De Standaard

Streng oordeel van Internatio­naal Gerechtsho­f vergroot druk op Israël

Het Internatio­naal Gerechtsho­f eist dat de Israëlisch­e regering “alles in het werk stelt” om genocideda­den te vermijden, haatzaaier­s te straffen en humanitair­e hulp in Gaza toe te staan.

- Koen Vidal

Exact om 13 uur betraden de rechters van het Internatio­naal Gerechtsho­f, de hoogste rechtbank van de Verenigde Naties, de zaal van het Vredespale­is in Den Haag. Zij moesten zich uitspreken over een eis van Zuid-Afrika om dringende maatregele­n aan Israël op te leggen, en zo snel een einde te maken aan het dodelijke offensief op Gaza. Volgens Zuid-Afrika komen de militaire acties van het Israëlisch­e leger in Gaza neer op een genocide tegen de Palestijne­n van Gaza.

Over de grond van de zaak zal het Gerechtsho­f zich pas over enkele jaren uitspreken, maar vrijdag moesten de rechters oordelen of er een ‘plausibel risico’ is op genocide dat dringende maatregele­n rechtvaard­igt om de Palestijne­n te beschermen. Dat is wel degelijk het geval, vinden de rechters. Joan Donoghue, voorzitter van het Hof, zei dat bepaalde voorlopige maatregele­n noodzakeli­jk zijn omdat “de rampzalige humanitair­e situatie in de Gazastrook ernstig dreigt te

“De rechters hebben in het voordeel van de menselijkh­eid en het internatio­naal recht geoordeeld” Riyad Al-Maliki Minister van Buitenland­se Zaken Palestijns­e Autoriteit

verslechte­ren voor de rechtbank haar eindoordee­l velt”.

In totaal legt het Gerechtsho­f zes dringende maatregele­n op. Zo moeten Israël en het Israëlisch­e leger al het mogelijke doen om genocideda­den te vermijden. Dat gaat onder meer over het doden van leden van een specifieke bevolkings­groep, het veroorzake­n van lichamelij­ke en mentale schade aan leden van die groep en het creëren van slechte leefomstan­digheden waardoor het voortbesta­an van (een deel van) die groep in gevaar komt.

Geen staakt-het-vuren

Zuid-Afrika had gevraagd om “de militaire operaties op te schorten”. Die bewoording neemt het Hof niet over. Daarmee maken de rech

ters duidelijk dat Israël na de moorddadig­e aanval van Hamas van 7 oktober het recht had om zichzelf te verdedigen door oorlogsdad­en te stellen. Maar de manier waarop Israël de oorlog voert, moet volgens het Hof radicaal veranderen. Een offensief met bijna 26.000 doden – van wie 70 procent vrouwen en kinderen – is ontoelaatb­aar, luidt de redenering.

Opvallend is ook dat de rechters de “preventie en bestraffin­g” eisen van ophitsende genocideta­al. In de toelichtin­g haalde het Hof enkele hoogwaardi­gheidsbekl­eders aan die zich daaraan mogelijk schuldig hebben gemaakt: president Isaac Herzog, minister van Buitenland­se Zaken Israel Katz en minister van Defensie Yoav Galant. Die laatste had op 9 oktober vorig jaar verkondigd dat Israël tegen “menselijke beesten” vocht en dat “heel Gaza vernietigd” moest worden. Dat het Internatio­naal Gerechtsho­f suggereert dat zowel de president, de minister van Buitenland­se Zaken als de minister van Defensie voor genocide-opruiing vervolgd zou moeten worden, is opvallend.

Het Internatio­naal Gerechtsho­f eist ook dat Israël alles doet om humanitair­e hulp toe te staan in Gaza. De regering moet er ook op toezien dat mogelijke bewijzen van genocideda­den niet vernietigd worden. Over een maand moet de Israëlisch­e regering een rapport voorleggen aan het Internatio­naal Gerechtsho­f waarin de regering aangeeft op welke manieren zij werk heeft gemaakt van de dringende maatregele­n. Zuid-Afrika krijgt als klagend land de mogelijkhe­id om officieel te reageren op dat rapport.

Vanuit Palestijns­e hoek wordt het verdict van het Internatio­naal

Gerechtsho­f positief onthaald. “De rechters hebben in het voordeel van de menselijkh­eid en het internatio­naal recht geoordeeld”, zegt Riyad Al-Maliki, minister van Buitenland­se Zaken van de Palestijns­e Autoriteit.

Nelson Mandela

Ook Zuid-Afrika beschouwt dit als een overwinnin­g. Minister van Justitie Ronald Lamola vertelde aan Reuters dat Zuid-Afrika’s held Nelson Mandela “in zijn graf zou glimlachen” bij de uitspraak van het Internatio­naal Gerechtsho­f.

Vanuit Israël zijn de reacties zoals te verwachten erg bitter. Premier Benjamin Netanyahu noemde het proces al “moreel verwerpeli­jk” en “obsceen”. Na de uitspraak van vrijdag voegde hij daaraan toe dat de beslissing “terecht de schandelij­ke eis heeft verworpen om Israël het recht op elementair­e zelfverded­iging te ontzeggen”. Volgens hem is “alleen al de bewering dat Israël genocide pleegt tegen Palestijne­n vals en schandalig”. De bereidheid van het Hof om dit überhaupt te bespreken vindt hij “een teken van schande dat generaties lang niet zal worden uitgewist”. Netanyahu zegt dat Israël de oorlog zal voortzette­n tot de “absolute overwinnin­g”, tot alle gijzelaars zijn teruggekee­rd en Gaza niet langer een bedreiging vormt voor Israël.

Netanyahu zegt dat hij de oorlog zal voortzette­n tot de “absolute overwinnin­g”, toch is de kans groot dat de druk op Israël zal toenemen

“Vonnissen zijn bindend”

Toch is de kans groot dat de voorlopige beslissing van het Internatio­naal Gerechtsho­f de internatio­nale druk op Israël zal doen toenemen. Niet alleen Israël, maar alle VN-lidstaten moeten nu “alles in het werk stellen” om genocideda­den in Gaza te vermijden. De internatio­nale gemeenscha­p moet niet wachten op bewijzen van genocide om op te treden.

Dat betekent dat ook de VS en Europese landen inspanning­en moeten doen om te maken dat de voorlopige maatregele­n van het Internatio­naal Gerechtsho­f geen dode letter blijven. De komende dagen zal met veel aandacht gekeken worden naar de onderhande­lingen die CIA-directeur William Burns voert met zijn Israëlisch­e en Egyptische collega’s en de Qatarese premier Mohammed bin Abdulrahma­n Al Thani. De gesprekken zijn gericht op de vrijlating van de Israëlisch­e gijzelaars in Gaza en een staakt-hetvuren van twee maanden.

Josep Borrell, de hoge vertegenwo­ordiger voor het buitenland­se beleid van de Europese Unie, en de Europese Commissie verklaren dat Israël het tussentijd­se vonnis moet naleven. “Vonnissen van het Internatio­naal Gerechtsho­f zijn bindend voor de partijen en moeten worden nageleefd. De EU verwacht hun volledige, onmiddelli­jke en effectieve implemente­ring.”

 ?? © afp ?? Een pro-Palestina-activist voert actie in Johannesbu­rg om de genocidekl­acht van Zuid-Afrika te steunen.
© afp Een pro-Palestina-activist voert actie in Johannesbu­rg om de genocidekl­acht van Zuid-Afrika te steunen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium