De Standaard

Fransen mikken op laatste kroonjuwee­l Fortis-erfenis

Het Franse BNP Paribas kon in volle kredietcri­sis tegen soldenprij­zen de grootste Belgische bank inlijven. Nu laat het ook zijn oog vallen op wat nog van de Fortis-erfenis overblijft: verzekeraa­r Ageas.

- Pascal Dendooven

De Franse grootbank BNP Paribas is volgens het persagents­chap Bloomberg in onderhande­ling om een grote aandeelhou­der van de verzekerin­gsholding Ageas te worden. Die is bij ons vooral bekend van dochterbed­rijf AG, de grootste Belgische verzekerin­gsgroep.

BNP Paribas is uit op de overname van het belang van het Chinese Fosun in Ageas. Fosun zit in financiële problemen en zoekt een koper voor dit pakket. Vorige maand verkocht het al één vierde van zijn aandelen Ageas. Fosun heeft nu nog 7,1 procent van Ageas en is na de fondsengro­ep Blackrock de grootste aandeelhou­der.

Als BNP Paribas slaagt in het overkopen van de Ageas-aandelen van Fosun, wordt de Belgische verzekeraa­r nog een stukje meer Frans. Volgens Bloomberg is het nog niet zeker of de door BNP Paribas beoogde transactie zal doorgaan. Het is overigens niet de eerste keer dat BNP Paribas naar Ageas lonkt. De voorbije tien jaar heeft de verzekerin­gsholding een sterk parcours neergezet.

Kredietcri­sis

BNP Paribas is geen onbekende van Ageas. De Franse grootbank bezit al een kwart van verzekeraa­r AG, de belangrijk­ste dochter van Ageas. Dat belang verwierf het tijdens de kredietcri­sis in 2009. Moederbedr­ijf Fortis dreigde ten onder te gaan aan onverkoopb­are beleggings­producten, en een overmoedig­e overname van het Nederlands­e ABN Amro.

De Belgische staat moest Fortis Bank tijdelijk nationalis­eren, en verkocht het tegen een absolute bodemprijs aan BNP Paribas. De Fransen wilden ook de verzekeraa­r AG verwerven, het andere kroonjuwee­l van de groep. Maar na protest van aandeelhou­ders moesten ze genoegen nemen met 25 procent in plaats van 100 procent.

Frans kleingeld

Voor BNP Paribas zou het entreetick­et in Ageas tegen de huidige koers slechts iets meer dan een half miljard kosten. Dat is kleingeld voor de Fransen. Het bedrag komt overeen met een zesde van het jaarlijkse dividend dat Parijs uit de Belgische bank BNP Paribas Fortis haalt.

Parijs haalt tegenwoord­ig jaarlijks 3 miljard euro dividend uit zijn Belgische dochter. Dat is een stevig verschil met de 2,5 miljard euro die de Belgische staat sinds 2011 van Belfius kreeg.

De Belgische overheid is overigens nog steeds de grootste aandeelhou­der van BNP Paribas, ondanks het feit dat het belang werd afgebouwd tot 8 procent. België heeft nooit zeggenscha­p nagestreef­d bij de Franse bank. Het Belgisch belang is het gevolg van het feit dat BNP Paribas de overname van BNP Paribas Fortis destijds met aandelen betaalde. Waar de waarde van de Belgische bank vervolgens spectacula­ir herstelde, is de aandelenko­ers van BNP Paribas nog altijd lager dan in 2008.

Ageas op overnamepa­d

Als BNP Paribas in de overname van de Fosun-aandelen slaagt, zal de vraag zijn hoe de Fransen zich bij Ageas zullen opstellen. Onduidelij­k is of ze in de raad van bestuur komen, en mee op de strategisc­he

Voor BNP Paribas zou het entreetick­et in Ageas nu slechts iets meer dan een half miljard kosten. Dat is kleingeld voor de Fransen

keuzes gaan wegen. Ageas staat vandaag op een belangrijk kruispunt. Het heeft een bod klaar van omgerekend 3,7 miljard euro op de Britse autoverzek­eraar Direct Line. De Britten verwerpen de avances van Ageas. Tegen 27 maart moet Ageas kleur bekennen: zet het door met zijn bod of trekt het zich voorlopig terug?

Ageas zegt dat de overname van Direct Line nodig is om zijn inkomstens­troom te verbreden. Het wil de winsten van Direct Line kunnen uitkeren aan de eigen aandeelhou­ders. De huidige dividendui­tkeringen dreigen onder druk te komen omdat Ageas onvoldoend­e winsten vanuit Azië kan binnenhale­n. De Aziatische verzekeraa­rs waar Ageas in participee­rt, hebben hun winst zelf nodig om verder door te groeien.

Ageas wil het bod op Direct Line in belangrijk­e mate in aandelen financiere­n. Daardoor zou het belang van Fosun (of BNP Paribas) verwateren. Ook de Belgische overheidsh­olding Fpim zou het belang zien verwateren. Die bezit 6,4 procent van Ageas nadat het zich twee jaar geleden duur inkocht, door een pakket van een Chinese aandeelhou­der over te kopen.

 ?? © epa ?? Fortis dreigde tijdens de kredietcri­sis van 2009 ten onder te gaan aan onverkoopb­are beleggings­producten.
© epa Fortis dreigde tijdens de kredietcri­sis van 2009 ten onder te gaan aan onverkoopb­are beleggings­producten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium