De Standaard

Gsm aan het stuur? Rijbewijs kwijt

Als je in Limburg betrapt wordt op het gebruik van je gsm aan het stuur, speel je vanaf 1 februari voor 15 dagen je rijbewijs kwijt.

- Mark Eeckhaut

“Afleiding door gsm-gebruik aan het stuur is een killer in het verkeer. Volgens studies is er in 8 procent van de dodelijke ongevallen sprake van gsm-gebruik. Dat betekent 50 doden en 4.500 gewonden per jaar.” Dat zegt Pieter Strauven van het Limburgse parket. Om die reden grijpt het parket van Limburg vanaf 1 februari naar meer drastische maatregele­n.

Betrapt worden op gsm-gebruik staat vanaf dan meteen gelijk met het intrekken van het rijbewijs. Daar komt een boete van 174 euro bovenop. Vergelijkb­are maatregele­n werden eerder ook al van kracht in Oost- Vlaanderen en Halle-Vilvoorde.

“Tijdens de voorbije jaren heeft het parket van Limburg samen met de politiedie­nsten herhaaldel­ijk actie gevoerd tegen gsm-gebruik aan het stuur”, zegt Strauven. “Telkens werden grote aantallen bestuurder­s betrapt. Dat bevestigt ons vermoeden dat we te maken hebben met een hardnekkig­e gewoonte. We merken ook dat bestuurder­s volharden in de boosheid. Af en toe actie voeren zal niet volstaan om een gedragsver­andering te bekomen. Daarom nemen we nu een drastische maatregel.”

Slimme camera’s

Het parket van Limburg deed zijn mededeling bijna gelijktijd­ig met de aftrap van de nieuwe campagne ‘Focus op de weg, niet op je gsm’ van de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde (VSV). “Maar dat is louter toeval”, zegt Strauven. Het VSV voert heel de maand februari campagne op radio en tv. Volgens de cijfers van het VSV gebruiken negen op de tien Vlaamse autobestuu­rders tijdens het rijden een of andere functie van de mobiele telefoon. “Als we kijken naar de cijfers van de eerste jaarhelft 2022-2023, dan zien we dat er meer dan 37.000 processen-verbaal zijn uitgeschre­ven voor mensen die met de gsm aan het stuur bezig zijn. Daarnaast glippen er nog heel wat mensen door de mazen van het net”, zegt de Vlaamse minister van Verkeer Lydia Peeters (Open VLD).

Volgens de wegcode mag je je telefoon tijdens het rijden alleen gebruiken, vasthouden of manipulere­n als het toestel in een geschikte houder zit. Je gsm gebruiken of bedienen wanneer het toestel los op je schoot, op de middencons­ole of op de passagiers­zetel ligt, is dus verboden. Hetzelfde geldt voor andere mo

“We weten dat afleiding een van de grote killers in het verkeer is”

Lydia Peeters

Vlaamse minister van Verkeer

biele apparatuur met een scherm, zoals gps-toestellen of mediaspele­rs. Minister Peeters kan zich vinden in de aanpak van het Limburgse parket. “Ik sta achter die strenge handhaving, want niemand verdient het om te sterven in het verkeer. Daarom moeten we blijven focussen op het gedrag in het verkeer. We weten dat afleiding een van de grote killers is.”

Een hulpmiddel bij het beteugelen van gsm-gebruik aan het stuur zouden slimme camera’s kunnen zijn die gsm’ende bestuurder­s filmen. De federale regering kwam in 2021 tot een akkoord om dergelijke slimme camera’s in te zetten, maar ondertusse­n is dat plan afgevoerd omdat er privacy-bezwaren zijn.

Werner De Dobbeleer, de woordvoerd­er van het VSV, vindt dat jammer. “Slimme camera’s zouden de pakkans drastisch verhogen. In het buitenland wordt daar ook al mee geëxperime­nteerd. Wij zouden het een goede zaak vinden als dat er bij ons ook door komt.”

 ?? Ivan Put ?? Een rijdende bestuurder mag zelfs geen gsm vasthouden.
Ivan Put Een rijdende bestuurder mag zelfs geen gsm vasthouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium