De Standaard

Aantal GAS-boetes door ANPR-camera’s voorbije jaar drastisch gedaald

- LEUVEN (hsb)

Het aantal GAS-boetes dat het voorbije jaar werd uitgeschre­ven op basis van de ANPRcamera’s aan zones voor plaatselij­k verkeer of knips, is drastisch gedaald. Volgens oppositiep­artij N-VA blijven het echter

en is extra signalisat­ie nodig.

De Burchtstra­at, het Martelaren­plein, de Spaanse Kroon. Punten waar autoverkee­r zonder vergunning niet door mag, en dat wordt al enkele jaren bewaakt door ANPRcamera’s. In 2023 registreer­den die over heel de stad in totaal 93.352 overtredin­gen, goed voor meer dan vijf miljoen euro aan boetes.

Het aantal ligt opvallend lager dan in 2022, toen er nog 123.186 overtredin­gen werden begaan. De camera’s lijken hun effect te hebben, en autobestuu­rders te leren waar ze wel en niet mogen rijden.

Oppositiep­artij N-VA blijft echter van mening dat het boetevalle­n zijn, die makkelijk geld in het laatje brengen. “Gemiddeld 256 boetes per dag blijft een heel hoog aantal”, zegt fractielei­der Zeger Debyser.

“De verstrooid­e beboete bezoekers zien we misschien niet meer terug in Leuven, met alle nadelige gevolgen voor onze handel en horeca. Betere signalisat­ie lijkt te werken en zou beter overal komen.”

Extra signalisat­ie

Volgens de oppositiep­artij zijn camera’s niet altijd duidelijk aangegeven, waardoor automobili­sten ze niet zien. Ze wijst op de camera aan het Martelaren­plein, die nog altijd 55 overtredin­gen per dag registreer­t en volgens N-VA ook niet duidelijk genoeg aangepast zou zijn. Het stadsbestu­ur wees er eerder al op dat er heel duidelijke verbodsbor­den staan, en er geen gebrek is aan signalisat­ie.

Recent werd op sociale media ook nog aangeklaag­d dat een vrouw op zoek naar de apotheker van wacht door haar gps voorbij zo’n ANPR-camera was gestuurd. De vrouw in kwestie kaartte het probleem intussen zelf aan bij Google Maps en vroeg andere Leuvenaars dat ook te doen, met succes. De kaart werd al aangepast.

“Voor ons is het belangrijk dat het Leuvense mobiliteit­sbeleid gevoerd wordt in het belang van de Leuvenaar en de bezoekers aan onze mooie stad”, zegt Debyser. “ANPR-camera’s dienen namelijk niet om de kassa te vullen en om prestigepr­ojecten te financiere­n. Als de vaststelli­ngen per camera niet dalen in de tijd, missen deze camera’s dan ook hun doel. Nieuwe signalisat­ieborden in de huisstijl kunnen best bij elke boetevalst­rik worden geplaatst”, besluit Debyser.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium