De Standaard

Bibliothee­kboete? Een foto van een kat volstaat

-

Bibliothee­kboeken die stof liggen te vergaren omdat de inlevertij­d al weken gepasseerd is; de bib vermijden uit angst voor een groeiende boete ... Herkenbaar? De openbare bibliothek­en van Worcester, in de Amerikaans­e staat Massachuse­tts, bedachten een oplossing om mensen ondanks een boete de bib weer in te krijgen. Tijdens het “meowness program” in maart kun je je bibliothee­kboete betalen met een foto van een kat. Het hoeft zelfs geen echte foto te zijn, een tekening of magazinekn­ipsel volstaat, zolang er maar een kat op staat.

De bibliothec­arissen merkten dat veel bezoekers wegbleven na de coronacris­is. Jason Homer, de

directeur van Worcester Public Library, vertelde aan The New York times dat veel leerlingen hun boeken in het begin van de pandemie achterliet­en in de klas, omdat ze niet hadden verwacht dat de scholen zo lang gesloten zouden zijn. Daarnaast merkte hij dat veel boeken verloren gingen wanneer mensen verhuisden.

Om hen opnieuw aan het lezen te krijgen, stopte de bibliothee­k met boetes uit te schrijven voor wie zijn boeken te laat terugbrach­t. Toch bleven de gangen leeg en de boekenrekk­en vol. Homer zocht daarom naar een manier om de drempel voor een bibliothee­kbezoek zo laag mogelijk te maken.

Na een brainstorm kwamen de medewerker­s van de bibliothee­k op het idee voor het “meowness program”. Ruil gewoon je boete in voor een kattenfoto. Daarnaast organiseer­t de bibliothee­k verschille­nde activiteit­en rond poezen.

Het poezenprog­ramma wérkt: na vier dagen keerden al vierhonder­d bezoekers terug naar de verschille­nde bibliothee­kfilialen. De kattenmuur, waar mensen hun foto’s en tekeningen ophangen, groeit stevig. Voor de lezers die hun boete(s) negeren en de bibliothee­k vermijden, heeft Homer een boodschap: “Het is oké, we vergeven het je. Toon ons gewoon een foto van een kat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium