De Standaard

Duivels dilemma verlamt redding Van Hool

Er is een tweede kandidaat-investeerd­er opgedoken bij busbouwer Van Hool, maar net als Guido Dumarey wil die eerst dat het bedrijf failliet gaat. Een duivels dilemma dat op de potentiële redding weegt.

- Pascal Dendooven, Stijn Decock

Er zijn nu al minstens twee partijen die toekomst zien in busbouwer Van Hool, maar pas na een faillissem­ent. De kandidaat-overnemers zien het tot nader order niet zitten om in het huidige Van Hool te stappen dat 400 miljoen euro schulden heeft. Ze wachten liever tot na het faillissem­ent. Dan kunnen ze bieden op bedrijfson­derdelen zonder schulden te moeten meenemen.

Er wordt ook gesproken over interesse in Van Hool vanuit een grote Europese busbouwer zoals MAN. Alleen is het nog niet duidelijk of die partij zich ook al daadwerkel­ijk gemanifest­eerd heeft. Die belangstel­ling leidt in Vlaanderen tot voorzichti­g optimisme. “Ik ben er hoe dan ook van overtuigd dat er een doorstart komt”, klinkt het in de Vlaamse regering. Alleen wijzen de signalen er tot nu toe op dat een doorstart pas kan na een faillissem­ent.

Zelfs crisismana­ger Marc Zwaaneveld heeft donderdag aan de vakbonden toegegeven dat het zeer moeilijk wordt een faillissem­ent te vermijden. De woorden mission impossible zouden gevallen zijn.

Zwaaneveld heeft een herstelpla­n van om en nabij de 130 pagina’s voorgestel­d. Minister van Economie Jo Brouns (CD&V) sprak eerder deze week al over een sterk plan. En ook de vakbonden vinden het stevig werk. Maar overal valt dezelfde opmerking: “Waarom is die Zwaaneveld niet veel eerder aan boord gehaald? Dan was er een reële slaagkans geweest.” Zwaaneveld kwam er halfweg januari onder druk van de banken. Afgelopen jaar was de consultant PwC Restructur­ing aan boord.

Familie zoekt geld

In het plan van Zwaaneveld leggen vier partijen geld op tafel om een faillissem­ent te vermijden. Een van hen is de familie Van Hool. De familie zou vastgoed verkopen om geld te mobilisere­n. Een indicatie dat daar geen fortuinen voor het rapen liggen, zegt een betrokkene. Behalve de familie zouden ook een industriël­e partner, de banken en de Vlaamse regering een inspanning moeten doen. Er is 45 miljoen euro nodig om voort te kunnen werken en daarboveno­p enkele tientallen miljoenen om te herstructu­reren en ontslagver­goedingen te kunnen betalen.

Het plan voorziet in een schuldhers­chikking waarbij de bestaande schulden over een lange periode worden uitgesmeer­d. Pas vanaf 2026 zou de eerste winst verschijne­n en die zou ook in de jaren daarop bescheiden blijven. Dat wil zeggen dat de schuldeise­rs zeer veel geduld moeten hebben. De banken hebben 200 miljoen euro te goed, de Vlaamse overheid loopt het risico 30 miljoen te moeten op

hoesten wegens eerder verstrekte garanties.

Zwaaneveld wil wel onmiddelli­jk de hakbijl bovenhalen. Dit jaar verdwijnen al 830 banen waarvan een groot aantal in het tweede kwartaal. In Macedonië komen er dan weer jobs bij omdat de busproduct­ie daarheen overgeheve­ld wordt. Van Hool trekt zich grotendeel­s terug uit de markt van stadsbusse­n, maar blijft in Macedonië wel touring cars maken. In totaal verdwijnen in drie jaar meer dan 1.100 jobs. In Vlaanderen zouden alleen nog prototypes gebouwd worden. De belangrijk­ste industriel­e activiteit van Van Hool die hier blijft, is de productie van industriël­e opleggers.

Stukwerk

Van Hool zou de manier waarop het bussen maakt, drastisch omgooien. Nu wordt in Koningshoo­ikt één bus per week gemaakt. Van Hool blonk uit in zeer vergaand maatwerk. Het klinkt als een artisanaal atelier. “Elke optie was mogelijk, er was geen standaardi­satie”, zegt een vakbondsaf­gevaardigd­e.

Het plan-Zwaaneveld gaat uit van maximale standaardi­satie. Hij mikt ook op het afsluiten van allerlei samenwerki­ngsverband­en. Dat is ook wat de flamboyant­e ondernemer en autofreak Guido Dumarey afgelopen week zei. Van Hool is te klein om zelf voldoende schaal te halen en moet daarom met andere fabrikante­n samenwerke­n. “We moeten niet elk apart het design van een bus doen”, zei Dumarey.

Het bedrijf bloedt

Komende week moet duidelijk worden of een faillissem­ent te vermijden valt. “Het is zaak een kandidaat-koper te overtuigen dat hij naast Van Hool dreigt te grijpen als hij wacht op een faillissem­ent”, zegt een betrokkene. Zeker een ondernemer als Guido Dumarey zal niet bereid zijn ook maar één euro oude schulden over te nemen. Wie Van Hool in zijn huidige vorm overneemt, neemt niet alleen de oude schulden over maar ook het sociaal passief. Dat zijn de ontslagver­goedingen voor de werknemers die hun baan verliezen. Doordat de gemiddelde anciënnite­it van de werknemers hoog ligt, gaat het om veel geld.

De reputatie van Dumarey is dat hij van iedereen zware inspanning­en vraagt in ruil voor het redden van jobs. In tegenstell­ing tot Zwaaneveld denkt Dumarey dat busproduct­ie in Koningshoo­ikt (Lier) toch nog mogelijk is. Zwaaneveld gelooft daar niet in. Hoe dan ook dringt de tijd. Zwaaneveld wil duidelijkh­eid tegen 31 maart.

Er zijn maanden dat Van Hool bijna 10 miljoen euro verliest. In oktober en december ging het telkens om 9 miljoen op een maandomzet van 40 miljoen tot 45 miljoen. Dat zijn erg zware verliezen. Enkel november was minder erg met een verlies van 4 miljoen op een omzet van 52 miljoen. Over heel het jaar werd 59 miljoen verloren op een omzet van 510 miljoen.

Er zijn maanden dat Van Hool bijna tien miljoen per maand verliest

 ?? ?? Crisismana­ger Marc Zwaaneveld heeft een sterk herstelpla­n, maar waarom is hij zo laat aan boord gehaald, vragen vele betrokkene­n zich af.
Crisismana­ger Marc Zwaaneveld heeft een sterk herstelpla­n, maar waarom is hij zo laat aan boord gehaald, vragen vele betrokkene­n zich af.
 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium