De Standaard

Wantrouw de tjeven, ook als ze met geschenken komen

-

Jean-Jacques De Gucht

VlaamsParl­ementslid(OpenVLD).

LEVENSEIND­E De argumenten tegen de uitbreidin­g van de euthanasie­wet komen altijd neer op emotionele chantage, schrijft Jean-Jacques De Gucht.

“Maak je niet kwaad, want dan luisteren mensen niet naar je argumentat­ie.” Wel, ik hoop dat u wel wilt luisteren. Even terugspoel­en. Barbara Ceuleers gaf onlangs een beklemmend interview waarin ze beschrijft dat haar vader, Jan Ceuleers, de beslissing tot euthanasie te vroeg heeft moeten nemen door de tekortkomi­ngen van de huidige wetgeving (DS 27 februari). Mijn partij diende prompt een voorstel in dat al enige jaren stof ligt te vergaren, omdat er onder druk van CD&V een zwijgakkoo­rd is over ethische thema’s – een pure schande. Vervolgens maakte CD&V-voorzitter Sammy Mahdi ogenschijn­lijk een bocht en wakkerde het debat over de uitbreidin­g opnieuw aan. Eventjes was er hoop dat Mahdi eindelijk het licht had gezien. Helaas, algauw bleek dat de communicat­ie van CD&V een afleidings­manoeuvre was, en werden voorstande­rs van een uitbreidin­g op de wetgeving weggezet als kille egoïsten. Beware of tjeven bearing gifts.

Modeversch­ijnsel

De argumentat­ie tegen (een uitbreidin­g van) de euthanasie­wetgeving is keer op keer emotionele chantage. De bijdrage van Jessie Dezutter (DS 1 maart) past perfect in dat rijtje van zogezegd goedbedoel­de en diepgaande bijdrages. Voorstande­rs van de uitbreidin­g worden afgeservee­rd als hardvochti­ge aanhangers van een neokapital­isme dat alle “nuttelozen” uit de weg wil ruimen. De roep om een uitbreidin­g, die alsmaar luider weerklinkt in de samenlevin­g, wordt beschouwd als een modeversch­ijnsel. Er wordt geïnsinuee­rd dat men naar euthanasie kijkt zoals naar de jongste Tiktok-sensatie.

Alsof dat nog niet schandalig genoeg is, wordt de doordachte beslissing van een lucide mens volkomen aan de kant geschoven. Je zult maar alles gewikt en gewogen hebben om te willen overgaan tot euthanasie bij een ongeneesli­jke ziekte of in het geval van een verworven wilsonbekw­aamheid. Vervolgens word je geconfront­eerd met iemand als Dezutter die jou en je omgeving probeert diets te maken dat je keuze uit lafheid gemotiveer­d is. Daarna komt Mahdi die euthanasie reduceren tot een oppervlakk­ige kwestie van zorglast. Wie dus de laatste wens van een mens respecteer­t, wordt bestempeld als oppervlakk­ig en immoreel. Een joekel van een schuldgevo­el, niet het minst voor iedere arts die ooit euthanasie heeft uitgevoerd.

Wie opteert voor euthanasie, kan blijkbaar alleen maar een narcist zijn, of een duts die zwicht voor de oppervlakk­ige prestatied­ruk van de samenlevin­g

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium