De Standaard

Klappen voor industrie doen jobmachine flink vertragen

- Stijn Decock

De arbeidsmar­kt is sinds vorig jaar aan het afkoelen. In 2023 gingen dubbel zoveel jobs verloren door collectiev­e ontslagron­des als het jaar voordien, hoofdzakel­ijk in de industrie. Ook dit jaar loopt de teller al flink op.

Met een groei van 1,5 procent was de Belgische economie vorig jaar een van de sterkste van Europa. Toch ging de industrie in de rode cijfers, met een krimp van 3,1 procent. Dat vertaalde zich in een hoog aantal collectiev­e ontslagron­des. Volgens de FOD Waso (Werkgelege­nheid, Arbeid en Sociaal Overleg), de overheidsd­ienst die de cijfers over herstructu­reringen bijhoudt, zijn er vorig jaar 83 rondes genoteerd die onder het wettelijke regime van collectief ontslag vielen. Alles samen leidde dat tot 7.339 ontslagen, of ongeveer twee keer zoveel als in 2022. In de voorbije tien jaar vielen er alleen in 2016 (sluiting Caterpilla­r en grote afdankings­ronde bij ING) en het atypische coronajaar 2020 (met enkele grote ontslagron­des in de horeca en het transport) meer ontslagen via collectief ontslag.

Vooral in de industrie vielen enkele zware klappen, zoals bij papierfabr­ikant Sappi (685 ontslagen), tapijtenfa­brikanten Balta (295 ontslagen), Mc Three Carpets (278), chemiebedr­ijf 3M (250) en verpakking­sondernemi­ng Avery Dennison (245). In de dienstense­ctor viel de grootste ontslagron­de bij supermarkt­keten Match

Profi (656 banen).

Ook 2024 kondigt zich moeilijk aan. Vorig week waren er twee grote ontslagron­des bij chocoladeb­edrijf Barry Callebaut en chemiebedr­ijf Celanese, samen goed voor 720 verloren jobs. Daarnaast werden in januari ook banen geschrapt bij farmabedri­jven Pfizer (62) en Baxter (50). Volgende week kondigt busfabrika­nt Van Hool, waar 2.500 mensen werken, een ingrijpend herstructu­reringspla­n aan. Verwacht wordt dat ook daar een groot aantal jobs zal sneuvelen.

Labour hoarding

Econoom Johan Van Gompel van KBC ziet meerdere verklaring­en. “De hoge energiepri­jzen hebben de Europese industrie al in 2022 in de problemen gebracht”, zegt Van Gompel. “Daarenbove­n zit de Belgische industrie in een recessie en staat de uitvoer onder druk. Het concurrent­ievermogen in ons land is door de vele automatisc­he indexering­en van de voorbije jaren ook verslechte­rd, nadat die in de jaren voor de coronacris­is verbeterd was.”

Volgens Van Gompel is er nog een reden: er wordt minder aan la

bour hoarding gedaan dan de voorbije jaren. Dat is het fenomeen waarbij bedrijven werknemers toch aan boord houden als er wat minder werk is, omdat ze weten hoe moeilijk het is om geschikte mensen te vinden zodra het weer goed gaat. “Als het herstel uitblijft, moet je op een bepaald moment toch ontslaan, wat nu wellicht bij sommige bedrijven het geval is.”

Meer werkzoeken­den

De grote herstructu­reringen passen in een ander rijtje van arbeidsmar­ktindicato­ren die in de slechte richting evolueren. Het aantal werkzoeken­den in Vlaanderen lag volgens de VDAB in februari 14 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, terwijl er in januari 14 procent minder vacatures waren dan een jaar geleden. Ook het cijfer dat de uitzendarb­eid van koepelorga­nisatie Federgon meet, staat op het laagste niveau sinds 2014 – de lockdown buiten beschouwin­g gelaten. Uitzendarb­eid is een belangrijk­e voorspelle­r voor de arbeidsmar­kt.

Dat alles vertaalt zich in een arbeidsmar­kt die langzaam wat minder krap wordt, met volgens de cijfers van de VDAB meer werkzoeken­den voor minder vacatures. De war for talent woedt dus minder fel. Een enquête van hr-specialist Acerta is tekenend. Waar vorig jaar nog twee op de drie bedrijven vreesden dat hun beste werknemers zouden vertrekken, maakt nu maar één op de drie bedrijven zich daar nog zorgen over.

Geert Langenus, econoom bij de Nationale Bank van België, nuanceert de verslechte­ring op de arbeidsmar­kt wel. “We zien vooral een vertraging na een zeer sterk 2021 en 2022, toen er telkens 100.000 jobs werden gecreëerd in België. Vorig jaar en dit jaar zullen er nog 40.000 tot 50.000 jobs gecreeerd worden. Het mag dan wat stroever gaan in de industrie, de dienstense­ctor loopt wel goed. Daar worden nog veel jobs gecreeerd. De arbeidsmar­kt blijft heel krap.”

Ook Van Gompel ziet de dienstense­ctor als een belangrijk­e buffer voor het verlies aan jobs in de industrie. “Maar”, zegt hij, “het is geen goede zaak als de industrie te veel inkrimpt. De industrie creëert ook veel afgeleide jobs in de dienstense­ctor.”

Het aantal werkzoeken­den in Vlaanderen lag volgens de VDAB vorige maand 14 procent hoger dan in februari vorig jaar

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium