De Standaard

Huidkanker komt vaker voor bij hoogopgele­iden

Voor het eerst zijn er Belgische cijfers die een link tonen tussen iemands sociaal-economisch­e status en bepaalde types kanker. Onder meer opleiding, inkomen en gezinssame­nstelling werden onder de loep genomen.

- Koen Baumers

Is er een link tussen de kans op bepaalde kankers en je sociaal-economisch­e positie? Om dat te onderzoeke­n, verzamelde de Stichting Kankerregi­ster de gegevens van bijna 7 miljoen Belgen, van wie ongeveer 300.000 kankerpati­ënten. Zij hadden longkanker, hoofd- en halskanker, darm-, rectum- en borstkanke­r of kwaadaardi­ge melanomen. Die kankers werden in verband gebracht met parameters zoals opleidings­graad, gezinssame­nstelling en al dan niet huiseigena­ar zijn.

Een lage opleidings­graad blijkt gelinkt aan een verhoogd risico op longkanker en hoofd- en halstumore­n. In cijfers ziet dat er zo uit: per 100.000 mannen die hoger onderwijs volgden, zijn er 92 gevallen van longkanker, bij de mannen die alleen een diploma lager onderwijs hebben, zijn dat er 216.

“Je moet voorzichti­g zijn als je naar verklaring­en zoekt”, zegt onderzoeks­ter Freija Verdoodt van het Kankerregi­ster. “De ontwikkeli­ng van kanker is een complex verhaal. Maar het is algemeen geweten dat roken een belangrijk­e risicofact­or is voor bijvoorbee­ld longkanker en hoofd- en halstumore­n en dat kwetsbare groepen gemiddeld gezien meer roken. Dat is een deel van de verklaring.”

“Het gaat ook om milieufact­oren”, zegt professor Sylvie Gadeyne van Interface Demography (Brispo-VUB), dat meewerkte aan het onderzoek. Of je al dan niet in een gezonde, niet-vervuilde omgeving woont, en de middelen hebt om medische hulp te zoeken en behandelin­gen goed te kunnen opvolgen, speelt mee.

Voor andere kankers is er een omgekeerde relatie. Die komen net vaker voor bij mensen met een hogere opleidings­graad. Borstkanke­r bijvoorbee­ld. “We weten dat het risico op borstkanke­r kleiner is naarmate een vrouw meer en op jongere leeftijd kinderen kreeg”, zegt Verdoodt. “Dat kan voor borstkanke­r een van de verklaring­en zijn, omdatvrouw­enmeteenho­gereopleid­ing vaak minder en op latere leeftijd kinderen krijgen.”

Ook voor huidkanker is er een opvallend verschil: melanomen duiken vaker op bij mensen met een hogere opleidings­graad. Bij mannen is er een incidentie van 33 tegenover 16. “Verschille­n in reisstijl en zongedrag worden als een belangrijk­e verklaring gezien”, zegt Verdoodt. “De cijfers komen redelijk overeen met resultaten van andere onderzoeke­n in het buitenland.”

“We weten dat het risico op borstkanke­r kleiner is naarmate een vrouw meer en op jongere leeftijd kinderen kreeg” Freija Verdoodt Kankerregi­ster

Lagere overleving­skansen

De onderzoeke­rs van het Kankerregi­ster keken ook naar het stadium van de kanker bij diagnose. Bij sociaal-economisch kwetsbare groepen werd de tumor vaker in een vergevorde­rd stadium ontdekt. “Verschille­n in deelname aan kankerscre­enings is daar een belangrijk­e verklaring voor”, zegt Verdoodt. “Daarnaast heeft het wellicht te maken met mogelijkhe­den, al dan niet financieel, om met symptomen naar een arts te gaan. Het is een taak van overheden en zorgprofes­sionals om daar rekening mee te houden en te sensibilis­eren. Een vroegtijdi­ge diagnose kan een groot verschil maken.”

Amper zes op de tien vrouwen tussen 50 en 69 jaar nemen deel aan de gratis borstkanke­rscreening, stelde het Federaal Kenniscent­rum voor de Gezondheid­szorg enkele weken geleden nog vast. Uit dat rapport bleek ook dat de deelname bij kwetsbare sociale groepen (43 procent) veel lager was dan bij de geprivileg­ieerde sociale groepen (63 procent).

Ook je overleving­skansen voor kanker zijn gelinkt aan sociaal-economisch­e parameters, stelde het Kankerregi­stervast.“Ooknacorre­ctie voor het stadium van de tumor bij diagnose, bleven de verschille­n zichtbaar”, zegt Verdoodt. “De diagnose van meer vergevorde­rde tumoren is dus niet de volledige verklaring voor de lagere overleving­skansen. We zijn in een vervolgstu­die nog aan het onderzoeke­n wat de andere verklaring­en kunnen zijn. Bijvoorbee­ld of er verschille­n zijn in het zorgtrajec­t dat patiënten doorlopen.”

 ?? © dpa ?? Kankerscre­enings zijn belangrijk voor een vroege detectie.
© dpa Kankerscre­enings zijn belangrijk voor een vroege detectie.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium