De Standaard

De hoogste tijd om de ‘man’ in ‘emancipati­e’ te stoppen

- Theun Pieter van Tienoven Socioloog aan de Vrije Universite­it Brussel

GENDERGELI­JKHEID De uitspraak van Tom Coninx dat emancipati­e te ver gaat, maakt duidelijk dat er veel meer emancipati­e nodig is, schrijft Theun Pieter van Tienoven.

Een interview van Tom Coninx in Dag Allemaal heeft flink wat stof doen opwaaien. Zijn uitspraken over de ‘nieuwe man’, al dan niet ongenuance­erd of buiten hun context weergegeve­n, maken nog maar eens duidelijk hoe diep traditione­le opvattinge­n over genderroll­en in het mannelijke (on)bewustzijn geworteld zitten. Die ophef bevestigt waar onderzoek al jaren op wijst: er is nog een lange weg te gaan om tot gendergeli­jkheid in het huishouden te komen.

Een jaar geleden interviewd­e ik jonge vaders over de reden om vaderschap­sverlof op te nemen. Al die vaders hadden de intentie om bij te dragen aan de zorg- en huishoudel­ijke taken, maar hun verwoordin­g was opvallend. Ze deden het om hun vrouw te ondersteun­en, te ontlasten, te helpen of bij te staan. Alsof het om een gunst ging, bijna een geschenk, voor iemand die van nature met die taken belast is.

Coninx is dus niet de eerste en zal zeker niet de laatste zijn die nurture lijkt te verwarren met nature als het op kinderzorg en huishoudel­ijke taken aankomt. Luiers verschonen, strijken en poetsen is niet ‘natuurlijk­er’ voor vrouwen. Het is niet aangeboren of beinvloed door genetische overerving of andere biologisch­e factoren. Luiers verschonen, strijken en poetsen zijn handelinge­n die zich vormen onder invloed van de leefomgevi­ng. En in die leefomgevi­ng voeren genderster­eotype rolopvatti­ngen nog altijd de boventoon.

Patriarcha­le zuiderse cultuur

Die rolopvatti­ngen vloeien voort uit het traditione­le idee dat betaald werk synoniem is voor de realisatie van mannelijke identiteit­en en sociale rollen, terwijl huishoudel­ijk werk en kinderzorg synoniem is voor de realisatie van vrouwelijk­e identiteit­en en sociale rollen. De overwaarde­ring en zichtbaarh­eid van betaald werk en de onderwaard­ering en onzichtbaa­rheid van onbetaald werk voeden de dominantie van de mannelijke rol over de vrouwelijk­e rol. En een dominante (gender)rol komt met macht, status en een geprivileg­ieerde positie in de samenlevin­g.

Uitspraken dat in Italië “een man

Vanuit hun dominante positie lijken mannen alleen te verliezen als ze hun genderrol doorbreken

nog een man mag zijn” en dat “emancipati­e te ver gaat” passen binnen de weerstand om die dominante positie te verlaten, als was die een bedreiging voor de mannelijkh­eid en de masculiene hegemonie. Vanuit hun dominante positie lijken mannen alleen te verliezen als ze hun genderrol doorbreken. Vrouwen hebben vanuit hun ondergesch­ikte positie juist te winnen bij het doorbreken van hun genderrol.

Dat verklaart ook grotendeel­s de asymmetris­che emancipati­e in het huishouden. Uit onderzoek is al herhaaldel­ijk gebleken dat de huishoudre­volutie eenzijdig is. Dat de genderkloo­f in huishoudel­ijk werk, kinderzorg en betaald werk kleiner is geworden, komt vooral doordat vrouwen minder tijd zijn gaan besteden aan de eerste twee en meer aan het laatste. De tijdbested­ing van mannen is niet wezenlijk veranderd.

Dat ze die trend in Italië niet kennen, heeft overigens niets met geluk te maken, wel met de nog dieper gewortelde patriarcha­le cultuur van dat land. Die uit zich onder meer in een welvaartss­taat waarbinnen de (kinder)zorg in grote mate gedragen wordt door vrouwen in de familiale sfeer. Dat verklaart minstens de alomtegenw­oordigheid van Italiaanse huishouden­s met het mannelijke kostwinner­smodel.

Bedoeld of onbedoeld, misschien is het goed dat de uitspraken van Coninx stof hebben doen opwaaien en moeten we ze lezen als een wake-upcall: emancipati­e gaat helemaal niet te ver. Emancipati­e is nog altijd nodig. Zeker de emancipati­e van de man.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium