De Standaard

Er zijn betere alternatie­ven voor de staatsbon zonder fiscaal snoepje

Zowel de staatsbon op drie jaar als die op één jaar kent geen verlaagde roerende voorheffin­g, in tegenstell­ing tot de vorige uitgifte. De bon op één jaar brengt zo maar 2,10 procent op en die op drie jaar 1,75 procent. Er zijn betere alternatie­ven.

- Pascal Dendooven

Wie op zoek is naar het hoogste rendement op een veilige belegging, zal aan deze staatsbon geen grote boodschap hebben. Er zijn voldoende veilige alternatie­ven die zowel op één jaar als op drie jaar netto meer opbrengen.

1 Op wie mikt de staatsbon?

De staatsbon vist in de vijver van soortgelij­ke producten zoals de termijnrek­eningen bij banken. Het product mikt op een spaarder die zijn geld voor een bepaalde termijn kan missen en rendement zoekt zonder risico te nemen. Er zijn evenwel concurrere­nde en ook veilige producten die meer opbrengen dan respectiev­elijk 2,10 procent netto op één jaar en 1,75 procent op drie jaar.

De staatsbon op één jaar is een ander product dan het klassieke spaarboekj­e. Bij een spaarboekj­e is het geld altijd beschikbaa­r voor onverwacht­e uitgaven. Wie van plan is op de staatsbon in te schrijven en daarvoor geld afhaalt van zijn spaarboekj­e, verliest zijn getrouwhei­dspremie.

Die premie, die wordt berekend op het geld dat twaalf maanden op een spaarboekj­e staat, bedraagt al snel 1,25 procent en meer. Dat verlies compensere­n via een staatsbon op één jaar is allerminst evident. Het is wel duidelijk dat de komende 12 maanden de rente op het spaarboekj­e zal dalen naarmate de strijd tegen de inflatie meer onder controle is.

2 De termijnrek­ening doet beter, hoe komt dat?

Het grote verschil met de succesvoll­e staatsbon van september vorig jaar, is dat er deze keer geen 15 procent maar 30 procent roerende voorheffin­g op één jaar moet worden betaald.

De brutorente (3 %) ligt ook 0,30 procentpun­t lager dan in september (toen 3,30 %). Er zijn zeven banken die via hun termijnrek­ening een hoger rendement bieden dan de netto 2,10 procent van de nieuwe staatsbon op één jaar. Helemaal bovenaan staat de Maltese bank Izola Bank (nettorende­ment van 2,345%), gevolgd door Deutsche Bank (2,107%).

3 Kies je best voor een staatsbon op één of op drie jaar?

Dat hangt ervan af hoe lang je je geld kunt missen. De marktrente is al over de piek heen en zal naar verwachtin­g nog dalen.

Daarom raden specialist­en aan om voor iets langere looptijden te kiezen dan één jaar.

Wie nu voor een staatsbon of termijnrek­ening op één jaar kiest, zal over een jaar vaststelle­n dat het lastiger geworden is om het geld te herbelegge­n tegen een aantrekkel­ijke rente.

De huidige marktrente voor drie jaar vastleggen kan daarom interessan­t zijn. Alleen is ook hier de conclusie dat de staatsbon op drie jaar het moet afleggen tegen het meest vergelijkb­are product: een termijnrek­ening op drie jaar. Er zijn liefst tien dergelijke termijnrek­eningen die beter doen dan de staatsbon die maar netto 1,75 procent opbrengt.

Drie banken bieden meer dan 2 procent netto. Het gaat om Izola Bank (2,45%), gevolgd door Europabank (2,03%) en MeDirect (2,002%).

4 Wat betekent dit voor de overheid?

De overheid wil maximaal 6 miljard euro ophalen met de nieuwe staatsbon, maar dat bedrag zal niet gehaald worden.

Ondanks alle aandacht voor de staatsbon, zal de nuchtere Vlaming vooral naar het nettorende­ment kijken.

De overheid zal zich dus opnieuw meer moeten financiere­n op de institutio­nele kapitaalma­rkt. Waar in september de staatsbon de show stal, wordt deze uitgifte een non-event.

 ?? © Bart Dewaele ?? Minister Van Peteghem wilde opnieuw een fiscale korting voor de staatsbon, maar haalde bakzeil.
© Bart Dewaele Minister Van Peteghem wilde opnieuw een fiscale korting voor de staatsbon, maar haalde bakzeil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium