De Standaard

Ranzige post

- Mauro Michielsen

De dag na mijn vorige column in deze krant open ik mijn inbox op Instagram. Iemand heeft me een foto gestuurd. Op de profielfot­o van de afzender is een man te zien, ik schat rond de veertig. In mijn hoofd gaan alle alarmbelle­n af. Ik open de foto toch. Het is een in de spiegel genomen foto van een mager mannetje. Dat zie ik omdat hij geen T-shirt aan heeft. Ook geen broek trouwens. Hij draagt een strakke blauwe onderbroek. Ik kan zijn piemel erdoor zien. Onder de foto staat “hey mauro michielsen”. Ik had de foto beter nooit geopend. Ik blokkeer de man. Daarna ga ik verder met mijn leven. Toch blijft het incident in mijn hoofd spoken. Die beelden krijg ik er niet meer uit.

Op mijn zestiende werd ik voorzitter van de Scholieren­koepel. De dag nadat ik verkozen werd, publiceerd­e het Nieuwsblad een portret van mij. Mijn allereerst­e artikel in de krant. Ik was zo trots. Tot ik de reacties las in de commentaar­sectie onder het artikel en zag hoe mijn inbox op sociale media explodeerd­e. Honderden haatdragen­de berichten kreeg ik, van “woke-product!” tot “ga naar de kapper!” en “ik moet kotsen van uw gezever”. Mijn maag keert nog steeds om als ik ze nu teruglees.

Ondertusse­n ben ik geen voorzitter meer, maar de persoonlij­ke berichten zijn nooit gestopt. Het werd deel van mijn leven. Ook nu, telkens als deze column verschijnt, krijg ik berichten van onbekenden. Het grootste deel komt van leeftijdsg­enoten die fan zijn van wat ik doe of zich herkennen in wat ik schrijf. Dat is geweldig. Maar er zijn dus ook ongepaste, haatdragen­de en grensovers­chrijdende reacties. Ik heb er geen probleem mee dat mensen kritiek uiten of het inhoudelij­k oneens zijn. Ik erger me wel aan de respectloz­e internettr­ollen die me op een maandagmid­dag de woorden “achterlijk­e mongool” sturen omdat ze me in het journaal zagen – hebben die niets beters te doen? Wie daar vreugde uit haalt, moet heel verzuurd zijn.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium