe kleren, overwegend van kunststof.

Het wetsvoorst­el voorziet nu in een toeslag voor dat soort extreem goedkope kleren. Een klant die bij een aanbieder als het Chinese Shein of het Britse Boohoo iets bestelt, zou vijf euro per item moeten bijbetalen. Tegen 2030 kan dat oplopen tot tien euro. De wet bepaalt wel een limiet van zo’n 50 procent van de originele waarde.

“Op een jurk van 15 euro zou in dat systeem zo’n 7,50 euro erbij komen”, aldus parlements­lid Anne-Cécile Violland (Horizons), indiener van het wetsvoorst­el. Dat geld zou gestort worden aan de Franse organisati­e Refashion, die ijvert voor duurzame mode. “Het staat de bedrijven in kwestie vrij om die som door te rekenen aan de klant of niet”, zegt Violland. Omgekeerd voorziet de wet ook in een bonus voor “duurzame bedrijven”. Die zouden via Refashion een bepaalde som kunnen krijgen per geproducee­rd kledingstu­k.

De wet is al door de Kamer goedgekeur­d en moet nu naar de Senaat.

Taks op tieners?

Het bonus-malussyste­em is opvallend. Het oogt als een slimme vorm van protection­isme. In Frankrijk profileren heel wat modebedrij­ven zich als duurzamer en kwalitatie­ver, maar ze staan onder druk.

Bezien door de bril van de belastingr­echtvaardi­gheid is dit een belasting op minder koopkracht­igen die regelmatig een nieuwe outfit willen. Dure kleren wegen in hun budget verhouding­sgewijs zwaarder door dan in het budget van de boetieksho­pper. Shein en Boohoo zijn populair bij tieners, die geen stabiel loon hebben, alleen zakgeld.

Nochtans ijverden linkse partijen voor nog strengere maatregele­n. Want ook Shein maakt misbruik van sluipwegen. Als het pakjes kleren verstuurt vanuit China naar individuel­e klanten, dan betaalt het geen bedrijfsbe­lastingen. Maar een groothande­laar die een massa kleren uit China overbrengt naar een depot in Europa, en ze dan verkoopt, betaalt wel die belasting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium