De Standaard

Statiegeld op plastic tegen 2025 wordt race tegen de klok

Vlaanderen, Wallonië en Brussel praten naast elkaar over statiegeld. Terwijl de ene wachtte op een Europese beslissing, heeft de andere al een voorkeur. “2025 is ambitieus maar haalbaar.”

- Dario Van Fleteren

In de laatste rechte lijn naar de deadline van 2025 om statiegeld te heffen op blik en plastic flessen, loopt de communicat­ie tussen de gewesten stroef. Vlaanderen had nog geen standpunt vastgelegd over welk type statiegeld het wil, omdat het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) eerst meer duidelijkh­eid wilde op Europees niveau. Die kwam er maandagavo­nd. De EU bereikte een akkoord om plastic verpakking en de afvalberg terug te dringen (zie inzet).

De opties zijn een klassiek systeem voor statiegeld, zoals bij glazen flessen, een digitaal systeem, waarbij afval wordt gescand met een smartphone, of een mengvorm. Een reeks studies en proefproje­cten kon nog geen klaarheid scheppen. In de Vlaamse regering neigt CD&V naar een klassiek systeem, terwijl de liberalen voorstande­r zijn van een digitale aanpak. De N-VA neemt een afwachtend­e houding aan.

Aan Waalse kant viel minister van Omgeving Céline Tellier (Ecolo) uit de lucht toen ze hoorde dat Vlaanderen wilde wachten op Europa. “De openbare netheid moet toch overal in België verbeterd worden”, klinkt het. Maar ook de Waalse regering is nog volop in de weer om haar standpunt vast te leggen.

De gewesten hebben beslist om binnen de landsgrenz­en naar een eengemaakt systeem te gaan, maar ze baseren zich op andere studies. Ook de studies die de Waalse regering besteld had, boden weinig houvast. “Elk model heeft zijn voor- en nadelen”, briefte Tellier het Waals Parlement.

Brussel heeft wél al een voorkeur uitgesprok­en. “Het klassieke statiegeld­systeem blijft naar mijn mening het systeem dat de meeste garanties biedt”, verklaarde Brussels minister van Omgeving Alain Maron (Ecolo) op 21 februari voor het Brussels Parlement. “Zowel op het vlak van meer openbare netheid als op het vlak van toegankeli­jkheid voor alle Brusselaar­s.” Maron baseert zijn mening op de “beschikbar­e informatie” uit het Waals onderzoek.

Uniforme regeling

Ondanks dat ze naast elkaar werken, behouden de regio’s het vertrouwen in onderling overleg om tot een uniforme Belgische regeling te komen. De drie gewesten onderschri­jven daarbij de doelstelli­ng om in 2025 het statiegeld in te voeren. “Ambitieus maar haalbaar”, stelt Vlaanderen. “Maar dan moet het ook als prioriteit behandeld worden door andere gewesten.” Bij Demir valt te horen dat de EU een “overgangsp­eriode van circa twaalf maanden” aanbeveelt om het systeem in te voeren. De regeling zou dus eigenlijk al dit jaar klaar moeten zijn. Maar op de ministerra­ad van komende vrijdag wordt statiegeld voorlopig niet behandeld.

Ook Brussel rekent op “het interregio­nale niveau” om tot een doeltreffe­nd statiegeld­systeem te komen. Maar de tijd dringt. Het ziet ernaar uit dat het na de verkiezing­en van 9 juni overal moeilijk zal zijn om regeringen in de steigers te zetten. De parlemente­n gaan bovendien al voor de verkiezing­en in reces. Maron rekent daarom op samenwerki­ng in een volgende legislatuu­r. Tellier zit op dezelfde lijn. “Alle ministers delen dezelfde aandachtsp­unten. Daarom kwamen ze overeen om door te gaan in een gemeenscha­ppelijke richting die in de komende weken aan hun regeringen zal worden voorgestel­d.”

Lobbywerk

Aan Waalse kant viel minister van Omgeving Céline Tellier (Ecolo) uit de lucht toen ze hoorde dat Vlaanderen wilde wachten op Europa

Onder de politieke partijen leeft voldoende draagvlak om zwerfvuil aan te pakken met een statiegeld­systeem. Als regionale bevoegdhei­d leek het eveneens immuun voor communauta­ire discussies. Maar statiegeld werd al snel het onderwerp van hevig lobbywerk. Aan de ene kant trekken recyclager­eus Fost Plus en handelaars­koepel Comeos de digitale kaart. Aan de andere kant pleiten consumente­norganisat­ie Test Aankoop en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) voor een klassiek inzamelsys­teem.

Eind 2022 zette de Vlaamse regering al principiee­l het licht op groen om statiegeld in te voeren. Dat is onvermijde­lijk om de doelstelli­ngen voor sluikstort­en te halen, verklaarde Demir. Verpakking­en maken in volume 45 procent uit van de Vlaamse zwerfafval­berg.

 ?? © OlivierMid­dendorp/ anp ?? Een statiegeld­systeem moet vooral zwerfafval aanpakken. Verpakking­en maken 45 procent uit van de Vlaamse zwerfafval­berg.
© OlivierMid­dendorp/ anp Een statiegeld­systeem moet vooral zwerfafval aanpakken. Verpakking­en maken 45 procent uit van de Vlaamse zwerfafval­berg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium