De Standaard

Mag tv gewetenloo­sheid tonen die de pijngrens overschrij­dt?

- buitenland­redacteur Annelien De Greef

Mogen journalist­en praten met terroriste­n? De vraag veroorzaak­te heisa in aanloop naar het filmfestiv­al van San Sebastián in september. Meer dan 500 slachtoffe­rs, schrijvers, academici en politici vroegen nog voor de première van een nieuwe documentai­re over de Baskische afscheidin­gsbeweging ETA in een open brief om de vertoning te schrappen. De littekens van de geschieden­is genezen sowieso moeilijk in Spanje, maar in dit geval lag de hevigheid van de debatten ook aan het concept van de documentai­re: een interview van anderhalf uur met Josu Ternera, niet om het even welk oud-ETA-lid. Het was Ternera die in 2018 het einde van ETA aankondigd­e. In Spanje hangt hem een gevangenis­straf van 2.354 jaar boven het hoofd, maar hij werd er nooit berecht en woont vandaag in Frankrijk.

“Ze praten over mij alsof ik de duivel ben. Ik ben gewoon een mens zoals andere mensen”, zo begint de 73-jarige Ternera het gesprek, strak in het pak. Hij ziet er inderdaad niet gevaarlijk uit en dat was exact waarvoor de onderteken­aars van de open brief vreesden: dat hij zijn misdaden zou kunnen mooipraten. Niets is minder waar. Het gesprek is ongemakkel­ijk en duurt ook te lang, maar net daardoor blijft het aan de ribben kleven.

De afstandeli­jke en soms achteloze manier waarop Ternera reageert op de eindeloze lijst aan bomaanslag­en, moorden, ontvoering­en en afpersinge­n die hem voorgelegd worden, is schokkend. Zo vindt hij de dodelijkst­e

Voor de slachtoffe­rs moet het inderdaad ondraaglij­k zijn om geen gram spijt te bespeuren

aanslag van ETA, die op een grote supermarkt in Barcelona, een jammerlijk­e zaak omdat ETA op voorhand gewaarschu­wd had dat er een bom zou ontploffen en de politie de omgeving niet tijdig ontruimde. “Je vertrouwt een staat en dan vervult die zijn taak niet”, zegt hij. Met andere woorden: niet de terroriste­n maar de ordedienst­en hebben 21 onschuldig­e slachtoffe­rs op hun geweten. Cipiers en agenten die in de loop der jaren het leven lieten, noemt hij consequent “vrijwillig­ers”. Voor de slachtoffe­rs moet het inderdaad ondraaglij­k zijn om geen gram spijt te bespeuren in de stem van Ternera.

Voor Belgische kijkers is de documentai­re een belangrijk document om de Spaanse politiek te begrijpen. Zo komt de bij ons eerder onbekende zaak van José Antonio Ortega Lara aan bod. De cipier werd 532 dagen lang als gijzelaar in een ondergrond­s hol vastgehoud­en door ETA. Enkele jaren geleden was hij een van de oprichters van de radicaal-rechtse en Spaans-nationalis­tische partij Vox.

Wat ook blijft hangen: dat we misschien te gemakkelij­k denken dat we in uitzonderl­ijk woelige tijden leven. Want de jaren tachtig en negentig waren, met de voortduren­de dreiging van aanslagen en terreur, toch ook niet alles.

 ?? © Netflix ?? Josu Ternera, veroordeel­d tot 2.354 jaar gevangenis­straf, maar naar eigen inzicht “gewoon een mens zoals andere mensen”.
© Netflix Josu Ternera, veroordeel­d tot 2.354 jaar gevangenis­straf, maar naar eigen inzicht “gewoon een mens zoals andere mensen”.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium