De Standaard

Stamt de kolibrie af van de T. rex?

Vogels stammen af van dinosaurië­rs, dat is algemeen bekend. Maar van welke? Veel grote soorten overleefde­n de meteorieti­nslag immers niet.

- Senne Starckx

“Dit gigantisch­e beest is de voorvader van de kolibrie”, liet Fernand Huts vorige maandag optekenen in Het Nieuwsblad. De Antwerpse zakenman was naar een dinomuseum bij Zürich gereisd om er kennis te maken met zijn aanwinst: een skelet van een tyrannosau­rus rex. Het dinoskelet werd Trinity gedoopt, omdat het bestaat uit delen van drie verschille­nde T. rexen.

Ernaast poserend gaf Huts toe dat het skelet veel groter was dan hij het zich had voorgestel­d – hopelijk past het straks in de Boerentore­n die hij wil renoveren. En hij zei: “Hieruit zijn de vogels voortgekom­en. Dat is toch curieus.”

Dat de meer dan tienduizen­d vogelsoort­en van vandaag, waaronder de vele soorten kolibries, van de T. rex afstammen, zou inderdaad merkwaardi­g zijn, want het klopt niet. De vervaarlij­ke kolossen (Trinity is bijna 12 meter lang en 4 meter hoog) verschenen pas aan het einde van het dinotijdpe­rk. 66 miljoen jaar geleden sloeg een enorme meteoriet in, wat een wereldwijd­e uitstervin­gsgolf veroorzaak­te. De dinosaurië­rs die niet konden vliegen, verdwenen. Maar ook onder de soorten die dat wel konden, was er massale sterfte. De groepen die relatief klein waren en zich in leven konden houden met insecten en zaden, overleefde­n. Daaruit zijn de moderne vogels voortgekom­en.

Als we ons nu een dino moeten voorstelle­n, denken we aan reusachtig­e schepsels – dinosaurië­r betekent letterlijk ‘verschrikk­elijk (grote) hagedis’. Maar de eerste ‘dinovogels’ waren klein en licht van gewicht. Ze ontstonden veel vroeger dan de T. rex, ongeveer tussen 165 tot 150 miljoen jaar geleden.

Van de archaeopte­ryx werden in de 19de eeuw prachtige fossielen gevonden in een kalksteeng­roeve in het Duitse Beieren. Die fossielen tonen zelfs de veren van de dinovogel, die qua formaat op onze kraai zou hebben geleken. “De archaeopte­ryx had asymmetris­che veren, wat nodig is om liftkracht te genereren met de vleugels”, zegt paleontolo­og en dino-expert Koen Stein (VUB). Toch was deze dinovogel wellicht geen luchtacrob­aat, want de fossielen vertonen geen versterkt borstbeen, waaraan bij vogels de vliegspier­en vastgehech­t zitten.

In Noordoost-China zijn fossielen opgegraven van een nog vroegere dinovogel. De anchiornis leefde 160 miljoen jaar geleden, miljoenen jaren vóór de archaeopte­ryx. Hij leek geen asymmetris­che veren gehad te hebben en was veroordeel­d tot een leven aan de grond, zoals een gekortwiek­te kip.

De eerste ‘dinovogels’ waren klein en licht van gewicht. Ze ontstonden veel vroeger dan de T. rex, ongeveer tussen 165 tot 150 miljoen jaar geleden’

Toch is het kort door de bocht om de archaeopte­ryx of de anchiornis voorouders te noemen van de moderne vogels. “Mogelijk zaten ook zij op een tak van de evolutie die uiteindeli­jk doodliep”, zegt Stein.

Wie vermoedeli­jk niet op die tak zat, was de asteriorni­s. Deze kleine dinovogel behoorde tot de groepen die de meteorieti­nslag, en de nasleep ervan, overleefde­n. Zijn fossiel werd in België gevonden, nabij Eben-Emael. Net als Trinity dateert het van 67 miljoen jaar geleden, 1 miljoen jaar vóór het dinotijdpe­rk afliep. Asteriorni­s was een primitieve hoendervog­el en wordt tot de stamboom van de moderne vogels gerekend.

Een dinokip lokt echter niet zo veel bezoekers naar een vernieuwde Boerentore­n.

 ?? © getty/istockphot­o ?? Een tyrannosau­rus en een velocirapt­or in het bos.
© getty/istockphot­o Een tyrannosau­rus en een velocirapt­or in het bos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium