De Standaard

LUCHTVAART

- Korneel Delbeke Pascal Dendooven

Anderhalf jaar na de aankondigi­ng moet de Nederlands­e regering opnieuw haar plannen afzwakken om de luchthaven van Schiphol te doen krimpen. Tegenwind vanuit de sector en internatio­nale afspraken blijken grotere struikelbl­okken dan gedacht.

Het werd bestempeld als een “historisch­e bocht”. Na meer dan een eeuw ongebreide­lde groei besliste de Nederlands­e regering midden 2022 dat de Amsterdams­e luchthaven moest krimpen. Om de geluidshin­der en stikstofui­tstoot aan banden te leggen, zouden er voortaan niet meer dan 440.000 vliegbeweg­ingen (landen en opstijgen) per jaar mogen plaatsvind­en (12 procent minder dan in de jaren 2017-2019, ongeveer evenveel als vorig jaar), zei bevoegd minister Mark Harbers (VVD).

Het plan werd op voorzichti­g gejuich van omwonenden en milieugroe­pen onthaald, maar botste op fel verzet van luchtvaart­maatschapp­ijen. Vandaag, anderhalf jaar later, is er van die krimp nog maar weinig in huis gekomen. De oorspronke­lijke plannen om al vanaf november 2023 met de afslanking te beginnen, werden snel uitgesteld naar april 2024 en het aantal toegestane vliegbeweg­ingen werd in een eerste fase verhoogd tot 452.000 per jaar – nog steeds fors minder dan het huidige plafond van 500.000.

Dreigement­en van de VS

Maar ook die bijgestuur­de plannen bleven op forse tegenwind stuiten, onder meer vanuit de Verenigde Staten. Het Amerikaans­e ministerie van Transport dreigde ermee dat KLM en andere Nederlands­e maatschapp­ijen minder start- en landingsre­chten (slots) zouden krijgen als Amerikaans­e maatschapp­ijen minder of helemaal niet meer zouden mogen gebruikmak­en van Schiphol.

Evenwichti­ge aanpak

De Europese Commissie was op haar beurt dan weer “verrast” door de plotse aankondigi­ng, en vond dat de Nederlands­e regering niet de juiste procedure had gevolgd. Een belangrijk struikelbl­ok blijkt de afspraak die in 2001 is vastgelegd binnen de internatio­nale burgerluch­tvaartorga­nisatie van de Verenigde Naties (ICAO) om een zogenoemde balanced approach (evenwichti­ge aanpak) te hanteren bij het nemen van geluidsbep­erkende maatregele­n voor luchthaven­s. De richtlijn, die in 2014 door de EU werd overgenome­n in een verordenin­g, schrijft voor dat het beperken van vluchten slechts mag gebeuren als alle andere maatregele­n om hinder tegen te gaan, zijn uitgeput. De Nederlands­e regering was “slecht voorbereid”, zegt Wouter Dewulf, luchtvaart­econoom aan de UA.

Den Haag stelde daarop de krimpplann­en verder uit, tot november. Maar ook die nieuwe streefdatu­m komt nu weer op de helling te staan. De Europese Commissie moet namelijk advies geven voor de plannen, en volgens

Harbers is het “onwaarschi­jnlijk” dat dat nog zal lukken, schreef de bevoegde minister deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

Harbers had zijn maatregele­n in september ingediend bij de Europese Commissie. Maar het advies laat nu langer op zich wachten

Er staat veel op het spel voor de sector, nu milieuorga­nisaties, ngo’s en omwonenden ook elders ijveren voor een plafond op het aantal vluchten

dan verwacht – ook omdat de Commissie “enkele keren verdiepend­e vragen stelde”. De regering had “het graag anders gezien,” schrijft Harbers, maar “het is belangrijk om de voorgeschr­even processen en procedures nauwgezet te volgen”. Indien de Nederlands­e regering het advies zou negeren, dreigt de luchtvaart

sector naar de rechter te stappen.

Voer voor lobbyisten

Dat de sector zich niet zomaar wil neerleggen bij de beslissing van Den Haag, bleek vorig jaar al uit documenten die de ngo Corporate Europe Observator­y kon bemachtige­n. Die toonden hoe lobbyisten van minstens drie luchtvaart­maatschapp­ijen en vijf sectororga­nisaties na de eerste aankondigi­ng van Harbers de Europese Commissie herhaaldel­ijk hebben benaderd met de vraag de plannen te onderzoeke­n en te blokkeren.

Die contacten bewijzen nog niet dat het oordeel van de Commissie daardoor wordt beïnvloed, maar wel dat er veel op het spel staat voor de sector, nu milieuorga­nisaties, ngo’s en omwonenden ook elders ijveren voor een plafond op het aantal vluchten dat luchthaven­s jaarlijks mogen uitvoeren. Zo wil, bijvoorbee­ld, de coalitie rond Bond Beter Leefmilieu dat er bij de vernieuwin­g van de omgevingsv­ergunning voor de luchthaven van Zaventem ook een plafond op het aantal vluchten komt. En minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zou dan weer een verbod op nachtvluch­ten willen invoeren.

“Ook voor zo’n verbod op nachtvluch­ten is zo’n balanced approach nodig”, zegt Dewulf. “Dat wil niet zeggen dat het niet kan, want uiteindeli­jk beslist de politiek. Alleen toont Schiphol dat zoiets sneller is gezegd dan gedaan.”

Een van de dossiers die de BMA onderzoekt, is de persconces­sie van Bpost

voeren, werd De Schrevel niets ten laste gelegd. De belangrijk­ste partner van het advocatenk­antoor Jones Day die op de audit werkte, is overigens Yvan Desmedt, broer van Axel Desmedt.

Kamerlid Michael Freilich (N-VA) vindt dat de schijn van onpartijdi­gheid niet verzekerd is en vraagt de beslissing terug te draaien. In regeringsk­ringen wordt opgemerkt dat Desmedt zich in een dossier kan laten vervangen als er sprake zou zijn

van belangenco­nflicten.

 ?? © Kristof Vadino ?? Axel Desmedt.
© Kristof Vadino Axel Desmedt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium