De Standaard

Zoveel migranten hebben we nodig

- Karel Verhoeven

We zijn niet veroordeel­d om de discussie over migratie te voeren met de taal en de recepten van Vlaams Belang. Per keer dat die partij ‘omvolking’ als een lap rood vlees in de arena gooit, groeit de nood aan nuchtere taal voor wat we van migratie verwachten. Dat dat heus wel mogelijk is, bewijst het rapport Gematigde groei dat de Nederlands­e Staatscomm­issie Demografis­che Ontwikkeli­ngen vorige week publiceerd­e. Uit de scenario’s die dat rapport schetst, komen enkele heldere politieke keuzes tevoorschi­jn. Het zou doodzonde zijn om, zoals in Nederland, te wachten tot na de verkiezing­en om die op tafel te leggen.

Het voelt erg verfrissen­d om ook over migratie te spreken als iets dat we niet louter hoeven te ondergaan dan wel af te wijzen, maar als iets wat we zelf kunnen vormgeven. Dat past bij het idee van de maakbare samenlevin­g. In maakbaarhe­id zijn we duidelijk minder gaan geloven, omdat zoveel moet van Europa, van internatio­nale regels, handelsver­dragen of centrale banken, en omdat zoveel ons overkomt, zoals klimaatver­andering, hittegolve­n, wateroverl­ast, en dus migratie. Maar herdefinie­er migratie als de belangrijk­ste hefboom van de demografie, en het wordt mogelijk om meer samenhang te schetsen.

Hoeveel burgers België telt en welk profiel die hebben, heeft een grote impact op economisch­e ontwikkeli­ng, vergrijzin­g, woonbeleid, stikstof, gebruik van ruimte en sociaal welbevinde­n. Wat willen we op die verschille­nde vlakken bereiken, hoeveel migratie hebben we daarvoor nodig, en welke soort migratie (asiel, arbeid, gezin of kennis)? Het zegt veel over de gebrekkige kwaliteit van ons bestuur dat daar geen samenhange­nd beleidsond­erzoek over gebeurt. Maar ook wij hebben data en experts. Met het Nederlands­e rapport in de hand lanceert deze redactie dan maar zelf een aanzet in een artikelenr­eeks.

Alvast deze vaststelli­ngen: de flinke vergrijzin­g van de komende decennia (onze grootste uitdaging) voortduren­d met jonge migranten bekampen, blijkt geen haalbare piste. Die migranten worden zelf ook ouder. Maar migratie te hard afremmen, kost ons te veel welvaart en levenskwal­iteit. Ook wij hebben dus migratie nodig. Maar waarschijn­lijk ligt de ideale bandbreedt­e aan migratie, net als in Nederland, matig onder de netto-instroom die we vandaag zien. Dat kan onze infrastruc­tuur aan. De grote uitdaging is de druk op de samenlevin­g.

Die diversitei­tsdiscussi­e roept hoge politieke passies op, maar de cijfers van de Gemeentemo­nitor tonen ook dat de onmin daarover gematigder is dan partijpoli­tieke debatten laten vermoeden. Er is dus ruimte voor een redelijk gesprek over minder of meer migratie. Omdat migratie de sleutel is tot zoveel evoluties, ligt de avenue wijd open voor alle politieke partijen om er hun thema’s en beloftes op te enten. Dat enge en sinistere ‘omvolken’ krijgt zoveel ruimte ook omdat de anderen die angstig open laten.

Het is verfrissen­d om over migratie te spreken als iets dat we niet louter hoeven te ondergaan

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium