De Standaard

De verstikken­de impasse van de Vlaamse stikstofso­ap

-

Marjolein Visser

Professor landbouwsy­stemen en agro-ecologie aan de ULB.

LANDBOUW Het stikstofde­creet is een armzalige slag in het water, schrijft Marjolein Visser. De onderligge­nde aanname is: zolang de economie er maar niet onder lijdt. Ziezo, het stikstofde­creet is goedgekeur­d – ondanks alles. Het vervolg is voor de volgende regering. Maar eerst concentrer­en op de verkiezing­en, zodat dat de verkozenen van vandaag herverkoze­n worden voor het vervolg van de soap. Dit stikstofde­creet is tenslotte maar een ‘overgangsd­ecreet’, in de woorden van CD&V. Een sterk staaltje bestendigi­ng van de status quo met ten top gedreven realpoliti­k.

Dat hele stikstofde­creet is een armzalige slag in het water. Aan de kern van de zaak verandert niets. Vlaanderen importeert massaal veel stikstof in de vorm van sojaschroo­t en kunstmest, en exporteert maar een fractie daarvan onder de vorm van landbouwpr­oducten. De rest wordt voor een klein deel lokaal gerecupere­erd op akkers en weiden, onder de vorm van drijf- en stalmest, maar de rest is puur verlies. Die verliezen overbelast­en water, bodem en lucht met reactieve stikstof, wat de gezondheid van mens, dier en hele ecosysteme­n aantast. Veel kwetsbare planten- en diersoorte­n verdwijnen ten voordele van enkele opportunis­tische soorten die alles overwoeker­en. Dat is de kern van de stikstofpr­oblematiek, maar het stikstofde­creet beroert die kern nauwelijks. Net zoals de mestbank moet constatere­n dat de lange reeks mestactiep­lannen nauwelijks iets aan de overbemest­ing veranderd heeft.

Het debat over een teveel aan voornameli­jk ammoniakal­e stikstof ten opzichte van de draagkrach­t van ecosysteme­n is een non-debat geworden.

De grondoorza­ken van die overmaat zijn kundig uit de redenering weggewerkt. Enerzijds wordt er gevit over een aanpak gericht op het al dan niet overschrij­den van kritische depositiew­aarden binnen door de EU beschermde natuurgebi­eden. Daarbij worden vooral de veehouderi­jen in de buurt van die natuurgebi­eden geviseerd. Anderzijds wordt er gezwaaid met een systeem van emissierec­hten van individuel­e bedrijven. Dat houdt in dat bedrijfsui­tbreidinge­n vergund kunnen worden zodra er een zweem van belofte van emissiered­uctie is met nieuwe technologi­eën, of zodra een ander bedrijf ‘te veel’ emissie reduceert.

Ruis op het rekenmodel

Binnen beide juridische benadering­en is ongeveer elk concept en elke aanname geconteste­erd. De kritische depositiew­aarden die worden gehanteerd, liggen nog altijd te hoog om de natuur te beschermen, die is geëvolueer­d onder veel lagere depositier­egimes. En waarom zouden organismen die buiten die natuurgebi­eden leven, wél tegen die hoge stikstofde­posities kunnen? Verder zit er op de rekenmo

De noodzaak van een drastische afbouw van de veestapel is weggefilte­rd uit het debat, dat vrijheid van ondernemen verwart met het algemeen belang

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium