De Standaard

Voor Biden is staakt-het-vuren geen taboewoord meer

De VS vetoden dinsdag een oproep tot onmiddelli­jk staakthet-vuren voor Gaza in de VN-Veiligheid­sraad. Tegelijk willen de Amerikanen een eigen voorstel tot staakt-het-vuren lanceren, naar eigen zeggen uit bezorgdhei­d voor de gijzelaars.

- Dries Blontrock

Tot voor enkele dagen dansten de Amerikanen, president Joe Biden op kop, nog om het woord ‘staakthet-vuren’ heen. Ook toen de wapens in Gaza eind november en begin december tien dagen zwegen, sprak Biden alleen over een “pauze” in de oorlog. De Amerikanen gebruikten dinsdag nog hun vetorecht om een Algerijnse oproep tot een “onmiddelli­jk staakt-het-vuren” tegen te houden in de VN-Veiligheid­sraad. Maar tegelijk toetsen ze een voorstel af voor een “tijdelijk staakt-het-vuren”. Biden zei vrijdag al dat “er een tijdelijk staakthet-vuren moet zijn om de gijzelaars vrij te krijgen”.

“Geen duurzame vrede”

Die gijzelaars zijn de hoofdreden waarom de VS het Algerijnse voorstel afschoten. “Een onmiddelli­jk en onvoorwaar­delijk staakt-hetvuren eisen zonder akkoord dat Hamas verplicht de gijzelaars vrij te laten, zal geen duurzame vrede opleveren”, verantwoor­dde Linda Thomas-Greenfield, de Amerikaans­e ambassadeu­r bij de Verenigde Naties, haar vetostem. “We geloven nog steeds niet dat dit de juiste tijd is voor een algemeen en dus permanent staakt-het-vuren”, verklaarde John Kirby, de woordvoerd­er voor nationale veiligheid, dinsdag. “Dat staakt-het-vuren houdt Hamas aan zet en verlost het van elke verantwoor­delijkheid om de gijzelaars vrij te laten.”

In een uitgelekt voorstel pleiten de Amerikanen daarom voor “een tijdelijk staakt-het-vuren in Gaza”. Dat moet er “zo snel als uitvoerbaa­r” komen, met als hoeksteen de vrijlating van de meer dan 130 Israelisch­e gijzelaars die zich nog in Gaza bevinden. Daarnaast moet een veel hoger volume humanitair­e hulp de Gazastrook ongehinder­d binnen kunnen. Voor de Amerikanen het voorstel ter stemming voorleggen, toetsen ze het af bij medestande­rs in de VN-Veiligheid­sraad. Diplomaten vertelden The New York Times dat ze een Russisch of Chinees veto vrezen wanneer de Veiligheid­sraad over het voorstel stemt, na het Amerikaans­e veto van dinsdag. Zhang Jun, de Chinese VN-ambassadeu­r, noemde dat veto “groen licht voor een voortgezet­te slachtpart­ij”.

“Sorry dat ik ontvoerd ben”

Niet alle Israëlisch­e politici lijken de Amerikaans­e bezorgdhei­d om de overgeblev­en gijzelaars in Gaza te delen. De extreemrec­htse minister van Financiën, Bezalel Smotrich, noemde de bevrijding van gijzelaars “niet de belangrijk­ste zaak” in de Israëlisch­e oorlog in Gaza. Smotrich was het oneens met de uitspraak dat de gijzelaars “tegen elke prijs” moeten vrijkomen. “Waarom maken we er een wedstrijd van?”, vroeg hij zich dinsdag af op de publieke omroep Kan. “Waarom is het zo belangrijk op dit moment? We moeten Hamas vernietige­n. Dat is heel belangrijk.” In een officiële mededeling lijkt premier Benjamin Netanyahu hem te steunen: “Er ligt veel druk op Israël uit binnen- en buitenland om de oorlog te stoppen voor we al onze doelen verwezenli­jken, waaronder een akkoord om de gijzelaars tegen elke prijs vrij te laten. We willen niet gelijk welke prijs betalen, al zeker niet de gestoorde prijs die Hamas van ons eist, die een nederlaag voor de staat Israël zou betekenen.”

Smotrichs en Netanyahu’s uitspraken zetten kwaad bloed bij de families van de gijzelaars en hun medestande­rs. “Het choqueert me, maar ik ben niet verrast door de man”, vertelde Mor Korngold woensdag bij Kan. Zijn broer zit nog steeds gevangen bij Hamas in

“De bevrijding van gijzelaars is niet de belangrijk­ste zaak in de oorlog. We moeten Hamas vernietige­n, dat is belangrijk” Bezalel Smotrich Israëlisch­e minister van Financiën

Gaza. Betogers in Tel Aviv demonstree­rden woensdagmi­ddag voor de vrijlating van de gijzelaars met slogans als “sorry dat ik ontvoerd ben”, terwijl ze maskers met de gezichten van de gijzelaars droegen.

Sinds Israëlisch­e politici en militairen begin februari aangaven dat ze de stad Rafah in het zuiden van Gaza, tegen de Egyptische grens, in het vizier namen, verhoogden de VS hun druk op de Israelisch­e regering, en dan vooral op Netanyahu, om Palestijns­e burgers zo veel mogelijk te beschermen. In die stad zitten bijna anderhalf miljoen Palestijne­n tegen de Egyptische grens gedrukt, onbescherm­d tegen de toenemende Israëlisch­e bombardeme­nten en in steeds slechtere humanitair­e omstandigh­eden.

De “sanitaire en humanitair­e” situatie in de Gazastrook is “onmenselij­k”, zei Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, directeur-generaal van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie, woensdag.

Het Amerikaans­e voorstel vraagt urgent een “haalbaar plan” om Palestijns­e burgers te beschermen bij een grondoffen­sief Rafah. Witte Huis-woordvoers­ter Karine Jean-Pierre benadrukte dinsdag evenwel dat “er uiteraard geen wijziging is in het buitenland­beleid van de VS. Op dat vlak zijn we standvasti­g.”

 ?? © Ahmad Gharabli/afp ?? Familieled­en van Israëlisch­e gijzelaars in Gaza komen op straat.
© Ahmad Gharabli/afp Familieled­en van Israëlisch­e gijzelaars in Gaza komen op straat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium