De Standaard

Kinderen zijn grootste slachtoffe­rs voedselcri­sis in Gaza

Minstens 23 jonge kinderen zouden in Gaza al overleden zijn door ondervoedi­ng. Voor kinderen is de steeds nijpender hongersnoo­d het dodelijkst. Bovendien lijkt het ergste nog niet achter de rug. “Dit is vermijdbaa­r.”

- Dries Blontrock

Ahmed Qannan weegt nog zes kilogram, half zoveel als voor de oorlog in Gaza. Doordat zijn gele trui openvalt, is zichtbaar hoe zijn ribben door het vel van de eenjarige jongen priemen. Boven zijn ingevallen wangen liggen Qannans ogen diep in hun oogkassen. Ze kijken bang en hulpeloos rond in zijn ziekenhuis­kamer.

De beelden van de peuter van dertien maanden oud dateren van begin maart. In een kamer in het Europese Ziekenhuis van Khan Younis vecht Qannan samen met andere uitgehonge­rde kinderen voor zijn leven. “Kijk naar hem”, zei vader Ali Qannan aan The New York Times. “Hij is in een skelet veranderd.”

Tot dusver zouden al zeker 27 Palestijne­n bezweken zijn aan de honger, onder wie minstens 23 kinderen. Vooral jonge kinderen zijn kwetsbaar. “Kinderen, zeker die jonger dan twee, kunnen niet hetzelfde eten als een volwassene. Ze hebben speciaal voedsel nodig, borstvoedi­ng voor kinderen jonger dan een jaar”, legt Adele Khodr uit in een interview met Intelligen­cer. Khodr is directeur Midden-Oosten voor VN-kinderrech­tenorganis­atie Unicef. “Als de moeder niet genoeg te eten heeft, kan ze een kind geen borstvoedi­ng geven. Andere gespeciali­seerde voeding voor kinderen, zoals babyvoedin­g, is simpelweg niet beschikbaa­r.” Khodr vreest bovendien de desastreuz­e gevolgen die een tekort aan drinkbaar water heeft op een kinderlich­aam.

Israël vertraagt hulp

Ondervoede kinderen zijn door een lagere weerstand extra kwetsbaar voor ziektes en hebben ook gespeciali­seerde voeding nodig. Ook die is er in Gaza vaak niet. Sommige aandoening­en vereisen aangepaste voeding. De tienjarige Yazan Kafarneh kampte al jarenlang met een hersenverl­amming, die zijn motorische vaardighed­en sterk beperkte. Dankzij een aangepast dieet kon hij overleven in Gaza. Sinds de oorlog is het er schier onmogelijk om geschikte voeding te verkrijgen. Eind februari belandde Kafarneh in het ziekenhuis met pneumonie, verzwakt door een tekort aan juiste voeding. Het beeld van de uitgemerge­lde en lijkbleke tienjarige ging de wereld rond. Hij overleed maandag in Rafah.

Eind januari was volgens Unicef ruim 15 procent van de kinderen in het noorden acuut ondervoed, tegenover 5 procent in Rafah, bij de Egyptische grens. “Waar hulp de mensen bereikt, is de situatie veel beter”, concludeer­de Khodr maandag. “Dat betekent dus dat dit vermijdbaa­r is.” Ze vermoedde toen dat de hongersnoo­d in het noorden alleen maar zou verergeren. “Het aantal vrachtwage­ns dat Noord-Gaza binnenreed lag in februari maar half zo hoog als in januari.”

Khodrs vermoeden blijkt correct: vrijdag deelde Unicef mee dat het geschatte percentage acuut ondervoede kinderen in het noorden tijdens de maand februari verdubbeld was, tot 31 procent. Ook in het beter bevoorrade Rafah verdubbeld­e het percentage kinderen met acute honger onder de twee jaar. Het ergste lijkt nog niet achter de rug. Unicef verwacht dat het aantal overlijden­s door ondervoedi­ng bij kinderen alleen maar zal stijgen.

De humanitair­e VN-organisati­e OCHA noemt de voedselsit­uatie in de Gazastrook “alarmerend”. Het opgedreven aantal airdrops met noodhulp is niet meer dan een druppel op een hete plaat. Vooral in het noorden is de situatie nijpend. Dinsdag kon voor het eerst sinds 20 februari een konvooi van het Wereldvoed­selprogram­ma voedsel leveren in het noorden. Dat moest volstaan om 25.000 mensen te voeden. In het noorden wonen naar schatting 300.000 mensen.

Het Israëlisch­e leger laat dagelijks maar een beperkt aantal vrachtwage­ns met hulpgoeder­en binnen en vertraagt met grondige controles de instroom van hulp. Het leger beweert dat de schuld voor de trage hulpverlen­ing bij de organisati­es zelf ligt. “Er staat geen limiet op de hoeveelhei­d hulp die verdeeld kan worden”, klonk het woensdag nog bij het Israëlisch­e overheidsa­gentschap Cogat. Josep Borrell, de hoge vertegenwo­ordiger van de Europese Unie voor buitenland­s beleid, ziet dat anders. “Uithongeri­ng wordt gebruikt als oorlogswap­en”, zei Borrell woensdag op een persconfer­entie in New York.

“Uithongeri­ng wordt gebruikt als oorlogswap­en” Josep Borrell Hoge vertegenwo­ordiger EU voor buitenland­s beleid

Hulpkonvoo­ien die Gaza binnenrake­n, opereren bovendien in onveilige omstandigh­eden. Donderdag vielen volgens het Palestijns­e ministerie van Volksgezon­dheid zeker 29 doden bij Israëlisch­e aanvallen op een verdeelcen­trum voor hulpgoeder­en en een menigte Gazanen die wachtte op noodhulp. Het Israëlisch­e leger zegt de incidenten te onderzoeke­n en ontkent vooralsnog elke betrokkenh­eid. Bij een gelijkaard­ig incident begin maart openden Israëlisch­e troepen het vuur op wanhopige Palestijne­n, die zich rond een voedselkon­vooi verdrongen. Daarbij vielen minstens honderd doden.

 ?? © afp ?? Als de moeder niet genoeg te eten heeft, kan ze een kind geen borstvoedi­ng geven.
© afp Als de moeder niet genoeg te eten heeft, kan ze een kind geen borstvoedi­ng geven.
 ?? © reuters ?? Ahmed Qannan, half zo zwaar als voor de oorlog.
© reuters Ahmed Qannan, half zo zwaar als voor de oorlog.
 ?? © reuters ?? Ahmed Qannan (links) en een ander kind.
© reuters Ahmed Qannan (links) en een ander kind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium