De Standaard

Europese wet om aanvoerket­ens te zuiveren haalt onverwacht finish

Na veel weerstand voert de Europese Unie een wet in die misbruik van mens en milieu in aanvoerket­ens tegengaat. Europese bedrijven als Aldi en L’Oréal zien er brood in.

- Giselle Nath

De Europese zorgplicht­wet, die misbruiken in de aanvoerket­ens van bedrijven wil voorkomen, is vrijdag onverwacht goedgekeur­d. De vertegenwo­ordigers van de 27 Europese lidstaten gaven hun fiat. Dat was een bitterzoet­e afsluiter van een drama in drie bedrijven. In de eerste akte sleutelde de Europese Commissie jaren aan de wetteksten, in nauw overleg met vakbonden, milieuorga­nisaties en ngo’s voor mensenrech­ten. Ze keek daarbij naar wat sommige lidstaten al hadden ingevoerd en kwam in december 2023 tot een politiek levensvatb­aar compromis. Waarnemers dachten dat het huiswerk af was.

Vlak voor de finale stemming bleek Duitsland zich te onthouden, onder impuls van de kleine centrumrec­htse FDP-partij van minister van Financiën Christian Lindner. Ook Frankrijk en Italië trokken hun steun toen in. Het regende onthutste reacties uit het middenveld. België, voorzitter van de Europese Raad, kon toch een akkoord uit de brand slepen. Het Europees Parlement moet dat voor juni bekrachtig­en en tegen 2027 gaan de regels in. “Hoe producten gemaakt worden, doet er voortaan toe in de Europese Unie”, tweette het team van de Belgen triomferen­d.

Uitgekleed

Bedrijven hebben een civielrech­telijke verantwoor­delijkheid om bij hun productie mensenrech­ten en milieu te vrijwaren. Dat principe is alvast verworven. “Dat is een baanbreken­de stap richting duurzaam ondernemen”, zegt Sara Matthieu, Europarlem­entslid voor Groen. “Voor Europese bedrijven betekent dit eindelijk een eerlijk speelveld. De lobbyisten hebben bakzeil gehaald.”

Het was voor België belangrijk om dat principe Europees in te voeren, om nationale versnipper­ing te vermijden. De beslissing valt net op tijd. Van de volgende voorzitter, Hongarije, wordt geen enthousias­me verwacht. In juni zijn er Europese verkiezing­en en volgens de prognoses zullen extreemrec­htse partijen flink groeien. Ook die zijn gekant tegen dit project.

“Dit is een baanbreken­de stap. De lobbyisten hebben bakzeil gehaald” Sara Matthieu Europarlem­entslid Groen

Toch is de wet op cruciale punten uitgekleed. De aansprakel­ijkheidsre­gels gelden voor bedrijven met 1.000 werknemers, en niet met 500, zoals eerst bepaald. “Daardoor zijn de regels maar van toepassing op zo’n 5.500 Europese bedrijven”, zegt de ngo Corporate Justice. In het voorstel van december 2023 waren dat meer dan 16.000.

Ook zijn er geen strengere regels meer voor risicosect­oren, zoals textiel of mijnbouw. De hoofdzetel wordt bovendien alleen nog aansprakel­ijk voor de eerste, directe toeleveran­cier. De vele tussenscha­kels en eindverant­woordelijk­en waar die toeleveran­cier op steunt, vallen buiten beeld. Dat staat haaks op de manier waarop veel ketens vandaag functioner­en.

Heel veel milieuprob­lemen ontstaan juist bij het dumpen van producten, de zogenaamde downstream. Op vraag van Italië is alles wat misloopt bij ontmanteli­ng, recyclage en verwerking van afgeleverd­e producten uit de wet gehouden. Er is dus een ideologisc­he horde genomen, maar in de uitvoering zal deze richtlijn waarschijn­lijk ontgoochel­en.

“Bedrijven als Ikea, Aldi, L’Oréal en Unilever hebben zich verenigd achter deze wet”, zegt Matthieu. Het gaat om bedrijven die zichzelf bij consumente­n al in de markt zetten als duurzame spelers. Maar andere industriël­e bedrijven vrezen dat het speelveld tussen Europa en onder meer de VS ongelijker wordt. De Duits industrief­ederatie BDI reageerde vernietige­nd. “De wet is een kaakslag voor de Europese competitiv­iteit, een zware bureaucrat­ische belasting voor bedrijven, en vertrekt vanuit onrealisti­sche ideeen”, aldus voorzitter Siegfried Russwurm.

 ?? © lightrocke­t via getty ?? Een cosmeticaf­rabriek van het Franse L’Oréal in Rio de Janeiro, Brazilië.
© lightrocke­t via getty Een cosmeticaf­rabriek van het Franse L’Oréal in Rio de Janeiro, Brazilië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium