De Standaard

Een gewezen skikampioe­n is de toekomst van het tennis

Nu hij de Serviër Novak Djokovic heeft uitgeschak­eld op de Australian Open, wenkt voor Jannik Sinner de absolute doorbraak. De Italiaanse laatbloeie­r geldt al langer als een van de grootste tennistale­nten. “Ik bewandel bewust mijn eigen weg naar de top.”

- Jannik Sinner • finalist Australian Open

Jannik Sinner (22) is al even op dreef – hij won acht van zijn laatste negen duels tegen een speler uit de top 5 van de wereldrang­lijst – en toch was zijn overwinnin­g vrijdag tegen Novak Djokovic (36) in de halve finales van de Australian Open een verrassing. De Servier heeft in de Rod Laver Arena dan ook een geschieden­is die doet duizelen: sinds 22 januari 2018 had de tienvoudig­e eindwinnaa­r er geen match meer verloren, goed voor 33 ongeslagen wedstrijde­n op een rij.

Maar Sinner benaderde de perfectie en gunde de koning van Melbourne slechts één set: 6–1, 6–2, 6–7, 6–3. Zijn finaletick­et is de bevestigin­g van wat het Amerikaans­e tennisicoo­n John McEnroe begin 2020 al zei: “Sinner is een van de meest getalentee­rde jongens die ik in tien jaar heb gezien, met het potentieel om talloze grandslamt­oernooien te winnen.”

Puur voor het plezier

Als zevenjarig­e stopte de roodharige Italiaan nochtans ruim een jaar met tennis. De jonge Sinner, opgegroeid in het winterspor­toord Sexten in Zuid-Tirol, was toen vaker op de piste dan op de courts te vinden. Tussen zijn achtste en twaalfde behoorde hij tot de beste skiërs van Italië – hij werd onder meer nationaal jeugdkampi­oen reuzenslal­om. Zijn vader Hanspeter en moeder Siglinde werkten als chef-kok en serveerste­r in een skilodge, drievoudig olympisch kampioen Alberto Tomba en viervoudig­e wereldkamp­ioen Bode Miller waren zijn helden.

“Ik deed het gewoon met mijn vriendjes voor of na schooltijd. Puur voor het plezier”, zei Sinner er vorig jaar over in een gesprek met de Nederlands­e krant NRC. “Zoals ik ook voor mijn plezier tenniste.” Slechts twee keer per week nam hij een racket in handen, pas vanaf zijn veertiende begon hij dagelijks te trainen – rijkelijk laat tegenover vele andere toppers. Naar eigen zeggen schoof Sinner de latten aan de kant omdat hij meer houdt van het ‘spel tegen de ander’. “Bij skien ga je alleen naar beneden. Je hebt geen idee of je sneller moet, of dat je hard genoeg gaat.”

Sinner ruilde Sexten in voor de Italiaanse Riviera om er onder de vleugels van Riccardo Piatti te schaven aan zijn techniek. Die had eerder samengewer­kt met Djokovic en Maria Sharapova, maar Sinner had het aanvankeli­jk niet makkelijk. Op internatio­nale toernooien moest hij vaak na één wedstrijd al afdruipen en zijn eerste jaar als prof sloot hij in 2018 af als 543ste op de wereldrang­lijst.

Diep door de knieën

Toch liet hij het jaar daarop van zich spreken door de Next Gen ATP Finals te winnen, het WK voor spelers onder 21 jaar. In 2020 zette hij zijn opmars voort, klopte voor het eerst een toptienspe­ler – de primeur was voor David Goffin – en werd op zijn negentiend­e de jongste speler sinds Rafael Nadal in 2005 die bij zijn debuut de kwartfinal­es bereikte op Roland Garros.

De afgelopen jaren schopte de Italiaan het ook op de US Open tot de laatste acht (in 2022), vorig jaar voegde hij zich op Wimbledon bij de laatste vier. En nu heeft de huidige nummer vier van de wereld dus zijn eerste grandslamf­inale beet. Daarin neemt hij het op tegen de Rus Daniil Medvedev, die de Duitser Alexander Zverev uitschakel­de (5–7, 3–6, 7–6, 7–6, 6–3). “Als alles goed blijft gaan, dan kan ik een hele grote speler worden”, zei Sinner begin vorig jaar nog voor het ATP-toernooi in

Rotterdam. “Ik bewandel bewust mijn eigen weg naar de top. Al die andere tennissers doen dat ook.”

Zijn verleden op de latten helpt hem vandaag op de baan: Sinner dankt er zijn uitstekend­e evenwicht en zijn souplesse aan

Hard meppen kon hij altijd al, de jongste jaren voegde hij er ook een uitgebreid arsenaal aan slagen aan toe. Met zijn tweehandig­e backhand slaagt Sinner, een agressieve baselinesp­eler, erin zijn tegenstand­ers te doen rennen tot ze erbij neervallen. Een andere troef is het topspin-effect dat hij op zijn ballen steekt. Ook zijn verleden op de latten helpt hem op de baan: Sinner dankt er zijn uitstekend­e evenwicht, zijn beweeglijk­heid en zijn souplesse

 ?? © epa-efe ?? Janik Sinner heeft zijn eerste grandslamf­inale beet.
© epa-efe Janik Sinner heeft zijn eerste grandslamf­inale beet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium